Skocz do zawartości

Przechowywanie opon RSC

hassassyn

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem, ale nigdzie nie znalazłem. Chodzi mi o sposób przechowywania opon typu ruf flat. Otóż jak się dowiedziałem, opony na felgach (w przeciwieństwie do samych opon) powinno przechowywać się ułożone na stosie (max 4 na stosie), bądź zawieszone na specjalnych hakach. Ponadto powinno się wypuścić z opony około 1 bara powietrza, żeby koło leżało na feldze, a nie boku opony - jednak dotyczy to zwykłych opon. No i moje pytanie - czy z opon run flat również należy wypuszczać powietrze? Przecież jak się je spuści, to one i tak zachowują swój kształt.

Jak Wy przechowujecie swoje RSC?

Ja dla przykladu mam 8 kolek wiszacych na hakach.

Powietrza nie spuszczam ani upuszczam, ale za to zawsze wymieniam na zimowe albo letnie... :8)

Bardziej dociekliwi powiedza, ze przeciez w letnich oponach mam wciaz letnie powietrze z zeszlego roku. Profilaktycznie wymieniam je jednak na nowe. :lol: :lol: :lol:

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

• Zasłużeni forumowicze

Panowie wymyslacie juz. Kazde lezakowanie jest wystarczajaco dobre jak nie leza w wodzie ;-) to tylko 4 gumy a nie 50 a na tym jeszcze paleta cementu...

Czy leza jedna na drugiej czy po dwie czy nawet na biezniku to nic im nie bedzie jak leza w suchym miejscu.

🙃🙃

Panowie wymyslacie juz. Kazde lezakowanie jest wystarczajaco dobre jak nie leza w wodzie ;-) to tylko 4 gumy a nie 50 a na tym jeszcze paleta cementu...

Czy leza jedna na drugiej czy po dwie czy nawet na biezniku to nic im nie bedzie jak leza w suchym miejscu.

No właśnie się mylisz kolego. Jak felga z naciągniętą oponą stoi na bieżniku, to powoduje to odkształcenie opony pod wpływem ciężaru felgi. Nic odkrywczego, podstawowa fizyka. Ale każdy dba o swoje opony jak uważa :norty:

• Zasłużeni forumowicze
To nie wazy tyle zeby odksztalcic. Bez przesady. To nie opony z lat 80 tylko nowe z indeksami powyzej H. Jak taka opona sie ma odksztalcic od ciezaru wlasnego pare kilo... Niektore auta stoja po miesiac i opona sie nie odksztalca mimo ze dziala na nia ciezar auta.Moje alu 17 zimowe rsc waza mniej niz stalowe 16 ze zwyklymi oponami od e46. poza tym zawsze mozna je "przeturlac" kawalek co jakis czas jak juz ktos tak sie martwi o odksztalcenie...

🙃🙃

To nie wazy tyle zeby odksztalcic. Bez przesady. To nie opony z lat 80 tylko nowe z indeksami powyzej H. Jak taka opona sie ma odksztalcic od ciezaru wlasnego pare kilo... Niektore auta stoja po miesiac i opona sie nie odksztalca mimo ze dziala na nia ciezar auta.Moje alu 17 zimowe rsc waza mniej niz stalowe 16 ze zwyklymi oponami od e46. poza tym zawsze mozna je "przeturlac" kawalek co jakis czas jak juz ktos tak sie martwi o odksztalcenie...

Zgadza się, ale zauważ, że na koło założone na piastę działają inne siły niż na koło wolno stojące. Tak jak pisałem - każdy dba tak jak uważa.

• Zasłużeni forumowicze
Zgadzam sie z kolem wolnostojacym ale bez felgi i nie rof. Nie ma powietrza bok miekki to moze mooooze sie zgiac. chcesz powiedziec ze kolo na piascie na poltora tonowym aucie oddzialuje mniej na miejsce styku bieznika z podlozem niz stojaca sobie sama felga z opona? jezeli chodzi o dbanie to dbam bo lubie mycie dokladne woskowanie pianka na boki opon i na stelarz przez zime badz przez lato.

🙃🙃