Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam forumowiczów, mam pewien problem. Do tej pory jeżdżąc po mieście olewałem dziwne rzeczy które działy się ze wskazówka temperatury, odkad wymienilem kolo pasowe samochod nie moze zlapac pelnej temperatury. 100 kilometrów pyknelo na trasie dzisiaj a tutaj temperatura lekko powyżej 1/4 (2/4 to połowa dla janości czyli optymalna temperatura. Co ciekawsze czekalem na kumpla na postoju i auto sie zagrzało do konca, jak tylko wpialem jedynke i zaczalem jechac to temperatura powolutku zaczynala opadac, wprawdzie nie spadla ponizej 1/4 ale samochod ledwo co dmuchal goracym powietrzem w srodku (z nawiewów). Zastanawiam sie czy moglem cos uszkodzic podczas zmiany kola pasowego i co to takiego... Jak dawalem jej w pedal do podlogi na trasie to lapala temperature, jak tylko wrzucalem piatke i jechalem rowniotku na 2 tys obrotow, tak wskazowka zaczynala opadac dosc drastycznie. Powiedzmy z 2/4 do lekko ponad 1/4 w 12 sekund. Czekam na porady Dzieki i pozdrawiam!
Jedyna zaleta przedniego napędu - gdy cofasz, masz tylny napęd.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak dla mnie termostat główny do wymiany a termostat egr do kontroli.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego to termostat główny, jest otwarty i ciągle puszcza płyn na duży obieg. zagrzało Ci się autko bo stałeś. Jak tylko ruszyłeś pęd powietrza zaczął "uderzać" w chłodnice i płyn się wychłodził, gdybyś miał sprawny termostat to zamknął by obieg i nie dopuścił do wychłodzenia płynu :lol: . Kup ori termostat (około 75zł). Wymień jak najszybciej. Bo teraz będzie coraz zimniej, szkoda silnika.jak już będziesz brał się za niego to sprawdź termostat od EGR tak jak Ci napisał "maniek21112".
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba zabrakło 1 przed 75 zł :wink: wtedy mogłoby się zgadzać :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Moze znajdzie sie na forum uzywany zeby jednak bez tej jedynki z przodu byl? A moze da sie go jakos naprawic?
Opublikowano

daj spokój :D a może weźmiesz trytytke i zwiążesz. Nie dziaduj.

kup termostat oryginalny Behr nie zamiennik i wymień. Koszty tego są znikome przecież bo poniżej 200zł z płynem się zamknie.

co do szukania używanego to zastanów się kto wyciąga sprawny termostat z auta i sprzedaje :mrgreen:

szukam
Opublikowano

Taki cwaniak jestes to pozycz, w robocie umowy mi nie przedluzyli i nie mam kasy. Mam juz kupca ale kupi bmke ode mnie po swietach, i od dwoch miesiecy nic tylko pakuje wszystkie pieniadze w beemke jak nie kolo pasowe to termostat. Tragiczny jest ten samochod, nigdy wiecej 320d.

PS: Jak ktos z sedana zrobil compacta i nie oplaca mu sie jej robic to moze wyjac termostat i sprzedac.

PS2: Jak ta trytytka uwiazac zeby dzialal? :D

Opublikowano
Taak dalem za nia 15.000, wpierniczylem 4.000 a po roku sprzedam za 13.000. No baja :duh:
Opublikowano

a myślałeś że sprzedasz drożej ? nie rozumiem do kogo masz pretensje. Raz że auto starsze, dwa przebieg wiekszy a ty chciałbyś taką samą cene mieć ?

w ogłoszeniach jest pełno śmieci po 12tys wiec jak wystawisz za 15 to ci nikt nawet nie zadzwoni mimo że masz w aucie porobione pare rzeczy bo powie ze taki sam rocznik kupi taniej. Taki jest u nas rynek i ludzie chcą jak najtaniej kupić i jest problem sprzedać.

