Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, odkąd mam moją E90 to zawsze odpalałem ja w ten sposób, że wkładałem kluczyk, wciskałem przycisk START ale bez hamulca, po chwili hamulec i jeszcze raz start aby już odpalić silnik. Myślałem, że wtedy się grzeją świece chociaż byłem zdziwiony tym, że nie widać nigdzie kontrolki od świec.

Dopiero wczoraj po raz pierwszy zdarzyło się tak, że jak już nacisnąłem START z hamulcem to na wyświetlaczu pokazała się żółta kontrolka świec żarowych i samochód odpalił po dwóch sekundach jak już zgasła.

Moje pytanie brzmi:

1. Kiedy się grzeją świece?

2. Dlaczego tylko raz zauważyłem kontrolkę świec skoro na zewnątrz jest zimno już od dłuższego czasu?

3. Czy robię coś źle albo czy mam objawy jakiejś usterki?

Dodam, że w mrozy po odpaleniu samochód chodzi trochę brzydko przez około dwie sekundy a później już równiutko.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Temat poruszany kilkakrotnie z tego co pamiętam. Kontrolkę zobaczysz jeśli bardzo szybko po włożeniu kluczyka odpalisz auto (start wraz z hamulcem/sprzęgłem) - wniosek jest prosty, świece podgrzewają powietrze w cylindrach od momentu włożenia kluczyka. Bardziej szczegółowe informacje dotyczące czasu grzania, podawanego napięcia itd są w TISie.
Opublikowano

Pytania 1 i 2 -> viewtopic.php?f=70&t=195074#p1421744

Nr 3 - wsiadasz do auta, chcesz uruchomić silnik? To go odpalasz, o ile jest potrzebny dodatkowy czas na nagrzanie świec, to zobaczysz kontrolkę i sam start rozrusznika będzie opóźniony przez komputer aż świece się odpowiednio nagrzeją. Nic nie czekasz, auto samo sobie zrobi dobrze :wink: Możesz mieć walniętą którąś ze świec ale nie sprawdzisz tego bez kompa a i to nie zawsze prawdę pokazuje.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano

Świece w BMW są nowocześniejsze, zasilane napięciem 6V. Nagrzewają się kilkukrotnie szybciej niż te starego typu. Może zauważyłeś, może nie, ale samochód na pewno minimalnie opóźnia moment zapłonu. Jeżeli konieczne będzie grzanie jeszcze kilka sekund, zobaczysz kontrolkę. Świece grzeją również w pewnych warunkach również po rozruchu silnika, nawet jeszcze przez kilka minut.

O awarii świec żarowych dowiesz się tylko sprawdzając je po demontażu (ale napięciem 6V a nie 12V!), lub podłączają INPE. Lub też przy mrozach, jak silnik będzie bardzo nie równo pracował po odpaleniu na mrozie. Awarii może ulec również sterownik świec, zdarza się w BMW w już nie pierwszym modelu.

Pozdrawiam

Opublikowano
mi tez po odpaleniu w mrozy silnik nie chodzi równo , dopiero po 2 -3 sekundach zaczyna byc ok. Czy to normalne ? Mialem Toyote Yaris i takie cos nie mialao miejsca nawet przy -20 a to przeciez bmw?
  • 3 lata później...
Opublikowano
mi tez po odpaleniu w mrozy silnik nie chodzi równo , dopiero po 2 -3 sekundach zaczyna byc ok. Czy to normalne ? Mialem Toyote Yaris i takie cos nie mialao miejsca nawet przy -20 a to przeciez bmw?

To raczej tylko BMW przy silniku Toyoty. Toyota też ON?

Opublikowano
Podepnij pod kompa i sprawdz czy nie wywala Ci bledow od swiec, mnie tak samo kolysze autem po odpaleniu i czeka mnie wymiana swiec poniewaz wyszly mi bledy na kompie