Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Być może temat już był poruszany, ale pragnę go odnowić. Interesują mnie bajery typu

- Funkcja Follow Me Home na dojście do domu, "doświetlenie chodnika"

Wylaczasz silnik->wylaczasz swiatała-> raz mrugniesz dlugimi-> wyciagsaz kluczyk-> zamykasz autko-> i swuiatal swieca przez ok 15-30sek kazde pociagniecie dzwigni od dlugich wydluza czas swiecenia.

Jak ktos coś ma ciekawego niech piszę.

Opublikowano
Ciekawe tema może być. A tak swoją drogą to nawet nie wiedziałem, że funkcja Follow Me Home istnieje w moim aucie :cool2:
Opublikowano

A czemu miałoby nie działać?

Ja mam zakodowane podwójne awaryjne, jak tutaj:

Niby bez sensu, ale u mnie na wsi robią szał :8)

Opublikowano
U mnie tez działało follow me home jak kupiłem a auto nie wyglądało na kombinowane. Nawet kierunki nie migały przy otwieraniu i zamykaniu. Z ciekawszych rzeczy to światła dziennne i opuszczanie prawego lusterka przy wrzucaniu wstecznego żeby krawężnik było ładnie widać. Nie we wszystkich autach to będzie działać niestety.
Opublikowano
Zielo mógłbys podpowiedzieć co trzeba zmienić aby te awaryjne tak fajnie migały? mi sie poodoba to :)
Opublikowano

jest dużo funkcji seryjnie nie włączonych które można odpalić własnie programując moduł swiateł :) np. miganie kierunkami, światła do jazdy dziennej, sprawdzanie żarówek. Jest tez całe menu serwisowe w zegarach gdzie możemy dużo rzeczy sprawdzić jak temp. silnika, napięcie ładowania, ilość paliwa, spalanie etc.

Mnie najbardziej zaskoczyło że podczas deszczu jak auto stanie to zwalniają wycieraczki :D normalnie po jakimś roku jazdy autem to odkryłem dopiero :mrgreen:

szukam
Opublikowano
Zielo mógłbys podpowiedzieć co trzeba zmienić aby te awaryjne tak fajnie migały? mi sie poodoba to :)

Przed liftem zmieniasz w NCS opcję WARNBLINKER einfachimpuls na doppelimpuls.

Oczywiście jest to w tym kraju (jak wszystko zresztą) nielegalne.

Ja mam jeszcze opcję, której nie ma wiele osób na forum. Bo jakby zapytać, kto ma ryglowanie drzwi po ruszeniu, to zgłosi się wielu. A kto oprócz mnie ma automatyczne odryglowanie po zgaszeniu silnika? :norty:

Opublikowano

a opcja migania stopami jak się gwałtownie hamuje ? zdaje mi się ze widziałem kiedyś e46 na yt jakiś filmik z taką właśnie funkcją.

o 3 stopem można migać.

http://www.youtube.com/watch?v=CKIFFZ-Cjp0

o najlepiej to w ogóle coś takiego

brake force display :P trza by to odnaleźć po niemiecku w NCS i pewnie dać na activ :P ktoś ma pomysł? czy to rzeźba czy tylko kodowanie ?

szukam
Opublikowano
a opcja migania stopami jak się gwałtownie hamuje ? zdaje mi się ze widziałem kiedyś e46 na yt jakiś filmik z taką właśnie funkcją.

o 3 stopem można migać.

brake force display :P trza by to odnaleźć po niemiecku w NCS i pewnie dać na activ :P ktoś ma pomysł? czy to rzeźba czy tylko kodowanie ?

Bardzo fajna sprawa :cool2: Niestety aktywacja tego zalezy chyba od wersji modulu swiatel ktorych bylo kilka. Ten w ktorym da sie to aktywowac musi byc nie starszy niz 04.2003r. Moj jest ze stycznia wiec chyba nie da rady :? jesli sie myle to moze ktos bedzie wiedzial jak to aktywowac? Glownie interesuje mnie opcja z migajacym 3 swiatlem stop.

