Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio musiałem wyjąć akumulator, z powodu jego rozładowania się.

Po podłączeniu z powrotem, na radiu wyświetla mi się żądanie o podanie kodu (to w zupełności rozumiem), ale na komputerze pokładowym (mam pełny komputer) pojawiły mi się 4 literki "P". Czy jest możliwe że komputer pokładowy też jest zakodowany? (bo niestety nigdzie nie mogę tego kodu znaleźć).

Przy próbach odpalania, silnik kręci, ale nie chce "załapać".

Opublikowano
Co do OBC , musi się tzw. ''zarejestrować'' potem będzie dobrze.Do OBC nie ma żadnych kodów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten problem jest dosyć znany w świecie e34/e32. Oznacza brak komunikacji OBC z zegarami, a dokładnie z chip'em kodującym.

Najpierw sprawdziłbym bezpieczniki, możliwe, że któryś się przepalił przy skoku napięcia. W roczniku 88 bezpieczniki OBC to 15, 17 i 20 w skrzynce pod maską.

Jeżeli bezpieczniki są ok,to możesz spróbować jak poniżej.

Kluczyk w pozycję 1.

Przycisnąć i przytrzymać przycisk S/R na OBC do momentu zresetowania się OBC - zwykle około 10 - 20sekund. TUTAJ masz opisane funkcje OBC i m.in. do czego służy funkcja S/R.

Jeżeli nie zadziała to możesz spróbować wyciągnąć sam OBC. Dostęp nie jest ciekawy ale da radę. Ja u siebie wyjąłem radio i wtedy za OBC masz dźwignię, po pociągnięciu której OBC się wysunie. Odczekaj jakieś 15-20min i zainstaluj OBC ponownie.

Niektórzy na forach radzą również reset OBC po przez zwarcie klem. TUTAJ taki temat.

Rozumiem, że masz OBC IV, taki jak TEN po prawej stronie?

pzdr

yaz

Opublikowano

A tak przy okazji zapytam żeby nowego tematu nie zakładać. Czy spalanie rzędu 20-22 l gazu na 100 km to dużo?(jeżdżąc po mieście) Bo czytałem różne opinie i trochę zgłupiałem.

Samochodzikiem, nie zasuwam jakoś szybko bo w granicach 70 km/h.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego,

pod swoim nickiem masz bardzo użyteczny zapis, z którego warto korzystać. Podobnych tematów było (nie tylko na tym forum), np. TUTAJ.

Użycie szukajki elminuje też często tworzenie dwóch wątków w jednym temacie.

Druga rzecz, jeżeli chcesz odpowiedzi na swoje pytanie, daj dokładny opis.

W przypadku pytania o spalanie gazu, mógłbyś napisać jaką masz instalację - która generacja. Ile lat ma ta instalacja, kiedy były wymieniane/czy w ogóle elementy typu parownik itp.

Im więcej informacji podasz tym lepszą odpowiedź otrzymasz. Ciężko wróżyć z fusów.

pzdr

yaz