Skocz do zawartości

320d 150KM regularne buczenie na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję pomocy w diagnozie, ewentualnie w wyeliminowaniu przyczyn pewnej przypadłości.

Kiedy rano odpalam auto i czekam aż się trochę nagrzeje, słyszę regularne, cykliczne buczenie \ huczenie. Nie wiem jak ten dźwięk nazwać. Buczenie to chyba najlepsze słowo. Wygląda to w ten sposób, że auto na biegu jałowym wydaje dźwięk, raczej nie spod maski, długości 3-4 sekund potem dźwięk ustaje na 10-12 sekund i znowu słyszę dźwięk. Ma to miejsce tylko na zimnym silniku. Kiedy przejadę jakiś dystans, postawię auto pod domem, odczekam 2-3 godziny i znowu odpalę, problemu już nie ma. A przy temperaturze -5 auto w 3 godziny dość mocno się wystudza.

Nie mam żadnych objawów typowych dla zużytego koła dwumasowego:

- nie ma metalicznego dźwięku przy gaszeniu

- nie trzęsie autem przy żadnej prędkości

- nie trzęsie autem przy zmianie biegów

- pedał sprzęgła nie drga

Mam oczywiście lekkie problemy z szarpaniem auta przy ruszaniu (szczególnie na zimnym) ale to powoli eliminuję (usunięty CDV, klapki zawirowań, wyczyszczony EGR, separator oleju, nowy olej w skrzyni i moście, a niedługo nowe wężyki podciśnienia).

Niedawno robiłem upgrade softu (nie chip) + elektroniczną blokadę egr i objawy jakby lekko się nasiliły.

Ktokolwiek?

Cokolwiek?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozgrzewanie auta no postoju nie jest dobre dla silnika, nie ma odpowiedniego smarowania. Spróbuj ruszyć od razu po odpaleniu i daj znać czy dalej jest tak samo. Jaki olej lejesz? Kiedy wymieniałeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dlaczego rozgrzewanie na postoju jest niedobre dla auta? Zawsze wydawało mi się, że dobrze jest dać szanse na rozprowadzenie oleju po wszystkich elementach. Oczywiście jak jadę na zimnym silniku to też staram się nie przekraczać 1500-2000 obrotów. Ale wyjaśnij dlaczego lepiej od razu ruszyć, być może faktycznie czegoś nie wiem.

Olej pełny syntetyk Castrol Edge wymieniany raz do roku, co około 10.000 - 12.000 km więc to nie to.

Ale zauważyłem dzisiaj że hałas ma miejsce jak włączę ogrzewanie / nawiew. Jak tego nie zrobię jest cisza. Co to może mi tak buczeć? Nagrzewnica? Jakaś pompa? No bo sam wiatrak chyba nie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na postoju olej nie dostaje się do wszystkich "zakamarków" silnika i jest wolniej rozprowadzany, przez co jest gorsze smarowanie, dlatego zaleca się od razu jazdę nie przeciążając silnika, tak jak napisałeś i bez gwałtownych przyspieszeń. Jeśli chodzi o buczenie to trudno mi powiedzieć, może ktoś miał taki problem i podpowie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Coś mi teraz zaświtało, że chyba faktycznie nawet w instrukcji jest napisane, żeby od razu po dopaleniu auta ruszyć... Muszę tego poszukać.

Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem dlaczego ogrzewanie w moim aucie buczy :?

Opublikowano

Doczytałem:

Instrukcja mówi:

"Nie rozgrzewać silnika na postoju, ale zaraz jechać z umiarkowanymi obrotami silnika"

Hmm... Muszę zmienić taktykę porannego rozgrzewania bolidu.

Opublikowano
przez maniek21112 » 08 Gru 2012 17:44

Na postoju olej nie dostaje się do wszystkich "zakamarków" silnika i jest wolniej rozprowadzany, przez co jest gorsze smarowanie, dlatego zaleca się od razu jazdę nie przeciążając silnika, tak jak napisałeś i bez gwałtownych przyspieszeń

Ten tekst to mistrzostwo świata :D

przez Brytol » 08 Gru 2012 20:50

Doczytałem:

Instrukcja mówi:

"Nie rozgrzewać silnika na postoju, ale zaraz jechać z umiarkowanymi obrotami silnika"

Hmm... Muszę zmienić taktykę porannego rozgrzewania bolidu.

Brytol tu po prostu chodzi o tak propagowaną ostatnio przez UE ekologię i ochronę środowiska /instrukcja/- nic po za tym :idea:

Na zimnym jeździ się umiarkowanie w celu wydłużenia żywotności turbo.

"Olej nie dostaje się do zakamarków silnika" i brak jest smarowania w przypadku połączenia np. źle dobranego oleju 10w/... i temperatury -35stopni; i to tylko przez kilka chwil od uruchomienia. :cool2:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak dla potomnych napiszę co to jest, bo jakiś czas temu do tego doszedłem :)

Buczenie słychać na zimnym silniku po włączeniu ogrzewania. Słychać je tylko kiedy temperatura zewnętrzna jest poniżej konkretnej wartości - chyba +3st.

