Skocz do zawartości

e39 530d automat- metaliczne stuki w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 354
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
dzisiaj po jeżdzie w 30 stopniach po i przejechaniu około 25km stukanie ustało. możliwe że to popychacz
Opublikowano
Nie, rozebrałem wszystko ale nie udało mi się go wyciągnąć, w użyciu był młotek i przecinak i nic, po tych zabawach z młotkiem jakby trochę ciszej pracował, te stuki jakby sie wygładziły, były mniej słyszalne, ale na drugi dzień powróciło do normy. W sumie mogę jechać do pierwszego lepszego mechanika żeby mi wyciągnął, ale to wyrzucanie kasy w błoto, bo chce więcej rzeczy wymienić u jednego fachowca a on czas ma dopiero we wrześniu.
Opublikowano

tak odłączałem, z tym że u mnie te stuki są w miarę ciche i trzeba się wsłuchać żeby usłyszeć, po odłączeniu silnik cichnie ale też słychać jego nierówną pracę co się kumuluje, poza tym jak wtrysk jest zapieczony a uszczelka pod nim lekko wypalona to in tak z kompresji będzie słychać przedmuch lub stuk.

Tak jak wcześniej pisałem byłem u Pana Mateusza Wlazło z Mrowli (polecany w dziale mechaników Podkarpacie) i popatrzył na korekty, posłuchał i stwierdził ze to najprawdopodobniej wtrysk, wspomniałem o luzach na sworzniu tłoka to się tylko uśmiechnął dając do zrozumienia, że to nie w takim silniku, chyba że ktoś go zarzynał/.

Dodatkowo poczytałem sobie o wtryskach i stukach, jest parę tematów o tym, potrafią stukać metalicznie po regeneracji na nowych częściach szczególnie w silnikach z DDE5 gdzie trzeba kodować, tam kodujesz wtrysk po numerze, a części w środku nie odpowiadają oryginałowi, potrafią też stukać jak są niewłaściwie złożone lub za mocno dokręcone.

Na razie się trzymam teorii że to wtrysk, w między czasie będę szukał kogoś kto go wyciągnie i podmienię na inny. Na wakacjach zrobiłem trasę 400km tam i z powrotem i fajnie chodził, jedynie na wolnych obrotach było słychać, nie tyle metaliczne a metaliczno głuche stukanie.

Jak ogarnę wtrysk to napiszę co i jak, chociaż nie chce mi się za bardzo jechać do serwisu gdzie naprawiają wtryski bo ponoć u nich wyciągnięcie wtrysku to ok 450zł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
podmieniłem wtryski i dalej stuka jak stukało. po wizycie u mechanika stwierdzono luz na sworzniu tłoka lub luz tłoka w cylindrze albo popychacz. na 100% to nie wtrysk
Opublikowano
byłem w serwisie który zajmuje się tylko bmw i po osłuchaniu mojego auta stwierdzili że to najprawdopodobniej wtrysk i że co druga 3 litrówka tak chodzi. niestety nie sprawdzili konkretnie w czym jest problem z braku czasu termin za dwa tygodnie. zrobiłem korekcje i na 3 wtrysku wynosi około - 1,75 a na 5 wtrysku +2 reszta około +0,20 do -0,10
Opublikowano
w serwisie bmw mówiłem że odpinałem wtyczki i dalej hałasuje a oni mówią że to nie wyklucza wtrysku. zobaczę jak wymienię wtrysk. za parę dni dam znać jak sprawa się ma.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może jeszcze jeden wtrysk został?

Napisz gdzie wymieniałeś ten wtrysk , bo ja nie mogę znaleźć porządnego warsztatu coby chciał wymienić, nawet serwis boscha w stalowej co regeneruje wtryski, powiedział, że nie bawią się w takie rzeczy jak wymiana.

Opublikowano
większość ściągaczy jest montowana na pokrywę zaworów (spiera się na niej) a u nas okrywa jest plastikowa, więc nie wiem jakby to miało być montowane by jej nie uszkodzić.
Opublikowano
ja właśnie tak zrobiłem. położyłem pasek grubej blachy na pokrywie zaworów i podważyłem łyżką do kół, wyszedł bez problemu. spróbuj tak jak ja może się uda
Opublikowano

próbowałem młotkiem zruszyć i nic. Szukam warsztatu co by chciał wyjąć, ale na miejscu jak przyjadę a nie że zostawię samochód na tydzień. Większość pracuje do 15tej 16tej a urlopu na razie nie dostanę, tych co pytałem to albo nie robią takich rzeczy albo "zostaw Pan samochód zobaczymy co da się zrobić, jakies tam patenty mamy"

jest jeszcze w Wyżnem warsztat http://autoexpert.gulis.prv.pl/index.html mógłbym się wybrać po pracy jakby się zajmowali wtryskami, no ale mam 70km.

Miałeś może z nim do czynienia? lub znasz?

Opublikowano
Zrob tak jak ja. Podloz pasek blachy na pokrywe zaworow ale takiej grubszej i zeby byla dosyc dluga odkrec rurke zasilajaca i podloz lyzke w miejscu przewodu pod spuba. Powinno puscic. Moglbys nakrecic film z twoimi stukami? Chcialbym porownac z moim. Powodzenia