Skocz do zawartości

E36 316i LPG - jaki emulator sondy lambda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem nie znalazłem odpowiedzi więc założyłem temat.

Kupiłem parę dni temu auto ale mam z nim mały problem. Przy odpalaniu przez parę sekund faluja obroty od 500-1000 a jak nie przytrzymam gazu potrafi zgasnąć.. po drugim odpaleniu nie gaśnie ale też obroty falują w takich zakresach j.w po paru sekundach problem ustępuje. Sprawdzałem dolot szczelny.. silniczek krokowy wyczyściłem i nic zresztą jak go odłączam to pojawiają się inne objawy bo cały czas falują obroty i w innych zakresach więc to nie to. Przeczyściłem nawet przepustnice (ale to już dla własnej satysfakcji :P). Więc sprawdziłem sonde okazało się że nie ma katalizatora a po sondzie zostało tylko gniazdo 4 pinowe. Bmka tez dużo pali LPG (choć nie jestem pewny czy to nie wina zlego gazu bo poprzedni wlasciciel upieral sie ze mu palila 8-10 l.) Więc myślę żeby wstawić ten emulator sondy raz żeby odpalała normalnie a dwa żeby nie paliła jak smok (wyszło mi ok 14l/100 !). Proszę o jakąś poradę jaki emulator by się tu nadawał i czy faktycznie to jest w tym problem.

Opublikowano

Ok narazie nic nie bede kombinował z sondami.. Po przeczyszczeniu krokowca, przepustnicy, wymianie filtra, regulacji gazu z czyszczeniem, wymiana termostatu i płynu chłodniczego.. pojeździłem trochę i teraz odpala ładnie nie gaśnie i trzyma równo obroty.. Tak, że na obecną chwile już jest dobrze spalania jeszcze nie sprawdzałem bo nie miałem kiedy ale powinno być dużo lepiej. Dzięki za odp.

Pozdro

Opublikowano
ona nigdy ci nie będzie 10 litrów palić NIGDY! 1.8 pali mniej niż to 1.6 ten samochód jest za cięzki na 1.6

za ciężka to można mieć nogę i temu pali 14 :duh: w trasie przy spokojnej jeździe pali 8 a miasto ok 11L/100 także nie wprowadzaj kolegi w błąd :mad2: jezeli kolega sobie pocisną to nic dziwnego ze pali 14, najlepiej to się przejedz na kompa i się wszystko okaże, koszt ok 50 zł, możliwe ze to przez brak sondy ale z tego co zauważyłem to przy walniętej sondzie to spalanie sięga nawet ponad ok 18L