Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Spotkał sie ktoś kiedyś z tym w naszych e9x ? Tu filmik
czytałem troche o tym i jest to przerazające. Na YT idzie znaleźć filmiki z e46..
Sprzedam:
Opublikowano

było już o tym trochę, jak turbo puści olej to idzie w samozapłon na maksa aż się olej nie skończy lub silnik nie wybuchnie , nie da się go zdławić. Jakby Panowie na filmiku wiedzieli,że wystarczy przeciąć przewód gumowy gdzie leciał olej by nie było problemu. W naszych wystarczy nożem naciąć po prawej jedną z dwóch gumowych rur i nie tą od chłodnicy :norty:

wtedy olej zaleje nam komorę silnika ale za to nie poleci do silnika.

Wszystkie turba mogą tak mieć - takie życie :mrgreen:

Opublikowano
Jednym słowem masakra. Jesteś w stanie zaznaczyc na rysunku w realoem którą dokładnie rure należy przeciąć? -przezorny zawsze ubezpieczony.
Opublikowano

pogoda średnia nie chce mi sie sprawdzać, ale zobacz która rura się nagrzewa to ta jest od chłodnicy to tniesz tą drugą :D albo obie zawsze lepiej kupić dwie rury niż silnik ale możesz oberwać gorącym płynem chłodniczym jak przetniesz tą co nie trzeba.

Wystarczy,że wbijesz nóż i zrobisz dziurę. Jak mi siadła turbina to aby dojechać do serwisu mechanik mi na wszelki wypadek powiedział co mogę zrobić- nie mam pewności czy to zadziała ale co szkodzi spróbować jak już diesel zacznie szaleć.

chodzi ogólnie o to ,że wraz z powietrzem ssie olej z silnika i trzeba mu odciąć dopływ oleju albo powietrza inaczej go nie zdusisz.Zatykanie rury wydechowej lub włączenie biegu nic nie da.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ci którzy posiadają DPF mają również przepustnicę przed zaworem EGR dlatego mogą spać spokojnie ponieważ w razie zapętlenia wyłączają zapłon i klapa się zamyka odcinając dopływ powietrza, tu można zobaczyć jak działa taka klapa:
Opublikowano
Ci którzy posiadają DPF mają również przepustnicę przed zaworem EGR dlatego mogą spać spokojnie ponieważ w razie zapętlenia wyłączają zapłon i klapa się zamyka odcinając dopływ powietrza, tu można zobaczyć jak działa taka klapa:

Kolego, na prawde zrobiłeś mi świetny prezent na Mikołaja ! :cool2: :cool2:

Sprzedam:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciężka sprawa z tymi silnikami, ale to tylko dotyczy silników bez klapek gaszących :?: :?: :?:

Nie klapek tylko jednej dużej klapy którą widać na filmie. Posiadają ją tylko modele z DPF-em, chyba że ktoś sobie ją sam zamontuje tak jak kolega na filmie.

Kolego, na prawde zrobiłeś mi świetny prezent na Mikołaja ! :cool2: :cool2:

:cool2:

Opublikowano
Zamiast gdybać to lepiej powiedzcie koledzy jak zapobiec takiej sytuacji jak się nie ma tej klapki gaszącej :x
Opublikowano

no masz wcześniej odpowiedzi. Nie ma super sposobu na zgaszenie diesla bo to samozapłon i odcięcie samej elektroniki nie ma sensu trzeba mu zabrać dostęp do tlenu albo oleju. Oba sposoby w/w.

Można też kontrolować co roku turbo :mrgreen:

A serio to loteria i rzadko się zdarza. Bardzo rzadko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamiast gdybać to lepiej powiedzcie koledzy jak zapobiec takiej sytuacji jak się nie ma tej klapki gaszącej :x

Możesz sobie założyć taką klapę ponieważ posiadanie jej to same plusy np. łagodniejsze wygaszanie silnika co przekłada się na wolniejsze zużywanie się takich części jak koło dwumasowe w manualach albo koło pasowe (tłumik drgań skrętnych).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem dotyczy aut ze skrzynią automatyczną, bo jak się ma manualną skrzynię to wystarczy zdusić go na wyższym biegu. Przy automacie trzeba zatkać wlot do filtra powietrza jakąś szmatą i po sprawie.