Skocz do zawartości

320d Swieci kontrolka oleju przez chwile po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po odpaleniu auta świeci mi kontrolka czerwona kontrolka oleju przez ok 3-5sek. po czym gasnie. W google wyszytalem ze te typy tak maja ale meczy mnie to bo przez ten czas co swieci kontrolka to silnik głosniej pracuje po czym jak kontrolka zgasie to silnik sie wycisza i juz ladnie cyka.

Co to może być, zapchany smog, pompa ?

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

bylo tyle razy. Swieci bo jest uszkodzony zaworek która pozwala żeby olej spłynął na dół do miski olejowej.

Jak zaworek jest sprawny to olej jest trzymany na górze silnika i stąd brak klepania po odpaleniu. Jak uszkodzony to chwile zajmuje wytworzenie ciśnienia i wtłoczenie oleju na góre silnika.

Nie jest to groźne bo ludzie duże przebiegi z tym robią.

Naprawa to wymiana podstawy filtra oleju z tego co pamietam. Tylko trzeba też robić to ostrożnie bo można kupić ori uszkodzony albo źle wyprodukowany element.

szukam
Opublikowano
ja mam podobnie, świecenie się kontrolki przez około 2-3sekundy ale nie zauważyłem poważnych objawów i tak jak kolega wyżej pisał można z tym jeździć
Opublikowano
jest to naprawialne w jakis sposob czy tylko wymiana i najlepiej na nowa podstawe filtra oleju ?
Opublikowano
nowa podstawa filtra oleju tylko aso, koszt chyba ponad 1000 zł. Z używanymi jest różnie, ja podczas wymiany silnika wymieniłem też ta podstawę kupiłem ja za 200 zł ori sprawna, po kilku miesiącach i w niej poszły zaworki więc kasę tylko straciłem bo i tak jest jak było wcześniej
Opublikowano
zależy od ciśnienia oleju, po nocy świeci koło 4sec jak zimny silnik. Jak postoi cały dzień ale się jeździ to zapali się na 1/2 sekundy.
szukam
Opublikowano
u mnie bez roznicy czy postoi noc czy kilka godz jak jestem w pracy czy z 2 godz... pali sie tyle samo czasu... ok 3 sek..;/ yhh... nie podoba mi sie to... :mad2:
Opublikowano

to naprawiaj :) co masz wymienić już było powiedziane.

Dodatkowo warto dobrze to kupić. Czytałem o jednym użytkowniku który kupił nową cześć w ASO, założył i się okazało że zaworek jest jakoś odwrotnie zamontowany czy nie w tym miejscu co trzeba (fabrycznie źle to było wyprodukowane). Cześć dostał nową ale czy za robocizne i olej mu zwrócili to nie wiem.

szukam
Opublikowano
Czytałem o jednym użytkowniku który kupił nową cześć w ASO, założył i się okazało że zaworek jest jakoś odwrotnie zamontowany czy nie w tym miejscu co trzeba (fabrycznie źle to było wyprodukowane). Cześć dostał nową ale czy za robocizne i olej mu zwrócili to nie wiem.

Witam!

Tym użytkownikiem byłem ja i kolega Dolo z forum obaj zakupiliśmy nowe podstawy filtra w ASO, które okazały się felerne [miały odwrotnie zamontowane zaworki zwrotne] przez co po odpaleniu silnika całe ciśnienie oleju blokował błędnie zamontowany zaworek zwrotny, przez co olej nie dochodził do filtra oleju, a całe ciśnienie oleju wytworzone przez pompę zostało skierowane przez zawór przelewowy.

Po wymianie podstawy na taką jaka powinna być, kontrolka oleju gaśnie nie mal że od razu razem z kontrolką ładowania!

P.S Nowa podstawa ok. 760zł

viewtopic.php?f=72&t=134903&start=60

viewtopic.php?f=69&t=156142&start=75

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• 8 lat później...
Opublikowano
Też to u siebie zauważyłem z rana świeci się z około 5sek i silnik głośniej chodzi po zgaszeniu się kontrolki silnik cichutko pracuje, i nie ma też znaczenia czy stoji cała noc czy 2h, zależy jak mu się tam zachce, to raz gasnie razem z kontrolka ładowania a raz dłużej. To chyba wady 2.0d 136km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacznij od wymiany o-ringów w pokrywie fiktra:

11420006836 (18,64X3,53)

11421744001 (7,0X2,5MM)

Może to rozwiązać Twój problem, tylko nie kupuj zwykłych, jak nie ori to viton.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzięki maniek21112, w poniedziałek podlece do motoryzacyjnego czy da radę mi takie zamówić, a jak nie to gdzie ich szukać? Na allegro nie mogę znaleźć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czescidobmw.pl lub hurtownia z łożyskami/uszczelnieniami, tylko wtedy muszą być vitonowe, zwykłe szybko poddadzą się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.