Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie. Czy silnik 3.0d 196KM kiedykolwiek lądował w bmw e46? Ja osobiście pierwszy raz słyszę, ale znalazłem takie auto, i właściciel twierdzi, że to fabryczna moc. Realne?

Opublikowano
może to zwykły przedliftowy 3l diesel tylko albo źle wpisane w dowód rejestracyjny albo pojechał na hamownie i ma pare koni wiecej niż seryjnie.
szukam
Opublikowano

Hmm... Auto jest sprowadzone z Niemiec, a wpis: "Bardzo ładna trójeczka z niezawodnym silnikiem 3,0 D 196 KM" sugeruje, że według sprzedającego jest to fabryczna moc. Auto z 2003r. O dziwo na allegro znalazłem jeszcze jedno e46 330d, też sedana, ale z napędem 4x4, również z 2003r i ma dokładnie taką samą moc wpisaną. W dodatku jest to ten rok przełomowy, kiedy wchodziły wersje 204KM, i to one mnie interesują.

Jutro będę jechał obejrzeć to auto. Czy w razie czego z VIN wyczytamy, jaki tam powinien być silnik i jaka moc? Ja osobiście umiem odczytać tylko wyposażenie :mrgreen:

A może jest coś, co na przykład się wyraźnie różni w tych silnikach, po czym poznam, która to wersja?

Opublikowano
Ok, a poznać się to jakoś da wizualnie? Żebym był w stanie jutro to sam ocenić, zanim ew. zdecyduję się, i zabiorę je na pełną diagnostykę?
Opublikowano
musisz popatrzeć sobie na zdjecia w necie. Ja akurat nie wiem jak wyglada 3l pod maską. Pewnie róznica jest w osłonach plastikowych tak na pierwszy rzut oka
szukam
Opublikowano

Ok. Już sobie znalazłem tą różnicę w osłonie właśnie, 204KM ma pełną osłonę, a 184KM m w prawej górnej części taką jakby wnękę, nie zasłania całego silnika :)

A czy ktoś inny może słyszał, żeby może jednak wychodziły wersje 196KM?

jak 2003 to silnik poliftowy i powinno być 204 konie :)

Z tego co widzę na allegro, w 2003 wychodziły też jeszcze wersje 184KM :(

Opublikowano

do 02/2003 jest 184KM

od 03/2003 jest 204KM

nie było innych wersji, ktoś cię w konia chce zrobić

Opublikowano
do 02/2003 jest 184KM

od 03/2003 jest 204KM

nie było innych wersji, ktoś cię w konia chce zrobić

Wsjo jasna :)

Może nie koniecznie konkretnie mnie, co wszystkich, bo to opis ogłoszenia jest, nic więcej. Jutro w takim razie okaże, co to jest.

Dzięki za pomoc koledzy i koleżanki, o ile takowe się udzielały :)

Opublikowano
Czyli nie wiecie, że w E38 i E39 występował 3 litrowy diesel o mocy 193KM...

wiemy. ale w E46 takiego nigdy nie było.

Opublikowano

Ja bym swap na silnik niewystępujący oryginalnie w danym modelu nie nazwał fabrycznym.

Idąc tym tropem e30 może mieć fabryczne 400km, kto komu swapa na S62B50 (fabryczny silnik BMW) robić zabroni.

Opublikowano
Tak tylko wtrące, że po dzisiejszej przejażdżce automatem, to auto, które ma 196PS i tak odpadło, nie chcę manuala :)