Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, szukałem na forum ale znaleźć nie mogę :( wyniki wyszukiwania to :nie działa cd itd

A ja chciałbym się zapytać jak zmienić kaseciaka na oryginalne CD

No więc z tego co wyczytałem w necie to radia z polifta nie pasują do przed lifta, w jaki sposób mam spr jaką budę mam ja ?

I kolejna sprawa to wpisując radio CD na allegro wyskakuje sporo propozycji odnośnie owego radia, skąd mam wiedzieć które będzie pasowało ?

Aktualnie to które mam to jest chyba jednoczęściowe, to z małym wyśiwetlaczem,więc domyslam się że muszę wymienić całość ?

• Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jeżeli Twoje auto jak w podpisie to 1997r. to masz przed liftem. I z tego co kojarzę to radio będziesz musiał wymienić. Jeżeli dobrze myślę o dobrym radiu. Najlepiej zrób fotkę radia i wklej na forum.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Poliftowe radio też pasuje tylko trzeba kostki przerabiać lub przejściówkę kupić.Połączenia w jednym są na bolce,a w drugim na blaszki.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
CZeść. Pewnie masz Philipsa kaseciaka jak ja.

http://allegro.pl/radio-cd-business-philips-bmw-e39-96-00-komplet-i2819732558.html

Wyżej masz link do aukcji. takie samo radio jak prawdopodobnie Ty masz tylko ze CD:)

Ale one się nie rozdziela czasem na dwie części? :roll: Taniej by wyszło. A zmieniarki w bagażniku kolega nie ma?

Opublikowano

Czyli mam przed lifta...

Moje radyjko wygląda tak samo jak to z linku do allegro tylko że mam na kasety

Niestety z tego co juz zdążyłem się dowiedzieć to, tego radia z kasetami nie da się rozdzielić :evil: dlatego będę musiał kupić całośc tak myślę ....

Co do poliftu i przed to wolałbym się nie bawić w jakieś przejściówki gdyż z tego forum wczoraj doczytałem że psują one jakość dźwięku i nie zawsze działają tak jak powinny...

Więc koledzy poradźcie mi co kupić żeby zadziałało bez przeróbek ? Wystarczy że będę patrzył na rocznik ? Czy w tych latach 96-00 też był polift i musi być zawarte info że radio jest z przed lifta ?

P.s. zmieniarki raczej nie ma, wspomniałby o tym porzedni właściciel,ale w razie czego gdzie jej szukać ? po otwarciu bagola będzie ją odrazu widac ? czy trzeba coś otwierać jeszcze ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też jestem na etapie zmiany Kaseciaka na CD, naszukałem się sporo, bo chce mieć pod zmieniarką wyjście pod AUX bez emulacji zmieniarki (bezpośrednio podpinasz źródło dźwięku np telefon, czy mp3 wtyczką 3.5mm).

Research wykazał, że jedynie Apline CD53 z datą produkcji nie wcześniej niż 2003r się nadają.

Za tydzień z USA przylatują do mnie 2 takie radyjka, sprawdzę u siebie czy działają, jedno będę miał na handel jakby ktoś był zainteresowany.

A co do przejściówek - do poliftowego radia będziesz potrzebował przejściówki - główną i antenową. Są do nabycia np na allegro.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
CZeść. Pewnie masz Philipsa kaseciaka jak ja.

http://allegro.pl/radio-cd-business-philips-bmw-e39-96-00-komplet-i2819732558.html

Wyżej masz link do aukcji. takie samo radio jak prawdopodobnie Ty masz tylko ze CD:)

Ale one się nie rozdziela czasem na dwie części? :roll: Taniej by wyszło. A zmieniarki w bagażniku kolega nie ma?

Rozdzielają się, wystarczy kupić tą część z góry, dół może zostać jaki jest z tego co wiem, chyba że ktoś ma DSP, wtedy nie jestem pewien czy oba trzeba wymienić..

BTW, podobno najlepszą jakość dźwięku daje Alpine.

Opublikowano

Kaseciaka nie da się wymienić tylko góry :( wychodzi całość po odkręceniu radia,bynajmniej to moje

Też jestem na etapie zmiany Kaseciaka na CD, naszukałem się sporo, bo chce mieć pod zmieniarką wyjście pod AUX bez emulacji zmieniarki (bezpośrednio podpinasz źródło dźwięku np telefon, czy mp3 wtyczką 3.5mm).

Research wykazał, że jedynie Apline CD53 z datą produkcji nie wcześniej niż 2003r się nadają.

Za tydzień z USA przylatują do mnie 2 takie radyjka, sprawdzę u siebie czy działają, jedno będę miał na handel jakby ktoś był zainteresowany.

A co do przejściówek - do poliftowego radia będziesz potrzebował przejściówki - główną i antenową. Są do nabycia np na allegro.

A czy w tych z USA będzie działało polskie radio ? wydaje mi się że nie ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Da się wymienić tylko górę, chyba że wersje nierozłączne były.

Ja mam taie:

http://allegro.pl/bmw-e39-komputer-bc-radio-kaseta-bmw-e39-board-kom-i2804289138.html

Spokojnie góra i dół oddzielnie można wymieniać.

2. Da się zmienić region w ustwaieniach,jest wątek na forum.

• Moderatorzy
Opublikowano

To z Allegro też jest dwuczęściowe.

Ogólnie Philips baaardzo słabo gra.I jeszcze ktoś chce za to 600zł.

Ja z przedlifta też mam dwuczęściowe i właśnie Philips- to gra jak Safari.Wydając 600zł można by już coś oczekiwać,a uwierz że jak kupisz to będziesz rozczarowany i zniesmaczony graniem sprzętu.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

A po co Ci CD? Żeby co kilka tygodni/miesięcy wypalać kolejną płytkę? Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w emulator zmieniarki. Mam to u siebie od 3 lat, i jestem mega zadowolony, naprawdę polecam :)

A kolega Wojtec1987 ma jednoczęściowego kaseciaka, więc żeby zamienić to na CD z MID/IRIS będzie musiał dołożyć ten specjalny kabel zasilający dolny wyświetlacz, strasznie dużo z tym kombinowania, ale jak już chcesz, to służę radą ;)

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, tylko, że emulator zmieniarki też sporo kosztuje i ma ograniczenia (konieczność tworzenia katalogów z ograniczoną ilością plików). Dodatkowo trzeba mieć aktywne wyjście na zmieniarkę, u mnie w kaseciaku niestety nie działa..

Natomiast CD53 alpine wyprodukowane od 2003r obsługuje wyjście AUX, czyli bez emulacji czy innych urządzeń, kabel w radio i bezpośrednio do nośnika dźwięku.

I dodatkowo jak ktoś słucha oryginalnych płyt - super jakość dźwięku z CD jako bonus ;)

Opublikowano

Stworzenie 6 katalogów CD01..06 na pendrivie to dużo roboty?? Bez jaj...

Teraz już są tańsze te emulatory, ale naprawdę warte są swojej ceny, zwykłe CD to porażka.

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Więcej niż podpięcie pod wtyczkę playera, lub telefonu i puszczenie mp3, lub radia internetowego ;)

Opublikowano

Więcej niż podpięcie pod wtyczkę playera, lub telefonu i puszczenie mp3, lub radia internetowego ;)

Osobiście wolałbym robić jakieś katalgi na pen drive niż jeżdzić z podpiętym ciągle tel lub odtwarzaczem mo3 i ciągle ładowac baterie

Powiedzcie mi co to jest ten emulator zmieniarki ? :)

Opublikowano
Ja myślę, że emulator zmieniarki to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż podłączanie mp3 playera czy komórki bezpośrednio pod radio, z bardzo prostego względu: może i ustawienie folderów jest bardziej kłopotliwe, ale jak raz to zrobisz, to potem tylko dorzucasz/usuwasz z nich pliki i tyle, a przede wszystkim, sterujesz odtwarzaniem przez oryginalny panel radia/kierownicę zamiast sięgać do podłączonego urządzenia.
Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
Bardzo zaciekawił mnie ten emulator, ale jak niby ja miałbym sterować muzą skoro mam kaseciaka i jest tam tylko przycisk przewiń dalej i do tyłu ?
Opublikowano
A po co Ci CD? Żeby co kilka tygodni/miesięcy wypalać kolejną płytkę? Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w emulator zmieniarki.

Może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tym wypalaniem płytek?

Mam kaseciaka i działające wyjście na zmieniarkę CD.Myślałem o zmianie radia na takie z CD bo ze zmieniarkami w bagażniku w innych autach, mam złe doświadczenia,(często przeskakuje na dziurach). Ten emulator fajna rzecz bo zostaje kaseciak a mam jeszcze trochę org. kaset z lat 80tych.Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bogi, no ile można słuchać jednej czy kilku płyt? Jak się nudzą to trzeba kupować nowe, albo wypalać coś w audio, czyli około 20 utworów na płytę, bo mp3 przecież nie czyta żadna wersja oryginału oprócz jakichś mega wypasionych i drogich wersji (około $500 za sztukę).

A jak jesteś fanem kaseciaka to faktycznie lepiej Ci będzie zostawić to co jest a dorzucić emulator zmieniarki CD. Wrzucasz sobie na kartę pamięci mp3 w ilościach utworów o wiele większych niż jest w stanie pomieścić zmieniarka i cały czas masz kaseciaka do hiciorów z lat '80. :)