Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem, że to jest odpowiednia specyfikacja dla silników BMW, lecz Ci sami konstruktorzy co wymyślili silnik i zaprojektowali jaki olej będzie najodpowiedniejszy dla niego, przeliczyli jak długo silnik może pracować na tym właśnie oleju. I stąd było moje pytanie. Dlaczego tak często wymieniacie ten olej, skoro pracujący "na nim" motor ma przepracować, a raczej uciągnąć samochód ponad 20tkm bez żadnych szkód, skutków ubocznych dla silnika?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego tak często wymieniacie ten olej, skoro pracujący "na nim" motor ma przepracować, a raczej uciągnąć samochód ponad 20tkm bez żadnych szkód, skutków ubocznych dla silnika?

Nie jest powiedziane że akurat po 20 tys. km. inspekcja dojdzie do zera, wszystko zależy od warunków eksploatacji samochodu, komputer sam sobie przyspiesza lub opóźnia odliczanie, a co do twojego pytania dlaczego większość nie patrzy na inspekcję tylko zmienia np. co 15 tys. pewnie dlatego że większość to miłośnicy marki i lubią dbać o swoje samochody, sam zmieniam co 15 lub co 1 rok, dzięki temu wiem że silnik pracuje cały czas na świeżej oliwie, po prostu lepiej się czuję kiedy wymienię sobie wcześniej :wink:

Opublikowano
ja mam zalany 10w40, ale przy najbliższej wymianie postanowiłem że robie płukanke i zalewam Motula X-cess 5W40, obecny wymieniam co 10 tyś km czyli 3 razy w roku
Opublikowano
Wiem, że to jest odpowiednia specyfikacja dla silników BMW, lecz Ci sami konstruktorzy co wymyślili silnik i zaprojektowali jaki olej będzie najodpowiedniejszy dla niego, przeliczyli jak długo silnik może pracować na tym właśnie oleju. I stąd było moje pytanie. Dlaczego tak często wymieniacie ten olej, skoro pracujący "na nim" motor ma przepracować, a raczej uciągnąć samochód ponad 20tkm bez żadnych szkód, skutków ubocznych dla silnika?

... bo panowie, którzy wymyślili silnik i ci, którzy wymyślili olej, mają jeszcze kolegów od wytrzymałości materiałów, którzy przy nowych autach dają teraz ze 300 tyś. silnikowi.

A że mi ich nie lubimy, bo jeździmy używkami, to próbujemy ich przechytrzyć poprzez częstszą wymianę oleju, który jak wiadomo (chociaż teorie są różne) traci swoje właściwości i zrobić na silniku więcej kilometrów niż sobie zaplanowali.

To oczywiście teoria, bo realu i tak przecież żadno auto w Polsce nie zrobiło więcej niż 180 tyś. km :mrgreen: