Skocz do zawartości

Trzesie silnikiem na zimnym Bmw e39 2001r 525i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem od niedawna posiadaczem auta z tematu i mam problem z trzesieniem auta na zimnym. Wystepuje to czasami w sensie nie przy kazdym odpaleniu. Trzesie jakby calym autem fotelem. Zauwazylem to przypadkowo jak nie otworzylem bramy w garazu pdziemnym i musialem sie zatrzymac i poczekac az sie otworzy. Gdy rusze i dojade do nastepnej bramy - wyjazdowej z osiedla juz telepania nie ma, na cieplym silniku w korkach itd oczywiscie tez ten problem nie wystepuje.

Pierwsza diagnoza to zaproponowal mechanik wymiane swiec bo nie wiadomo kiedy byly zmieniane. Jak kupowalem auto to po przyjezdzie byl lekko cieply wiec pewnie celowo zagrywka sprzedajacych.

I do Was pytanie czy da sie to jakos zdiagnozowac zeby nie wymieniac pol auta bo z tego co czytalem przyczyna moze byc przeplywomierz, sonda lambda, cewki, poduchy pod silnikiem/skrzynia i inne... ?

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja się podpinam do pytania :) Z tym, że ja wymieniłem świece - telepanie na benzynie ustało, na gazie wciąż telepie i tylko na zimnym. :) Są jakieś sugestie?
Opublikowano

Dales mi lekka nadzieje ;) Ja wymieniam w piatek wg mechanika od tego trzaba zaczac. Ale znajac zycie bedzie jak zwykle nie pojdzie tak latwo.

Ale jak Tobie telepie na gazie to masz chyba inny problem bo na gaz to chyba Ci sie przelacza po osiagnieciu jakiejs tam temp. ?

Opublikowano

W moim przypadku - po osiągnięciu ok. 30 stopni przełącza się na gaz,

jednak telepie aż do około 80 stopni... Spodziewam się więc że u mnie trzeba będzie szukać troszkę głębiej, bo to nie jest "normalne" :)

Opublikowano
Ja na 99% postawił bym na poduszki pod silnikiem,rano zaraz po odpaleniu auta wystarczy żabą podnieść delikatnie silnik do góry .Jeżeli problem zniknie to poduszki do wymiany.
Opublikowano

Witam

Bunia z gazem tak na początek.

Jakiś czas temu też miałem problemy z trzęsieniem auta i również zacząłem od świec, jednak nie bardzo to pomogło. Pojechałem do gazownika i okazało się, że padł jeden wtrysk tzn jakoś przerywał (nie znam się na tym). Po regeneracji wszystko wróciło do normy i jest dobrze.

Pozdrawiam

Opublikowano
No u kolegi to nie będzie wtrysk gazu bo na zimnym na benzynie przecież chodzi. Ja miałem też podobnie. Zaczęło mnie to wkurzać kupiłem nowe świece i komplet cewek i wszystko powróciło do normy na szczęście.
Opublikowano
Nikt nie przechodzil takiego problemu ?

na początek podłączył bym pod kompa a nie wróżył z fusów bo tak to rzeczywiście można pół auta wymienić

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
tylko nie zdziw się jak usłyszysz 300 pln za komplet świec a cewki nowe Boscha chyba jakieś 150 pln/szt. może najpierw podłącz pod kompa :lol:
powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
Kupowałem w focie. Przy komplecie dobry rabat można wyrwać. Za komplet zapłaciłem 1600zł, czyli 200zł za sztukę, a jakbym chciał pojedynczo to 254zł chyba za sztukę. Oczywiście oryginał Boscha.
Opublikowano

Po wymianie swiec niestety telepanie nie ustalo, zapala sie kontrolka silnik/spalin i telepie na zimnym, dzis nawet jak sie zagrzal to lekko nim dygalo. Jak zgasilem i zapalilem ponownie to kontrolka znikla i telepanie tez i jechalem normalnie. Bylem na kompie ale u miejscowych - czyli zwykly komp nie impa i pokazal blad 5 cylindra, wykasowano mi ten blad ale po dniu wrocilo i jest j/w.

Czyli wyglada na padnieta cewke nr 5?

Zanim sie zalapie na termin wizyty czy tym autem moge jezdzic czy lepiej nie?

Jeszcze jedna kwestia - na innych forach dwie osoby pisaly, ze wymieniali duzo rzeczy w aucie a objaw dopiero ustapil po wymianie filtra powietrza na oryginal/inny. Nie pamietam teraz czy po zakupie mialem juz to telepanie ale chyba nie i zmienialem filtr po kilku dniach na manna - ciezko wchodzil w stosunku, do tego ktory byl w aucie czy to mzoe tez byc przyczyna telepania/bledu na kompie?

Opublikowano

MIałem identycznie jak Ty z tym, że ja miałem na dwóch cylindrach. Na gazie jechało się masakrycznie na benzynie lepiej. Wymieniłem cewki i nic. Dopierdo po wykasowaniu błędu było ok.

Musisz wymienić cewkę i wykasować błąd. Koszt jednej to ok 170-200zł bosch. Nie kupuj zamienników

Opublikowano
Ale czy mozna takim autem jezdzic? Mam jutro wizyte u lekarza, na ktorej bardzo dobrze zebym byl ale do tego potrzebuje auta bo z pracy inaczej niz fura nie wyskocze bo komunikacja zejdzie z 2h a na tyle mnie nei wypuszcza... I czy tez miales "telepanie" z kontrolka?
Opublikowano

Ja na telepaniu dojechałem z pracy ok 20km i ok 5km krążenia po mieście po cewki oraz do mechanika bo musiał skasować błąd. Wcześniej sam szukałem przyczyny bo myślałem że to czujnik położenia wału czy tam wałka już nie pamiętam.

Trząsł na postoju a przy niskich obrotach przy dodawaniu gazu szarpało i potrafił strzelić nawet z tłumika. Ale ja miałem aż na 2 cylindrach uszkodzenie. Fajki i świece miałem nowe. NGK świece i bosch fajki

Opublikowano
Wstawilem do serwisu zajmujacego sie typowo bmw, u nich na kompie pokazuje 1 i 5 cyl. Wlasnie podmieniali cewki zeby sprawdzic czy to one. Niestety po zamianie nadal wskazuje blad na tych samych cylindrach 1 i 5 wiec wyglada na to , ze to nie wina cewek u mnie...
Opublikowano
A świece podmieniali?
Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
Podmienili i skasowali ale caly czas wyskakuje na 1 i 5 niezaleznie od "mieszania cewek", zmieniali kilka razy w roznych wariantach z tego co mowil. Moze jutro cos znajda... wtryskiwacze warto nastepne sprawdzic ?
Opublikowano
Podmieniali dzis wtryskiwacze ale niestety blad nadal swieci na 1 i 5... ktos ma jakies pomysly? Czytalem inne fora to z podobnymi problemami posty byly bez rozwiazania.