Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie mam problem z DSC mianowicie odkąd wymienili mi na warsztacie klocki ham. z tyłu i chyba przeszlifowali tarcze z przodu ran (może to zbieg okoliczności) zaczęły palić mi się na żółto dwie kontrolki jedna od systemu DSC ta na środku między zegarami i kontrolka od ham. ręcznego co dziwne nie świecą się zawsze czasami jak auto postoi to zgasną i w trakcie jazdy się zaświecą znowu na żółto.

Oczywiście DSC nie działa i auto jeździ bokiem, ABS działa normalnie.

Dodam tylko, że po zapaleniu się kontrolek gdy wymienili klocki był od razu na komputerze i wyskoczył błąd C15e20 człek który podłączył i testował auto powiedział, że to któryś z czujników DSC tylko problem jest taki, że podobno są trzy czujniki i nie wiadomo który to.

Czy jesteście jakoś w stanie mi pomóc z tym problemem ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

BMW e46 2.0 d, 2004 rok

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie czujnik DSC tylko ABS i pasuje podpiąć lepszego kompa żeby pokazało konkretnie o który chodzi ale można podejrzewać że o tylny prawy skoro nie masz problemów z prędkościomierzem.
Opublikowano

Dzięki za radę i troszkę zaskoczony jestem, że to chodzi o ABS ponieważ auto było NIBY w dobrym serwisie we Wrocławiu G4 gdzie rajdówki są robione i inne auta ale widać może się mylili.

Czy samemu w garażu jestem w stanie wymienić ten czujnik ?

Opublikowano
Tak jesteś w stanie sam go wymienić, jednakże musisz mieć podnośnik i wiedzę aby rozebrać wszystko i wydostać ten czujnik z piasty.
Opublikowano
Dasz radę sam, tak jak pisał kolega wcześniej wystarczy podnośnik, odkręcasz koło, wypinasz czujnik abs, musisz tylko wcześniej wykręcić z jednej strony śrubkę. Sprawdź przed zakupem jaki masz kolor czujnika abs , niebieski czy szary.
Opublikowano

I niech ci do głowy nie przyjdzie oszczędzić parę złotych i kupić jakiś śmieszny zamiennik.

Czujnik ABS tylko w oryginale.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Dokładnie, czujnik ABS tylko oryginał, jak chcesz przyoszczędzić to szukaj w używce ale tylko oryginał. (wiadomo używany nie wytrzyma tyle co nowy)