Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chciałbym się dowiedzieć czemu służy ta osłona. Chodzi mi konkretnie o ten wpinany kawałek gumy (jakieś 25-30cm) pod zderzakiem, właściwie zaraz za nim przed wlotem powietrza. Pytam ponieważ często gęsto (szczególnie teraz w zime) trzyma się tylko na 2-3 te wpięcia czyli jest w połowie oberwany. Niedawno przy wjeździe do garażu po prostu odpadł. Aktualnie jest odpięty i leży w garażu aby uniknąć zgubienia. Sedno mojego pytania to czy mogą być z czasem jakieś negatywne skutki jazdy bez tej osłonki ? Pytanie z pozoru błache ale w jakimś celu to tam jest :D Dodaje fote http://static.bmwfans.info/images/epc/MTU5ODY2X3A=.png Chodzi mi dokładnie o pozycje 25 czyli "Deflector lip".
Opublikowano

Jest to element aerodynamiczny, ma za zadanie 'spiętrzyć' powietrze przed nim tak żeby za nim było podciśnienie i lepiej zasysało powietrze przez ten wyprofilowany otwór który jest bezpośrednio za tym deflektorem. Przez to jest lepszy przepływ chłodnego powietrza przez chłodnice, a szczególnie przez tą od klimatyzacji. Element ten powinno się dołożyć na przykład gdy montuję się klimatyzację.

Żadnych konsekwencji z jego braku nie będziesz miał, a teraz w zimie gdy klimatyzacji się nie używa lub rzadko może nawet zalety (choć nie zauważalne). Minimalnie gorszy przepływ zimnego powietrza przez chłodnice to szybsze nagrzewanie, no i opór powietrza może być mniejszy - chociaż tutaj to nie jest takie pewne bo wolniejszy przepływ powietrza przez chłodnice to też większy opór.

W lecie natomiast wielkich upałów w Polsce nie ma, a nawet jak potrzebne będzie lepsze chłodzenie to wentylator chłodnicy zwiększy obroty.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Również tak myślałem że powoduje on takie jakby zawirowanie powietrza aby lepiej lub więcej go wpadało do tego wlotu. Wolałem się jednak upewnić. Póki mamy mamy aure zimową więc zdarzają się zaspy itd. to nie będe go montował. Jak zrobi się cieplej to wróci na swoje miejsce. :D