Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,jak odpale zimny silnik to po 20 sek zaczyna dymic na jasnoniebiesko,silnik jak juz minie niebieskie pole to dymienie ustaje.Podczas dymienia silnik pracuje równo nie faluje,odpala tez bez problemu.tylko te dymienie mnie niepokoji.może to byc wina jakości paliwa ?bo ostatnio tankowałem od gościa z tira
Opublikowano

białe zabarwienie spalin = para wodna = normalne

niebieskie zabarwienie spalin = spalanie oleju = nienormalne

nagraj filmik najlepiej bedzie widać

Opublikowano
320d zimny ma prawo na biało podymic, na niebiesko juz nie, na bialo dymi bo ecu zmiania kąt na zimnym, jak sie troche zagrzeje juz dymic na bialo nie powinien (oczywiście odróżniamy bialy dymek a pare wodna ;) )

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
byłem jeszcze raz w garazu,odpaliłem auto i po chwili znowu zaczął dymic na niebiesko,jak silnik sie rozgrzał tak że złapał pion to przestał dymić,jutro wrzuce filmik
Opublikowano

Tulipan możesz określić mniej więcej przebieg silnika oraz stan oleju i jego wymianę?

W starych dieslach jak dymił na niebiesko na zimnym oznaczało to nie zawsze że motor umiera, tylko świadczyło to o jego zużyciu głównie przez zły olej, pierścionki puszczały :x

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
auto mam z końca 2004 roku przebieg 160 tys ,tyle przynajmniej jest na liczniku.a olej mam zalany nowy pół roku temu longlaif. 5w 30 .na początku przy odpaleniu puścił tylko małego bąka koloru jasnoniebieskiego koloru,a teraz jak odpalam to po około 30 sek dymi z rury letkim niebieskawym dymem,przestaje dymic jak silnik złapie pion.Później nic nie dymi
Opublikowano

Tulipan jak dla mnie nie jest to niebieski dym. Jakość filmu też nie jest tak dokładna, na żywo może się jeszcze troszkę różnić ale uważam iż to jest para zbierająca się w wydechu. Gdy auto osiągnie pion na temp to już nie dymi, po prostu woda zależna od temp :wink:

Normalne dla tych temperatur 1+, a jak było przy temp powyżej 10 stopni?

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
Jak dlamnie to para i raczej niema powodow do zmartwien lac jezdzic i cieszyc sie autem.

Tylko kolega Tulipan1310 niech juz lepiej nie leje z tira :lol: Jak to podkreslil w pierwszym poscie :wink:

Dla mnie tez wyglada oki ,ale obserwuj poziomy plynow co jakis czas Tulipan1310 :wink:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786