Skocz do zawartości

e39 530d automat- metaliczne stuki w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 354
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A może to konwerter? Jest w nim tłumik drgań skrętnych podobny to tego w zwykłej tarczy sprzęgłowej, a dźwięk przenosi się całym wałem korbowym (wszak to kawał żelastwa jest) i dlatego wygląda na korbowód albo inne cuda. P.S U mnie też stuka :norty:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
A jest ktoś po wymianie tarczy sprzęgłowej i mu nie stuka? Tarcza sprzęgłowa też ma tłumik drgań :D
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
może być to napinacz łańcucha rozrządu. i nie trzyma ciśnienia jak w moim przypadku dopiero po rozgrzaniu do full się ucisza i przy rozruchu. zmieniam olej na dniach i zobaczymy czy coś się zmieni. castrol edge 5w30
Opublikowano
może być to napinacz łańcucha rozrządu. i nie trzyma ciśnienia jak w moim przypadku dopiero po rozgrzaniu do full się ucisza i przy rozruchu. zmieniam olej na dniach i zobaczymy czy coś się zmieni. castrol edge 5w30

Raczej nie, stukałoby nieregularnie.

Ale sprawdzić jego stan nie zawadzi, szczegolnie ze grozi usmierceniem silnika

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jest jakiś sposób ocenić stopień zużycia łańcucha bez demontażu połowy silnika? Jest na to jakiś sposób?

I gdzie najlepiej się wpiąć z czujnikiem ciśnienia oleju żeby obadać jak się ono zachowuje podczas rozruchu/obciążenia/rozgrzania silnika?

Opublikowano
cisnienie oleju bedzie ok . Mozliwe ze rzecyzwiscie stuka popychacz a nie napinacz... przenosi sie dzwiek i tyle. Ciezka sprawa , tzn skutkuje rozbiorka motoru. wiec troche $$ trzeba przygotowac. nie jakos strasznie jak sie ma dobrego i nie zdzierajacego mechanika ale zawsze pare stow trzeba zostawic.
Opublikowano

u mnie silnik pracuje normlanie ale jak odkrece korek wlewu paliwa to unosi sie dymek i slychac głosne stukanie z wnetrza.- tak jak u kolegi z filmiku na stronie nr 5.

nie odpowiedzial tam mu nikt czy to normalne??

martwic sie tym??

Opublikowano
dzisiaj przy gorącej pogodzie +25 stopni i jeżdzie po mieście na chwilę przestało stukać ale po 10 minutowym postoju znowu zaczęło cicho ale dalej klepie
Opublikowano

byłem u mechanika żeby posłuchał i stwierdził co nie tak, posłuchał, popatrzył na wykresy INPA, i stwierdził na ucho, że 6 wtrysk (jego korekcja to -1,27).

Więcej info jak wymienię wtrysk lub umówię się z nim na szczegółową diagnozę

Opublikowano
u mnie też klepie na końcu silnika tak jakby koło 6 wtrysku. czekam z niecierpliwością na wynik twojej diagnozy. mam prozbę mógłbys nagrać filmik przed wymianą wtrysku? jaki wtrysk zakładasz? mam pytanie może ktoś wie czy można wsadzić wtrysk z innym numerem i będzie działał?
Opublikowano

wybieraj z numerami zgodnymi z OEM, z innym numerem będzie działać ale nie zalecane.

Teraz jadę na wakacje i nie wiem kiedy się zabiorę za wymianę

Opublikowano
odpinałem swoje po kolei i nic to nie zmieniło po odłączeniu dalej stukało. ktoś pisał że po odłączeniu może nadal stukać tłok czyli już nie wiem co jest grane