Skocz do zawartości

e39 530d automat- metaliczne stuki w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobra dobra :)

czy mechanik (od bmw) jest w stanie stwierdzić, że wtrysk stuka?

czy może tylko serwis boscha? ale jak wykręcą wtrysk i podepną na maszynę to wyjdzie stukanie czy nie?

• Odpowiedzi 354
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Podepnę sie pod ten wątek, jako że usłyszałem prace silnika 3.0d w młodziutkim e60.

Czemu jeden silnik klekocze, w sensie ma twardy klang pracy, a drugi (tak jak ten e60) pracuje "aksamitnie", mieciutko, wręcz bardziej slychać szelest niż klekot diesla? Aż sie zdziwiłem i wręcz załamałem jak usłyszałem to e60, że tak diesel moze fajnie pracować.

Od czego to zalezy?

Zauwazylem ze mam cisnienie CR na wolnych aż 348atm (!) Dlaczego jest aż tak duże i dlaczego niektórzy mają np 280-290atm ?

EGR oczywiscie mam aktywny, bo przy zaślepieniu jest jeszcze gorzej

Opublikowano
chyba już samo rozwiązanie szyna CR i wysokie ciśnienie wtrysku powoduje łagodniejszą pracę silnika, pamiętam jak na rynek wchodził CR, to mówili że dzięki niemy silnik będzie pracował bardziej aksamitnie i mniej przypominał diesla w porównaniu do zwykłego diesla.
Opublikowano
chyba już samo rozwiązanie szyna CR i wysokie ciśnienie wtrysku powoduje łagodniejszą pracę silnika, pamiętam jak na rynek wchodził CR, to mówili że dzięki niemy silnik będzie pracował bardziej aksamitnie i mniej przypominał diesla w porównaniu do zwykłego diesla.

Hola, Hola, 530d w e39 to też CR, co prawda 1-szej generacji, ale CR.

Niemniej, inne e39 530d tez zaobserwowalem, ze podczas chocby przyspieszania wydają fajny szum 6 garów, a nie warkot/klekot

Opublikowano
no jest ale ma niższe ciśnienie niż nowsze generacje, do tego chyba inne wtryski w nowszych generacjach też przyczyniają się do zmniejszenia klekotania, (ponoć pompowtryskiwacze nieźle klekoczą jak zimne)
Opublikowano
Od czego to zalezy?

Od generacji systemu, a co za tym idzie lepszego podziału wtryskiwanego paliwa na dawki odpowiedzialne za inicjację, spalanie, oraz dopalanie paliwa. Do tego dochodzi jeszcze mniejszy stopień sprężania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Swoje 530d zakupilem w 2006 i mialo na liczniku 218k ale prawdziwy byl okolo 300k. Po tygodniu uzytkowania tez mnie zaczely meczyc te stuki ,bardzo glosne byly jak sie otwieralo korek oleju.

Podjechalem do serwisu Bmw w katowicach - nie autoryzowanego i powiedzial ze wszystko Ok.

Pokazal mi na placu x5 i e38 z tym dieslem i tez tak chodzily a mialy mniejszy przebieg.

Od tamtego czasu zrobilem autem ponad 100k i w silniku ino turbo i olej wymienialem. No i odme. Nic wiecej.

Skoro tak ma byc to bedzie.

Opublikowano
a jaki to serwis? stuki pod korkiem moze powodowac pompa oleju , halasujacy rozrzad . Czy to wtryski mozna sprawdzic latwo , odpinac po kolei wtyczki i nasluchiwac czy pracujacy na 5garach silnik bedzie cichy . jak sie nie uciszy to wtryskiwacze mozna zostawic w spokoju .
Opublikowano

Juz nie pamietam adresu i nazwy - tak jak napisalem bylem tam tylko dwa razy pare lat temu.

Serwis jest miedzy katowicami a sosnowcem po prawej stronie glownej trasy.

Opublikowano
stuki pod korkiem wlewu oleju sa słyszalne tylko po odkręceniu korka. a nam chodzi o stukanie słyszalne nawet przy zamknietej masce
Opublikowano

A może to pompa wysokiego ciśnienia, ale chyba by się zatarła jakby miała luzy, albo pompa oleju?

W sumie moja jeździ nadal, u mechanika jeszcze nie byłem, (różne sprawy życiowe przesuwają mi termin) ale jak dobrze pójdzie to niedługo jadę.

A to stukanie straszny dyskomfort psychiczny powoduje :)

Opublikowano

przyznam się że nic nie wymieniałem, stukanie najlepiej jest słyszalne w pomieszczeniu gdzie roznosi się fala i odbija od ścian, w innym przypadku muszę ucho skierować do silnika, siedziałem pod samochodem paręnaście cm od koła pasowego i nic nie słyszałem, pracowało równiutko, A na górze słychać.

nawet przykładałem kija do wtrysków, ale słyszałem na każdym stukanie , na dwóch chyba mocniej, aż w bębenek szło,

Opublikowano
u mnie po dopaleniu z rana stuka przez pierwsze 5 sekund powoli się uciszając aż przestanie. po około 30 sekundach stukanie znowu narasta powoli tak jakby tracił ciśnienie oleju. dopiero jak sie rozgrzeje konkretnie stukanie ustaje chociaz jest słyszalne ale nie tak jak na zimnym silniku. cos mi sie wydaje że to problem z ciśnieniem oleju. może napinacz łańcucha. zbliża sie zmiana oleju to może 10w40 wleje na próbę. tyle osób ma ten problem a jeszcze nie spotkałem się z tym żeby ktoś znalazł problem albo nikt nie chce się podzielić na forum. za miesiąc wybieram sie do kraju to zajade do jakiegos mechanika może wreszcie coś sie wyjaśni
Opublikowano

krz: czy mi sie wydaje, czy nierówno pracuje ci ten motor?

Z tego filmiku dzwiek sprawia wrazenie, jakby coś bylo odkrecone i tłucze w rytm drgań.

U mnie zupełnie inaczej stuka, nagram u siebie

Opublikowano

Też mam podobne stuki i mój problem był opisywany na forum pod linkiem:

viewtopic.php?f=72&t=163914

U mnie trochę słabiej stuka,gdy jest rozgrzany to praktycznie w ogóle.Od tego czasu zrobiłem tak 50tys km i nic się nie zmieniło...

Najważniejsze pytania:

Zrobiłeś te wtryski???Bo słychać jakby wtrysk totalnie klepał...

Sprawdzałeś koło pasowe???

Opublikowano
odpinałem dzisiaj wtyczki od wtrysków i nic z tego nie przestał stukać pasek ściągałem i też stuki nie ustały. wydaje mi sie że to coś z ciśnieniem oleju albo luz na tłoku. bo chyba nie wtryski po odpieciu powinien sie uciszyć.