Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy

od czasu nastania mrozow mam pewne problemy z odpaleniem samochodu po mroznej nocy

czasem potrzebuje 3 prob zeby go odpalic :duh: :nienie:

czy ktos ma jakis pomysl co to moze byc ?

odglosy w tle to jakis szajs w schowku drzwi :norty:

http://youtu.be/T2xCnYvTuXw

prosze sie nie sugerowac autem na podnosniku i - 5000km - czujnika nie mam skasowanego od czasu wymiany klockow i tarcz :norty: :duh:

Opublikowano
a sprawdzal kolega pan akumulator>?? bo jakos slabo kreci...a jesli zlapie i nierowno z poczatku chodzi to znaczy ze swieca ktoras nie grzeje bo niewlasciwie podgrzewa ktorys tlok
Opublikowano
tak jak przedmówca powiedział jeśli załapie i przez kilka sekund nie równo chodzi to któraś świeca aku jest ok mi kręci identycznie tak samo :) zależy jaki olej mróz itp a z tym zapalaniem wygląda mi na kiepskie paliwo albo coś z świecami kiedy mieniłeś filtr paliwa ?
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano

pod kompa podlacze po slubie bo zagoniony jestem teraz okropnie :mad2:

co do paliwa to jestem go raczej pewien :) zawsze tankuje na tej samej stacji - SHELL. po pierwszych przymrozkach i przez cala zime leje v-power

aku - dalej widnieje zielona dioda patrzac przez wziernik

swiece - no wlasnie dawno nie wymieniane ;p wiec raczej to :)

co do oleju to wymiana co 15tys i leje zawsze motula z przeznaczeniem dla silnikow z DPF-em bo posiadam filt czastek stalych :duh: :mad2:

filtr paliwa - wymieniony 5miesiecy temu

mrozy ustaly i auto odpala bez problemu. jutro zamawiam swiece i wymieniam ;p

• Moderatorzy
Opublikowano
pod kompa podlacze po slubie bo zagoniony jestem teraz okropnie :mad2:

co do paliwa to jestem go raczej pewien :) zawsze tankuje na tej samej stacji - SHELL. po pierwszych przymrozkach i przez cala zime leje v-power

aku - dalej widnieje zielona dioda patrzac przez wziernik

swiece - no wlasnie dawno nie wymieniane ;p wiec raczej to :)

co do oleju to wymiana co 15tys i leje zawsze motula z przeznaczeniem dla silnikow z DPF-em bo posiadam filt czastek stalych :duh: :mad2:

filtr paliwa - wymieniony 5miesiecy temu

mrozy ustaly i auto odpala bez problemu. jutro zamawiam swiece i wymieniam ;p

Zanim zamówisz świece to sobie lepiej sprawdź na kompie. Po co robić niepotrzebne wymiany. A, żeby wymienić świece trzeba rozbierać kolektor - więc jest co robić.

Opublikowano

Zanim zamówisz świece to sobie lepiej sprawdź na kompie. Po co robić niepotrzebne wymiany. A, żeby wymienić świece trzeba rozbierać kolektor - więc jest co robić.

no to mnie pocieszyles z tym kolektorem :mad2: widze ze auto bede musial oddac mechanikowi ale to po zapoznaniu sie z błedami na kompie

bede informowal

• Moderatorzy
Opublikowano

no to mnie pocieszyles z tym kolektorem :mad2: widze ze auto bede musial oddac mechanikowi ale to po zapoznaniu sie z błedami na kompie

bede informowal

Jest jeden tego plus. Przy okazji można się zainteresować klapkami w kolektorze ;) Sprawdzić jaki jest ich stan/ usunąć ;) U mnie się okazało, że ich w ogóle nie ma :D A do czasu wymiany świec ciągle nie dawało mi to spokoju ;)

Opublikowano

bede informowal

Jest jeden tego plus. Przy okazji można się zainteresować klapkami w kolektorze ;) Sprawdzić jaki jest ich stan/ usunąć ;) U mnie się okazało, że ich w ogóle nie ma :D A do czasu wymiany świec ciągle nie dawało mi to spokoju ;)

o ile dobrze pamietam klapki sa w poliftach;p

chociaz moze byc roznie :) auta z 2006 roku nie maja DPF-a a ja mam :D po sylwku zamawiam klucz dynanometryczny i interfejs takze zaczne dzialac :P moze ogarne temat sam :D

tak patrzylem po swiecach:)

czym sie roznia swiece zarowe typu ołówek od swieca zarowa typu paluszek bo z takimi nazwami napotkalem sie na aukcjach alledrogo :norty:

te wystarcza ? http://allegro.pl/080-zarowa-beru-bmw-e81-e87-118d-120d-po-2004-09r-i2848734048.html