Opublikowano
opuszczanie prawego lusterka przy wrzucaniu wstecznego żeby krawężnik było ładnie widać

Niestety ta opcja jest dostępna tylko w samochodach z elektryczną regulacją foteli, a szkoda bo była by dla mnie bardzo przydatna.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Czytajac temat, chcialbym zapytac o modul swiatel. Mianowicie po probie przeprogramowania ale chyba nie modulu tylko czego s innego tak aby po przekreceniu kluczyka gaslu swiatla rowniez pozycyjne, abym nie musial pamietac o przekrecaniu i wylaczaniu/wlaczaniu swiatel, okazalo sie ze tylne swiatla pozycyjne swieca wraz z tym dodatkowym przeciwmgielnym.

Po powrocie do ustawien przed programowaniem efekt trzeciego pozycyjnego pozosta. Gosc sprawdzal na kompie nie ma bledow, jak sprawdzal poszczegolne swiatla kompem to sie zaswiecaly, oddzielnie lewe/prawe/przeciwmgielne. Dodam jeszcze ze na swiatlach pozycyjnych i krotkich, z tyly swieci sie swiatlo przeciwmgielne to w klapie bagaznika, kontrolka na desce sie nie swieci. Jesli chce wlaczyc na desce swiatla przeciwmgilene zaswieca sie kontrola na desce i swiatla z tylu mocniej swieca tzn zaswiecaja sie drugie zarowki w lampach tylnych.

Gosc ktory mi to robil tzn zmienial tak zebym nie musial pamietac o swiatlach za kazdym razem uruchamiania silnika, stwierdzil ze to wina modulu swiatel i trzeba go wymienic, bo przeciez wrocil juz do ustawien przed kombinajca i nadal swieci przeciwmgielne. Chcialem sprawdzic czy moze to zwracie jakies wiec na szybko podlaczylem modul od takiej samej e46 i wszystko bylo OK, tzn swiecily sie postojowe jak trzeba. Zamontowalem moj modul w tej drugiej e46 - efekt taki sam trzecie swiatlo postojowe sie swieci z tylu.

Pytam poniewaz wydatek zwiazany z modulem troche bedzie mnie kosztowal, i ponoc trzeba go jeszcze programowac do nr VIN itd., i jeszcze ponoc przebieg km tam sie wpisuje.

prosze o porade czy mam z gosciem isc na wojne ktory mi zaoferowal zmiane wlaczania swiatel czy tez faktycznie pdl modul i musze go kupic, a moze to jedynie kwestia zaprogramowania, wiec jesli ktos jest z okolic Krakowa to chetnie sie umowie na usluge, piwo, kawe itd.

pozdrawiam

meggiel

Opublikowano
Może coś żle zakodował jak robi to NCS_em to niech zakoduje jeszcze raz pustym plikiem MAN wtedy wróci do wcześniejszych ustawień
Opublikowano

o 3 stopem można migać.

Rozkminił ktoś jak to aktywować? Fajna sprawa, pare razy już to widziałem na żywo i chciał bym u siebie aktywować. Raczej powinno sie dać bo mam właśnie model z końcówki 2003.

Opublikowano

tak przy okazji podepne się pod temat.

Chciałbym ustawić, żeby przy otwieraniu/zamykaniu auta coś więcej się zaświeciło niż tylko lampki w środku auta - jak to zrobić? za pomocą inpy się da? czy potrzebny jest jakiś oddzielny program, a może nawet nie trzeba podłączać do kompa?

Opublikowano

tzn chcialbyś żeby np. światła się zaswieciły jakieś ? to chyba tylko w nowszych beemkach zwie sie welcome lights.

