Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Nie znalazłem niestety nigdzie podobnego tematu. Czy jest jakaś reguła którą powoduje że w niektórych autach BMW z serii E jest, ruchoma tarcza za obrotomierzem, informująca o stanie nagrzania silnika i sugerująca maksymalne obroty??

W M3 to jest, w E63 645 i E60 530xd również, ale już w mojej poprzedniej 335d, wskazówka stoi nieruchomo to samo w E71 40d, co więcej w instrukcji iXa nie ma słowa o tej opcji.

przykład jak to wygląda gdy działa :

I nie wiem czy to jest jakaś usterka czy tak ma być.

Edytowane przez jasons
Opublikowano

To test zegarów i kontrolek. Robi się go w E9x z ukrytego menu w pozycji 02, tak jak na filmie. Jeżeli o to Ci chodzi, bo piszesz tak nieskładnie, że ciężko Cię zrozumieć. :shock:

EDIT:

przyjrzałem się filmikowi i już wiem o co pytasz :D . Muszę sprawdzić jak jest u mnie, ale nie kojarzę, żeby tak się robiło.

Opublikowano
335d jaki 40d X6 to 6 rzędowe silniki. Tej opcji nie ma. Więc chyba sama rzędowość nie jest tu regułą. Ale jest to uszkodzone lub wyłączone.
Opublikowano
Pytałem kiedyś o to w ASO i powiedzieli, że taka funkcja jest dopiero w e90 lci. Przed liftem nie ma wskazania temperatury na zegarach. Zaznaczam że to info z bmw:-)
Opublikowano
Z tego co wiem, to nie ma możliwości włączenia tej tarczy .
Opublikowano
To powiedzcie od ilu obrotów zaczynają się już kreseczki jeśli odpalamy samochód, który stał przez noc na zewnątrz w temperaturze 0st?
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Gdzieś kiedyś widziałem, że przed na zimnym zaczyna się przed 4tyś. obr/min i przesuwa się na prawie 5tyś. na ciepłym, ale niech to jakiś posiadacz zweryfikuje :wink:
Opublikowano

Z testu wynika że zaczyna się ok 3300rpm na zimnym.

Osobiście nie kręcę zimnego silnika wyżej jak 2.5tyś.

Bajer fajny, namiastka wskaźnika temperatury silnika którego tak zazdroszczę posiadaczom innych marek :evil:

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
W M3 jak i w 645 E63 jest jedno i drugie. Czyli temp. oleju i ruchoma tarcza za obrotomierzem. Bardzo przydatne rozwiązanie. Nie rozumiem dlaczego inne modele są tej opcji pozbawione.
Opublikowano
Wg mnie to też najgłupsza rzecz, jaką BMW zastosowało w swoim samochodzie - żeby chociaż zrobili jakiś bezpośredni dostęp do tej funkcji w menu, a nie takie badziewie jak teraz :duh:
Opublikowano
Z testu wynika że zaczyna się ok 3300rpm na zimnym.

Osobiście nie kręcę zimnego silnika wyżej jak 2.5tyś.

Bajer fajny, namiastka wskaźnika temperatury silnika którego tak zazdroszczę posiadaczom innych marek :evil:

Masz tę opcję w e9x? Który rok? U mnie tego nie ma, natomiast w e60 mamy...

Opublikowano
Ja nie mam - tak wynika z filmu z pierwszego postu.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano

u mnie też tego nie ma, chociaż funkcjonalnie mam zegary z "obwódkami" - obwódka na prędkościomierzu działa i pokazuje stan tempomatu, a kreseczki na obwódce obrotomierza są chyba narysowane na stałe...

swoją drogą to denerwujące trochę. wiadomo, że przy nagrzanym silniku można spokojnie kręcić aż pod czerwone, ale gdyby te kreseczki raczyły zniknąć to czułbym się z tym lepiej :D