Opublikowano

Mi zamontowano te do E87 2005 118d 122km

http://allegro.pl/swieca-zarowa-ngk-d-power-nr47-y-547as-i2848341392.html

ŚWIECA ŻAROWA NGK D-POWER NR47 Y-547AS

Wcześniej były wsadzone

Świece żarowe

BERU nr: GE 102, GE102, 0100266002

Napięcie [V]: 5

Natężenie prądu [A]: 8

Rezystancja [Ohm]: 0,4

Długość całkowita [mm]: 105,5

Głębokość zabudowy [mm]: 32,5

Rozmiar klucza: 10,0 mm

Rodzaj połączenia: PIN

numery zamienne:

Bosch 0250402002, 0250603006

Denso DG-178

Febi 24094

Lucas LP089

BMW 12237786869

NGK D-POWER 47, Y-547AS

Opublikowano

W jaki sposób można zdiagnozować świece i sterownik świec w 118d z 2005?

W którym miejscu w E87 znajduje się sterownik świec?

Podłączałem kompa i pokazał błąd świecy 2,3 i 4,

jednak kolega twierdzi, że to równie dobrze może być awaria sterownika świec.

Auto ma 198 000km.

Pytam profilaktycznie bo do tej pory przy -15 (tyle było najmniej odkąd mam auto)

BeeMka odpalała. Do ok -10 po kilku sekundach, przy -15 kręciła z 7s zanim odpaliła.

Po uruchomieniu mam wrażenie, że przez chwilę nie pracuje na wszystkich cylindrach.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
W jaki sposób można zdiagnozować świece i sterownik świec w 118d z 2005?

W którym miejscu w E87 znajduje się sterownik świec?

Podłączałem kompa i pokazał błąd świecy 2,3 i 4,

jednak kolega twierdzi, że to równie dobrze może być awaria sterownika świec.

Auto ma 198 000km.

Pytam profilaktycznie bo do tej pory przy -15 (tyle było najmniej odkąd mam auto)

BeeMka odpalała. Do ok -10 po kilku sekundach, przy -15 kręciła z 7s zanim odpaliła.

Po uruchomieniu mam wrażenie, że przez chwilę nie pracuje na wszystkich cylindrach.

Na 90% to świece. Wymień wszystkie cztery (ja miałem chyba tylko 1 albo 2 i też wymieniłem odrazu komplet). 7s to strasznie długo. W ogóle powinno być tak, że jeśli już to: 7s nagrzewa i dopiero zaczyna kręcić, a nie próbuje na zimno odpalać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam czy musi byc jakis specjalny program zeby podøaczyc kampa moze to zrobic kazdy jestem w tym jeszcze zielony jak to ztobic ?
  • Moderatorzy
Opublikowano

Hmm... daras400, pisząc o świecach odpowiadałem na posta amel83 (gdzie rozważał jeszcze problem ze sterownikiem). W twoim przypadku nic nie wiadomo... do puki nie podłączysz interfejsu to się nie dowiesz.

Co do interfejsu to ja mam od e-volt... zajrzyj tutaj: http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=124&t=191678

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam serdecznie mam może dość banalne i często zadawane pytanie jednak nie znalazłam na nie odpowiedzi nawet u mechanika. Całkiem niedawno zaczęły się problemy z odpalaniem przy dość słabo odczuwalnych mrozach. Komputer uznał za właściwe wymianę dwóch świec, więc aby uniknąć błędu lub ponownej wizyty w warsztacie wymieniłam wszystkie i do tego też olej i filtr. Odniosłam wrażenie, że coś się poprawiło, ale raczej po odpaleniu nie powinno tak szarpać przez kilka sekund, a później jest spokój. Odpala za pierwszym razem jednak coś jest nie tak! Obawiam się że może to coś innego lub wadliwa świeca. Chciałabym wiedzieć czy jeżeli to nie jest wina świec to czy takie użytkowanie nie spowoduje ich uszkodzenia bo o kolejnych nowych nie ma mowy.
Opublikowano
Z tego co mówił mechanik to problem tkwił w świecach, a co do sprawdzenia sterownika to nic o tym nie wiem dlatego obstawiam, że tego nie zrobił.
Opublikowano
Podepnij pod komputer jezeli nadal jest blad swiec pomimo nowych to padl sterownik swiec, mozesz stary naprawic lub kupic nowy beru koszt okolo 200 zl. I zmien mechanika.