Jeśli masz troche pojęcia to sam to ogarniesz ale że tak powiem elektrycznie :) pociągnij sobie kabelek z plusem od oświetlenia wnętrza do tego światła ktore chcesz żeby się zapaliło razem z otwarciem auta, zastosuj diode bo puszcza prąd w jedną stronę a w drugą nie. Np. otwierasz auto i zapala się oświetlenie wnetrza ale pociągnałeś kablem do ringów i ringi też się zapalają. Dzieki diodzie jak zapalisz ringi to nie zapali ci się swiatlo we wnetrzu :)

ja tak na pewno zrobie jak dołoze kiedyś ringi ledowe :)

szukam
Opublikowano
czytałem już na forum o patencie z kabelkiem ze światełka we wnętrzu pojazdu. Myślałem że można coś zakombinować, żeby np kierunkowskazy albo pozycje dały znać, że auto jest otwarte/zamknięte. Niestety przy patencie z kabelkiem i diodą wiążą się inne problemy typu: zamykając auto i tak światła się nie zaświecą, stojąc w nocy gdzieś na parkingu włącze lampkę w środku, a tu mi sie nagle ringi zaświecą... tak troszkę bez sensu taka rzeźba, w szczególności, że ja korzystam z auta prawie całodobowo i jednak tego światełka w środku często używam
Opublikowano

no to inna opcja :) kodujesz żeby ci przy zamykaniu i otwieraniu kierunki ci mrugneły i do nich się podpinasz za pomocą diody :) otwierasz auto i miga kierunkiem i miga też ringiem.

Tak jak mówie ta opcja jest w nowszych beemkach. U nas tylko rzeźbienie za pomocą kabli. Oczywiście można to jakoś bardziej skomplikować żeby np. sygnał z centralnego który otwiera zamki dawał sygnał na przekaźnik a ten podaje prąd na układ który jest tak zbudowany żeby podtrzymać napięcie przez np. minute i daje prąd na np. ringi czy które tam światła chcesz.

Wtedy otwierasz auto i przez minute ci się swiecą swiatła, zamykasz auto i przez minute ci się swiecą swiatła :) nie jestem elektrykiem wiec dokładnie jak nie wiem, ale jest to na pewno do zrobienia za grosze :)

szukam
Opublikowano

ok to już mniej więcej wiem co i jak zrobić :)

Tylko pytanie, czy pozostałe "funkcje" o których mowa w temacie, można ustawić za pomocą inpy, czy potrzebny jest NCS, czy jeszcze coś innego?

Opublikowano

Witam.

Chodzi o to ze Gosc powrocil do programu ponoc czystego ale od początku kminil ze musialemnie zauwazyc ze swiatlo się swieci razem z pozycyjnymi, a ja dalbym sobie glowe uciac ze stało się to po przeprogramowaniu.

Moja prosba dotyczy usługi. Czy jest Ktos na forum z okolic Krakowa aby sprawddzil to lub postaral się wrocic do oryginalnego programu. Proszę ponieważ nie jestem biegly w sprawach kodowania INPY i innych podobnych. Chciałbym się umowic lub może Kogos polecicie. Zwyczajnie nie chce mi się wierzyc żeby modul swiatel padl akurat w tym samym czasie co programwoanie. A z drugiej strony wole się upewnić niż wydac mase pieniędzy na nowy modul - około 1200zl. z tego co się orientowałem.

Tak wiec może Ktos z Was poswiecil by mi kilka minut na sprawdzenie tego - dojade we wskazane miejsce.

Dziekuje z góry

pozdrawiam

meggiel.

P.S.

Mam jeszcze inny problem - walcze ze zmieniarka/emulatorem mp3 w bagażniku tam mam wzmacniacz z płaskimi pinami, radio z nawigacja 16:9 Alpine z którego wychodzą dwie kostki biala i niebieska. Staram się zresetować radio ale już probowalem rozpiąć akumulator zlaczyc klemy i nic stacje zakodowane jak były tak sa wiec rozumiem ze reset się nieudal. Doczytalem ze mogę wejść w ukryte dane serwisowe po wcisnieciu przycisku SEL ale tam nie ma opcji reset. Jest region, glosnosc TP, cos co się nazywa GAL, wersja oprogramowania, wartość DSP u mnie "0", ale nie ma reset.

Jak można to zresetować ponieważ zmieniarka była widoczna przez chwile po podlaczeniu a potem już nie.