Buczenie jest związane z podgrzewaczem wody.

Nie wiem tylko jeszcze czy jest to wada i trzeba coś z tym zrobić czy to taki urok tego urządzenia. Jak się dowiem, dam znać :P

Opublikowano

To nie webasto tylko podgrzewacz wody. Tam jest pompka elektryczna, ktora moze buczec :).

Dodatkowo na zimnym to moze buczec jeszcze pompa progowa, dosc normalne zjawisko.

Opublikowano
To nie webasto tylko podgrzewacz wody.

No tak napisałem wyżej :D

Dodatkowo na zimnym to moze buczec jeszcze pompa progowa

Co to jest, gdzie to jest, co to robi? :?:

Opublikowano
pompka paliwa przy filtrze pod progiem pod kierowcą. Czy ona tak może buczeć jak opisujesz to nie wiem. Jeśli nie jesteś pewny tego podgrzewacza to odłącz od niego kabel po prostu i się wyjaśni.
Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie. To na pewno nie pompka progowa.

Buczenie na 100% jest powiązane z podgrzewaczem i występuje wtedy kiedy podgrzewacz pracuje. Nie wiem czy to on sam tak buczy czy nie i nie wiem czy to "Standardowe" zachowanie czy też nie. Wydaje mi się że nie powinno to aż tak głośno działać, tym bardziej że buczenie występuje z regularnymi przerwami co kilka sekund.

A swoją drogą pompka paliwa u mnie występuje raczej centralnie a nie pod kierowcą czy progiem.

Opublikowano

Jak centralnie, to faktycznie ciekawie.

Centralnie jak ostatnio sprawdzalem byl wal napedowy np albo katalizator (mniej wiecej).

Pokaz foto bo umieram z ciekawosci i mysle, ze nie tylko ja!

Opublikowano
pompka paliwa przy filtrze pod progiem pod kierowcą.

Nie kojarzę pompki dlatego zapytałem o jaką pompkę chodzi. Jeżeli mówimy, że jest ona koło filtra paliwa to dalej utrzymuję, że u mnie filtr (o pompce nie mówię) występuje bliżej środka niż progu.

Centralnie jak ostatnio sprawdzalem byl wal napedowy np albo katalizator (mniej wiecej).

Hahah, wał napędowy - tak. Wydech - nie do końca, ten leży po skosie.

Zdjęcia to mogę zrobić jak się cieplej zrobi albo przynajmniej słońce roztopi resztę tego białego badziewia.

Tu masz filmik a niżej foto na którym widać, że filtr paliwa do progu to ma daleko. Gdzieś na wysokości nóg pasażerów z tyłu wydech przecina się z wałem i przechodzi na drugą stronę auta.

Nie wiem skąd określenie pompka progowa...

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f18/2005-e46-320d-fuel-fiter-t80266/

Opublikowano

Kolego.

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=16_0512&hg=16&fg=15&hl=6

To się znajduje mniej więcej pod dupą kierowcy, za lewym progiem. Nie na samym progu bo tam to nie ma nic ale kawałek dalej pod plastikową osłoną.

Z wydechem i wałem to był żart, ale są bliżej środka od pompy i filtra

http://img641.imageshack.us/img641/169/wf12.jpg

Widac dobrze z takiej perspektywy gdzie masz wydechy i wly a gdzie filtry i pompy? :cool2: Widac to tez na zalaczonym przez Ciebie filmie. Nie wiem jak Ty go ogladales.

Jak masz inaczej to wciaz licze na fotke :cool2:

Opublikowano

Dobra dobra, juz mi tu nie ironizuj ;).

Obczaj lepiej czy ona nie buczy, bo na zimnym silniku buczy zdecydowanie glosniej niz na cieplym (przynajmniej u mnie).

Wymieniales filtr paliwa?

Opublikowano

:)

Filtr wymieniany co roku razem z innymi.

Ale to na pewno nie to. Buczenie "uaktywnia się" po włączeniu ogrzewania. Jeżeli go nie włączę to nawet przy -5 st i mniej buczenia nie ma.

Buczenie nie dochodzi też z podgrzewacza czy jego okolic. Bardziej słychać to wewnątrz auta, jakby spod deski.... Może nagrzewnica (o ile oczywiście nie mylę się gdzie ona jest :lol: )

Opublikowano

Moze Ci buczec dmuchawa. To nawet dosc prawdopodobne.

Nagrzewnica to raczej malo prawdopodobne bo to tylko zwykla chlodnica. Element pasywny, nie ma co w niej buczec.

Odlacz kabel z podgrzewacza i wyeliminujesz jeden powod :).