Ja w 2 lata prawie mam wsadzone jakieś 12tys a zrobiłem jakieś 20tys przebiegu dopiero wiec nie mów o kosztach :) i wiem że tej kasy nigdy nie odzyskam bo jakbym chciał sprzedać to nikt pewnie 15tys nie da. Tym bardziej że nie zbieram jak oszołom jakiś kwitów za każdy wlany płyn do spryskiwaczy czy inne wymiany żeby się chwalić podczas sprzedaży jakie to mam auto doinwestowane i że wszystko wymienione.

roboty u nas dużo w kraju jak się chce pracować to każdy znajdzie i auta nie musisz sprzedawać. Podkreślam jak się chce pracować albo jak człowiek musi bo znam takich co tylko narzekają że roboty nie ma a nawet ogłoszeń nie przejrzeli. Robote straciłeś, auto sie zepsuło to trudno, ale trzeba być facetem i nie beczeć tylko zasuwać obojętnie gdzie żeby się odbić.

szukam
Opublikowano

To zasuwaj za 1000zł na cały etat, tosz to przykre jest. Beemke zatankuje 2 razy i nie ma wyplaty. Narazie jest bieda, bo calosc kasy wpakowalem w interes ktory rusza na wiosne, ojciec tez obiecal mi sie dolozyc takze jak dobrze pojdzie to kupie za rok e60 w benzynie, zagazuje i nie bede sie przejmowac, i nie becze tylko jestem troszke rozgoryczony. Bmw bmw a te bmw jak narazie to mnie do grobu wpedza. Ty wchrzaniles kilkanascie tys w 320d, ja na Twoim miejscu wykupywalbym autocasco, ubral kask ,cztery kurtki i 3 pary spodni i walił w drzewo. Tosz to jest smiech na sali, ludzie kupuja złomy po 2500zł i jezdza po 5 lat bezawaryjnie...

PS: Jeszcze co do tej roboty, widzialem ogloszenie ze zatrudnia ochroniarza za 2,50zł za godzine. Leć i pracuj :D Takiej pracy u nas to faktycznie dowoli... Cale szczescie ze mam C+E

Opublikowano

to nie wiem gdzie mieszkasz bo w moich okolicach to na czarno można ze 3 tys na budowie zarobić. Normalnie na etacie jakimś w magazynie czy coś to koło 2 bez problemu.

zapłacenie autocasco za mnie to pewnie z ponad 2tys by wyszło albo ze 3 prawie (bo wiek młody bo brak zniżek etc). Do tego auto by mi wycenili na 13 i tyle bym dostał i po co w drzewo sie ładować :D nieekonomicznie :)

szukam
Opublikowano
sprzedalbys reszte na czesci najlepiej tyłem wal albo bokiem
Opublikowano
A zreszta! Ja Ci sie podstawie po co masz w drzewo walic obaj z tego wyjdziemy zadowoleni :D
Opublikowano
Panowie agro tuning poszedl w ruch termostat naprawiony :) I co? 2 stowy w kieszeni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To pochwal się tym agrosposobem :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Agrosposób wyglądał tak. Najpierw szukałem brudnego garnka, matula dała mi taki w którym gotuje loki do włosów, myśle sobie dobra biore czajnik brudny garnek i wrzucamy w goraca wode termostat zeby obczaic co sie z nim dzieje. Skurkobaniec otwieral sie za wczesnie, to przycisnalem mu troche sprezynke i te metalowe uchwyty zeby mial ciezej sie otworzyc, i o dziwo lapie temperature odpowiednio i trzyma wszystko gra :)
Opublikowano
U mnie właśnie tak było. Ząbek poszedł. I tak bym kupił całość ale np mój ojciec w tym samym czasie wymieniał w citroenie, wymienił wkład za grosze i śmiga. Można dyskutować jakie podejście jest lepsze ale prawda jest taka że wydaję 10 razy więcej siana na auto niż ojciec. Na razie :D
Opublikowano
Ale na tej aukcji nie ma wpisane ze do diesla pasuje tylko do samych benzyniakow.
Opublikowano
U mnie właśnie ten zatrzask też poszedł to wiadomo całość do wymiany ale chodziło mi o sytuację kiedy psuje się sam wkład. Aukcję podałem przykładową, na pewno gdzieś można dostać do diesla te wkłady.
Opublikowano
Można znalazłem używkę za 100zł