Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

X5 E53 3.0d 2004r skrzynia ZF 6HP 26X koledzy mam pytanko ponieważ prawdopodobnie mam problem z sprzęgłęm hydrokinetycznym w skrzyni, czy to coś poważnego czy moge jeżdzić, a tak między innymi zna ktoś firme która jest godna polecenia gdzieś w mojej okolicy w której bym to naprawił jestem z Jasło woj: Podkarpackie

Dzięki za podpowiedz i pomoc

Opublikowano

mam taki problem, podczas przyspieszania lub spkojnej jeżdzie przy 2000 tyś obrotów czuć takie delikatne jakby szarpanięcie, jest taki pewny moment jak depne mocno to zanika szarpanie jaest OK, w skrzyni olej sprawdzali mechanicy i dolali 4 setki pomogło na chwile i problem powrucił, rano gdy ruszam i jest zimny to jest wszystko Ok dopiero jak się nagrzeje to zaczynają się te objawy i tak myśle że to wskazuje na sprzęgło hydrokinetyczne co wy sądzicie

Dzięki za porady

Opublikowano
Witam byłem u szpeca co zajmuje się remontem skrzyni automatycznych, przejechał sie samochodem i stwierdził że wina jest sprzęgła hydrokinetycznego.Potem mimo wszystko pojechał do innej firmy która zajmuje się elektroniką samochodową, gość wgrał mi nowego softa do skrzyni i wszelkie szarpania ustąpiły jak ręką odjął, po przejechaniu jakieś około 100 km czuje że zaczyna się problem na nowo czyli zaczynają się delikane szarpanięci o co w tym wszystkim chodzi może mi ktoś coś na ten temat pdpowiedzieć. A jeszcze jedna sprawa po wgraniu nowego softa przy dojeżdzaniu do świateł lub zaczymójąc samochód mam takie uderzenie jak by dopinał pierwszy bieg z uderzeniem wcześniej na starym sofcie tego nie miałm.
Opublikowano

Wątpię że wgrywał ci nowy soft ,zrobił ci zerowanie wartości adaptacyjnych skrzyni i tyle ,problemu nie rozwiąże taka operacja ,jeżeli masz drgania przyspieszając pojawiające się przy około 2 tys. obrotów to masz konwerter do regeneracji ,robiłem tydzień temu w e65 3.0d , koszt z wysłaniem i regeneracją 720 zł ,nowa micha i olej to w granicach 700 zł ,oleju idzie około 10l ,nie zapomnij o tulejce od wiązki którą trzeba wymienić obowiązkowo.Auto już śmiga i wszystko jest gitara dodatkowo musisz zmienić uszczelniacz w skrzyni i sprawdzić uszczelniacz na wale jeżeli znajdzie się tam zapocenie to warto też wymienić.Podaje dane

Samko

ul. Połczyńska 112a

01-304 Warszawa

• Moderatorzy
Opublikowano
Kolegę wyjdzie taniej gdyż w E53 wymienia się sam filtr bez miski.
Opublikowano
kolego ten gość u kturego ja byłem co robi remonty skrzyni automatycznch powiedział że to sprzegło hydrokinetyczne czyli na jedno wychodzi bo SPRZĘGŁO HYDROKINETYCZNE CZYLI KONWERTER mi wyliczył koszt około 2500 zł. Czyli nowe sprzęgło 1200 zł + olej 6litr, filter, uszczelka 700 zł +robocizna 600 zł
Opublikowano
No to fajnie,że diagnoza poprawna. Miłego jeżdżenia.