Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z cyklu, "wujekwaldus zakłada nic nie wnoszące tematy" ale można sobie sprawdzić i porównać z rzeczywistością.

Znalazłem w necie kalkulatorek do przyśpieszenia, defacto prosty ale na pewno spędzicie przy nim miłe minuty np: w pracy ;)

http://www.060calculator.com/

Możecie wpisywać tutaj jak te obliczenia mają się do waszych - rzeczywistych.

Jeszcze tylko krótka instrukcja obsługi:

Zaznaczamy jednostkę mocy PS, masy KG i czas 0-100.

Masę jaką podajemy proponuje ta z dowodu + pół baku + swoja masę.

np:

U mnie w dowodzie 1615 kg + pół baku, + ja daje to 1720kg

i dla 330 koni, tylnym napędzie i automatycznej skrzyni wychodzi mi 5,78 (gdzie na Race logicu wyszło 5.9

a pomiar licznikowy 0-100 ok 5,2s.) Więc u mnie gdzieś tam ta wartość z tego kalkulatora +- tolerancja błędu zgadza się z rzeczywistością :)

Opublikowano

Dla M3 z DCT,

Masa: 1790 kg

Moc: 420 KM

napęd tył

skrzynia dual clutch

wynik: 4,322 gdzie katalog 4,6

Opublikowano

335d e91 / 335PS - masa z dowodu 1720 więc liczę 1800.

5,79s... :lol: :lol: ...osobiście udało mi sie zrobić chyba 6,2s na aplikacji Car Performance - ale bylo pod gó :lol: rkę

Waldek ale masa w dowodzie to jest EU: •EU Weight = Weight of Car with 90% fuel, 68 kg driver, 7 kg cargo

Opublikowano
wujek - to Twoja ciężka krowa w takim razie, bo waży tyle samo praktycznie, co mój klekot z x-Drive'm i panoramą :D To prawie, jakbyś diesel'em śmigał :roll: :norty:
Opublikowano

Hehe dobry temat Wujek :cool2: myslalem zeby to zalozyć :)...

Moje BMW to E90 LCI 328i.

234 HP , waga około 1650 kg.

Wynik 7,03 s od 0 do 100.

Co lepsze to wynik całkiem prawdopoodbny. Chociaż sądze, że przy pomiarach wyszłoby ze 7,5 s.

Opublikowano

no zabawa jest dobra :cool2:

Wiadomo że aby zmierzyć realne przyśpieszenie do setki trzeba zrobić z 10 startów lub więcej aby wyczuć jak najlepiej ruszyć.

W moim przypadku CHYBA (bo nie zawsze mi sie udaje) z miejsca lepiej najpierw pedał wcisnąć energicznie do połowy, potem jak wejdzie na obroty to ogień. Wtedy CHYBA jest najlepsze przyśpieszenie, mając RL jednak tylko na dwie próby to zrobiłem metoda klasyczną "stoisz i but":D

Opublikowano
Wujek mam dokładnie tak samo... Pierwsze szybkie wcisniecie gdzieś do połowy moze 2/3 gazy poczekąć chwile (1-2s) i potem decha. Tak wydaje mi sie, że auto najlepiej przyspiesza. W kazdym razie na pewno mocniej wciska w fotel niz wtedy jak dam deske od strzala.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Horsepower 204 ps

Curb Weight 1520kg (w dowodzie 1420kg)

Drive Type RWD

Transmission Manual

0-100 kph 7.039 seconds

Na porformance boxie miałem wyniki w granicach 6,9x- 7,2 przeważnie 7,1 więc blisko.

Opublikowano

Horsepower 263 KM

Curb weight 1700kg (w dowodzie 1640kg)

Drive type AWD

Transmission automatic

0-100 kph 6.511

Nie mam porównania na razie bo nie robiłem żadnych pomiarów w rzeczywistości a na oko to sami wiecie ile to warte :P

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Teraz ja :) horsie horsie horsie where are you ???

Horsepower 129 KM

Curb weight 1658kg (w dowodzie 1535kg)

Drive type RWD

Transmission automatic

0-100 kph 11.263 seconds

Opublikowano

Horsepower 156 KM (niby mam 320d 163KM ale na hamowni pewnie wyjdzie trochę niżej :8) )

Curb weight 1600kg (w dowodzie 1520kg)

Drive type RWD

Transmission automatic

0-100 kph 9.391 seconds

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
335d e91 / 335PS - masa z dowodu 1720 więc liczę 1800.

5,79s... :lol: :lol: ...osobiście udało mi sie zrobić chyba 6,2s na aplikacji Car Performance - ale bylo pod gó :lol: rkę

Waldek ale masa w dowodzie to jest EU: •EU Weight = Weight of Car with 90% fuel, 68 kg driver, 7 kg cargo

Nieprawda.

U mnie wyszło dokładnie tyle ile podaje fabryka. 7,11 dla 204 PS i 1420 kg.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Niesamowite. Sprawdzam kilka swoich poprzednich samochodów i dosyć dokładne to jest.

BMW:

HP: 218

Weight: 1500

Drive Type: jedyny słuszny

Transmission: Automatic

0-100 7,049 sek a według danych katalogowych jest chyba 7,1.

Opublikowano
Niesamowite. Sprawdzam kilka swoich poprzednich samochodów i dosyć dokładne to jest.

BMW:

HP: 218

Weight: 1500

Drive Type: jedyny słuszny

Transmission: Automatic

0-100 7,049 sek a według danych katalogowych jest chyba 7,1.

Ale co w tym niesamowitego ? Wynik musi z dokładnością do 10 procent sie zgadzać. To jest fizyka. Owszem rożne auta maja trochę rożne straty mocy, opór aero, zestopniowane biegi. Ale to sie zwykle znosi wzajemnie.

Ciekaw jestem tylko jak zwolennicy momentu wytlumaczą ten Kalkulator.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Jesli sie nie myle to dane katalogowe sa wlasnie z takich kalkulatorow a nie z realnych przyspieszen.. maja oczywiscie wiecej parametrow np: opory powietrza, tarcie kola, straty na wale napedowym etc.. wzor: podstawiasz dane i wio ;)
Opublikowano

Ciekaw jestem tylko jak zwolennicy momentu wytlumaczą ten Kalkulator.

tak jak jest w wzorze na podstawie, którego liczy się przysieszenie...ja wzór znam, wiem też jak wygląda w nim zależność KM a Nm...

jak będziesz go wklejał (ten podstawowy z którego najważniejsze są KM) dla zaintersowanych to wklej też ten dłuższy/analogiczny z rozwinięciem dla Nm...

dla działań matematycznych w ludzkiej pamięci czy przy pomocy liczydła jest znaczenie czy używasz wzoru z 4 zmiennymi, dla "maszyny" nie ma znaczenia jak go zapiszesz np. jako pochodną od Nm bo wynik "wyskoczy" jak wciśniesz "enter"...

wiem też, że diesle z dużym Nm nie jeżdżą w F1...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2: