Skocz do zawartości

[524 Td] Wymiana nagrzewnicy problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , dziś zabrałem się za wymianę nagrzewnicy u siebie w aucie .. po raz drugi .. raz kupiłem używkę , która miała być sprawna , okazała się nie sprawna , ale mniejsza z większym .. Udałem się do motoryzacyjnego i kupiłem nówkę sztukę Siemensa za 440 zł po jakiś tam rabatach .. Przyjechałem do domku , założyłem nowe oringi na rurki .. nagrzewnica do dziury i pojawił się problem ...

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/e/f/20.png

Śruba nr 5 z tego rysunku nie chce się wkręcić w otwór .. Wziąłem to wyjąłem jeszcze raz , śruba do ręki i nie idzie ... kręci się w koło a nie wkręca .. latarka i świecę w otwór .. wygląda tak samo jak w starej nagrzewnicy ,wiec oglądam daje starą i w starą nagrzewnicę ta śruba też się nie wkręca .. i nie wiem teraz co jest .. ja już zgłupiałem ... Skoro wykręciłem śrubę z nagrzewnicy mojej .. a już 3 godziny później nie mogę jej wkręcić .. ani w starą nagrzewnicę ani w nową ... macie może jakieś pomysły rady ?

Opublikowano
Tam ma być kwadratowa nakrętka z drugiej strony. Musiała Ci wypaść.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
...znajdz element numer 6(tak jak to boston wcześniej napisał) i wtedy wkręcaj element numer 5 tak jak jest to przedstawione na rysunku .
iZzI
Opublikowano
Aaa widzicie ... patrzyłem też na ten rysunek i nie widziałem tego że ona tam jest .. Człowiek zmęczony to nie myśli poprawnie .. Dzięki wielkie za pomoc Panowie , bo mówię , ostatnio wymieniłem bez problemu a teraz kręce i nie działa .. hehe ... Dzięki jeszcze raz ;)
Opublikowano

Witam,

Problem chyba już rozwiązany, ale jeżeli można Tomkoo, mam przy okazji tematu o typie Siemens dwie prośby:

- czy możesz podać kody z etykiety widniejącej na obudowie całości zespołu ogrzewania (żółta naklejka, widoczna przed demontażem przez otwór radia)?

- oraz wszelakie kody, cyferki, itd. widniejące na samej nagrzewnicy (tej starej, oryginalnej, którą pierwotnie miałeś)?

(jeżeli masz to jeszcze na wierzchu, to może łatwiej będzie zrobić jakieś foty)

Przykładowo, ja mam coś takiego na etykiecie z obudowy zespołu ogrzewania:

SIEMENS

1391 255.9

E34 64.11

532.9339.11A

(a na nagrzewnicy jeszcze nie wiem, bo na razie nie ruszałem jej)

Pozdrawiam i dzięki.

PS.

Masz E34 z klimą, czy bez? Gdzie kupiłeś nową nagrzewnicę i jakiej jest firmy? (zakładam, że nie oryginał, bo to mało prawdopodobne w przypadku Siemensa w tej cenie). Masz możliwość przepisania także z niej czegoś identyfikującego ją? Jeżeli kupiłeś któryś z tych nowych egzemplarzy z Allegro, to najprawdopodobniej jest to jakieś "Paco", jeżeli pamiętam Malezja (przynajmniej sprzedający poproszony o dodatkowe info tak napisał).

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Jakiej firmy była nowa ani to co było na niej napisane już Ci niestety nie podam , nagrzewnica już siedzi w samochodzie ...

Kupiłem ją u siebie w mieście w motoryzacyjnym o dziwo prosto z półki bez czekania ;)

Auto mam bez klimy

Na zespole są takie numery :

SIEMENS

1391 255.9

E34 64.11

532.9339.11A

Natomiast na samej nagrzewnicy która była wyjęta z auta jako pierwsza , tej co siedziała w aucie od nowości są takie numery :

1 388 17 01

Opublikowano

Rzeczywiście niesamowity fuks (albo tak dobry sklep ;-) ), że można od razu zobaczyć unikatową część przed zakupem (jeszcze do niedawna nie było nawet śladu informacji o zamiennikach Siemens). Cokolwiek to jest, przypuszczam, że podziała dobrze.

Dzięki za obydwa numery – moja ciekawość zaspokojona. Wreszcie widzę na zespole takie same, jak u mnie (bo wcześniej tylko jakieś różne „odmiany” tego kodu widywałem na obudowie Siemens). :-)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
To mój ulubiony sklep , sprzedawca naprawdę kumaty jeśli chodzi o markę BMW , wie dużo i na temat , potrafi zawsze coś dobrego doradzić.... Co do zamienników , to jakieś na allegro widziałem u jakiegoś faceta ze śląska jak się nie mylę .. Ale jak do niego pisałem to powiedział że ostatnią sprzedał ...i czeka na dostawę .. ale twierdził że te które posiadał sprzedawał po 195 zł netto za sztukę .. Też myślałem że będzie nie możliwością dostanie zamiennika a tu proszę .. ale można też zawsze wymienić cały zespół na Valeo i do tego zamienników w brud