Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od maja 2012 mam X3 E83 z 2007r.

Jest zima i w końcu chciałbym wykorzystać systemy które to autko posiada :D.

I teraz moje pytania:

1. Za co odpowiada xDrive? Czy działa on zawsze czy tylko w momencie gdy mam na liczniku zapaloną lampkę kontrolną 4x4? (zapala się po dłuższym przytrzymaniu przycisku DTC)

2. Za co odpowiada DTC? Czy działa on tylko gdy mam zapaloną lamkę 4x4?

3. Za co odpowiada DSC? Czy działa on tylko gdy mam zapaloną lamkę 4x4? Czy może działa zawsze?

Będę wdzięczny za odpowiedź w tym temacie wraz z informację co najlepiej mieć włączone zimą :D.

Pozdrawiam

MARIO

Opublikowano

Dzięki za info :D.

I teraz pytanie czy jeżeli mam wyłączone DTC (bo od niego mam przycisk uruchamiający i dezaktywujący) to wówczas xDrive i DSC i tak działają(czyli działają zawsze)?

Czy zalecana jest jazda z uruchomionym na stałe DTC? Czy może uruchamiać je tylko wtedy kiedy zmuszają do tego warunki (np. nieodśnieżona droga)?

Pozdr

MARIO

Opublikowano

Jak uzywam tylko w takich jak teraz warunkach czyli snieg ew. błoto ale w czasie takiej normalnej jazdy to nie.Xdrive sam kontroluje jak rozłozyć w razie poślizgu siłę na koła i dlatego załącza się 4x4 ale to pewnie zauważyłeś.Polecam pojechać w jakiś zasnieżony i nierówny teren i zobaczysz co i jak.

Wiadomo również iż X3 to nie jest typowa rasowa terenówka ale swoje potrafi :D

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Ok potestuje.

Ale jeszcze jeden temat.

Gdy nacisnę przycisk DTC wówczas na desce rozdzielczej zapala mi się dioda DTC, i ok rozumiem że wówczas DTC jest aktywny. Jednak jeżeli przytrzymam przycisk DTC wciśnięty dłużej wówczas zapala mi się na desce rozdzielczej dioda 4x4(zaś DTC się nie zapala). Czy to jest normalne i co oznacza na stałe zapalona ta dioda 4x4?

Pozdr

MARIO

Opublikowano
Ok potestuje.

Czy to jest normalne i co oznacza na stałe zapalona ta dioda 4x4?

Pozdr

MARIO

Jak sie pali na stałe 4x4 -wtedy jest wyłaczona kontrola trakcji.

Jej wyłączanie ma sens w trakcie jazdy w błocie czy kopnym sniegu .