Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem ze spalinami w kabinie , czuć je bardzo wyraźnie na postoju.

Czytając posty z forum oczywiscie pomyślałem o kolektorze dolotowym, wymieniłem go a spaliny dalej czuć tak samo. Oprócz tego samochód do 2000 obrotów nie bardzo chce jechać (mam wrażenie jakby był przyklejony do asfaltu) . Oprócz tego spalanie wydaje mi się dość wysokie (delikatnie muskając gaz , na ekranie jest 14,4 l/100km , wedlug kalkulatora około 13 litrów)

Czy ktoś ma pomysł co może autu dolegać lub jak dokładniej (zanim znajdę czas żeby pojechać do mechanika) sprawdzić auto?

Samochód to 530xd 2008 rocznik , przebieg oryginalny 148.000 km , z modyfikacji - wyrzucone klapki w kolektorze na wszelki wypadek, ale chyba włożę je na miejsce.

Opublikowano
Witajcie,

Czytając posty z forum oczywiscie pomyślałem o kolektorze dolotowym, wymieniłem go a spaliny dalej czuć tak samo..

jak czuć spaliny to kolektor wydechowy , a nie jak piszesz dolotowy

Opublikowano

Sprawdż metalową obejmę na wydechu pomiędzy katem a kolektorem wydechowym , brak mocy może być spowodowany zapchanym DPF.

i przez zakitowany dpf robi się duże ciśnienie w wydechu i spaliny znajdują sobie ujście najsłabszym punktem - jak np. łączenie z tą obejmą - u mnie tak było.

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E31 850ci cudo:)