Skocz do zawartości

[E46] Nie odpala po upadku kluczyka / pilne!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj upadł mi kluczyk przy mojej BMW z dość wysoka (2 piętro na asfalt). Z kluczyka wypadło tylko logo BMW gumowe oraz czarna zaślepka. Niestety teraz autko nie chce odpalić.

Kluczyk mam jak na zdjęciu:

http://kluczesamochodowe.com/img/p/1/9/0/190-large.jpg

Może ktoś pilnie doradzić co się stało i jak to naprawić z racji iż jutro rano muszę wyjechać do pracy?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Spróbuj kolego zakodować na nowo kluczyk

1. wsiadasz do auta zamykasz drzwi kluczyk w stacyjkę przekręcasz na pozycje 1 (nie na zapłon) trzymając przycisk OTWIERANIA aż zgaśnie poduszka

2. wyciągasz kluczyk nie puszczając przycisku OTWIERANIA i naciskasz 3 razy przycisk ZAMYKANIA trzymając cały czas przycisk OTWIERANIA puszczasz wszystko i auto powinno zamknąć się samo i otworzyć jeśli się nie uda to spróbuj wyciągnąć wcześniej kluczyk niż poduszka zgaśnie.

Odważni nie żyją wiecznie...ostrożni nie żyją wcale...

Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!

Opublikowano

Rozumiem że kluczyk nie działa przy odpalaniu ... a jak jest z otwieraniem zamykaniem ??

To tzw kodowanie w poście powyżej koduje jedynie pilota do centralnego - ty zaś masz problem z immo skoro nie odpala.

Na fotce : http://luckysnafu.smugmug.com/Electronics/DIY/transponder/172921284_UEVKz-O.jpg masz pokazane wnętrze twojego kluczyka. Najprawdopodobniej uszkodzeniu uległa ta ruda cewka.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• 4 lata później...
Opublikowano
Różna, choć jak i nie odpala i nie otwiera to może jakieś uszkodzenie pęknięcie na płytce, trzeba pierw próbować zakodować kluczyk, choć immo powinno działać jak tylko by się rozkodował. Ale spróbuj, do tego rozbierz i obejrzyj płytkę choć uszkodzenia mogą być nie widoczne. Jak kodować klucz to masz niżej a i na forum wiele razy omawiane
Opublikowano

kodowanie działa tylko dla centralnego, nie ma związku z odpalaniem. Można odpalać auto bez problemu mając kluczyk nie zakodowany do centralnego.

obstawiam że na płytce w srodku się coś urwało i dlatego nie odpala.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gorzej jak nie ma drugiego (a tak raczej jest), ale samo rozwiązanie problemu super :cool2:

Moja rada to podjedź tam gdzie dorabiają klucze i ogarną temat.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mialem taki sam problem tylko ze na szczescie mam jeszcze kluczyk hotelowy ktory odpala. Dodam tylko ze zamienilem kluczyk glowny z hotelowym pestkami immo i nadal odpala tylko hotelowy wiec przynajmniej u mnie to nie pestka immo tylko raczej grot kluczyka.
Opublikowano
Na bank trzeba poprawiać luty na płytce.

Mogła też odpaść cewka mimo i nie obędzie się bez rozcięcia kluczyka.

Luty na plytce maja cos do immo? Watpie w to. Od tego jest tylko pestka. Plytka to tylko zamki i szyby.

Opublikowano
Na bank trzeba poprawiać luty na płytce.

Mogła też odpaść cewka mimo i nie obędzie się bez rozcięcia kluczyka.

Luty na plytce maja cos do immo? Watpie w to. Od tego jest tylko pestka. Plytka to tylko zamki i szyby.

I tu się zaraz zdziwisz.

Jeżeli taki masz kluczyk mam to na mysli nr1 na obrazku. To jest chip EWS.

Natomiast cewka nr.7 jest do wysyłania sygnału do cewki przy stacyjce a ta do modułu EWS.

Jak tam puściło to nie odpalisz.

Przepraszam, ale jaśniej się nie da tego wytłumaczyć.

http://www.bimmerboard.com/members/q/original/Diamond%20Shaped%20New%20Style%20Key%20Illustrated%20Diagram.jpg

Opublikowano
W starszej wersji transponder jest osobno. W wersji z cewką czesto wystarczy poprawic luty między cewką i płytką i powinno działać.