Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jednak dalej jest to dla mnie niezrozumiałe trochę bo o ile dobrze pamiętam a dwa popołudnia się woziliśmy Kolegi 530d to ten licznik rósł do około +30.000 i potem przekręcał się na -30.000 i tak w kółko. /albo 32.000 - nie pamiętam tej granicznej cyfry/ Więc o co chodzi? Ki chort?

Może ta wartość jest zapisana w dwóch bajtach, więc zakres będzie od -32768 do 32767 (bo po 32767 się 'przekręca' i wskakuje na -32768 i leci do 0 ;) ). Problem w tym, że DIS wyświetla liczbę ze znakiem, ale komp. w samochodzi 'liczy/zapisuje' jak bez znaku więc od 0 do 65535. Czyli wszystko OK :D

Opublikowano

Trochę to mało te 65535 metrów. Hmmm..

prmax - a w INPIE to pamiętasz gdzie?

Czy w DISie to o ten licznik Ci chodziło?

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
mch74 - tu nie ma co dziękować, ja nikogo nie atakuję więc nie spinaj się.

arcisz nie spinam się :D

Podziękowałem prmax-owi , że wyręczył mnie w odpowiedzi na Twoje pytanie i zrobił to w jasny i przejrzysty sposób.

Opublikowano
Nie tylko komputer inicjuje wypalanie. Przy dawaniu konkretnie w palnik, samo z siebie dojdzie do zapłonu sadzy. Odpowiednie EGT może zostać osiągnięte bez dolewania dodatkowego paliwa przez ECU.