Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z czujnikami cofania , a mianowicie po wlaczeniu wstecznego raz dzialaja normalnie czyli sygnal przerywany zaczyna byc ciagly przy napotkaniu przeszkody, a czasami po wrzuceniu wstecznego piszczy od razu ciaglym sygnalem. Nie wiem co jest grane,czyzby awaria jednego z czujnikow? Dodam tylko ze czujniki mam z przodu i z tylu.Auto jest z 2003
Opublikowano
mogę tylko powiedzieć z doświadczenia ,że sygnał stały oznacza systen nie sprawny. komputer polecam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie sądzę że awaria, czujnik jak pada to raczej na dobre, prędzej obstawiał bym niestykającą kostkę, albo przetarty kabelek w wiązce.

Komputer powie przy którym czujniku występuje problem, będziesz wiedział gdzie szukać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej,

Łatwa metoda na sprawdzenie bez kompa.

to w momencie gdy wrzucisz wsteczny i usłyszysz ciągły sygnał...podejsć i przyłożyć ucho do czujnika,

sprawny czujnik "cyka" jak zegarek wskazówkowy.

problem w tym że jak raz działa a raz nie działa,musiałbyś na zgaszonym silniku wrzucać wsteczny,

żeby samemu sprawdzić,.

Wg mnie to wyskoczyła kostka, albo dostała wilgoci,

ewentualnie kabelek przetarty jak poprzednicy mówili,

pozdrawiam

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

Witam,

Też mam podobny problem. I co dziwne zaczął się dokładnie w momencie, gdy temperatura spadła poniżej 0. Czy te dwie rzeczy nie mają czegoś ze sobą wspólnego?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bardzo możliwe,

W Betty mi się jeszcze nic nie działo w związku z ujemnymi temperaturami.

ale miałem różne dziwne przypadki w innych samochodach zimą.

Jak wiesz materiały w przy zmianach temperatury również zmieniaja swoją objętość i elastyczność,

trochę naciągana teoria, ale jak luz był niewielki na kostce i "skurczyła" się ona w związku z ujemną temp,

może któreś styki nie dochodzą czy coś...

wszystko możliwe.

Najlepiej wyjąć, przeczyścić i docisnąć,

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...