Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Jakieś 2 tygodnie temu kupiłem swoją upragnione BMW, jest wyśmienite, jak do tej pory nie mam żadnych zastrzeżeń... (no może poza detalami takimi jak za daleko umieszczone przyciski sterowania szybami, ciężej działające wspomaganie kierownicy w porównaniu do Audi A3 8P).

1. Na forum naczytałem się o klapkach w koletorze ssącym i moje pytanie brzmi następująco: czy wywalać owe klapki czy nie?? Bo aktualnie jestem trochę przerażony możliwością oderwania klapki i gościnie w cylindrze...

Silnik pracuje idealnie, nie ma żadnych zadławień, pali bez problemu itd.

Autko jest z 10.2005 ma 210tys km. 320d, 163km.

2. Jeżeli wywalać to ile czasu mi to zajmie (raczej mam sprawne ręce).

3. Co muszę przygotować.

4. Stopień trudności od 1 do 10.

5. Jak wywalenie klapek odbije się na pracy silnika.

Z góry dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja pozbyłem się klapek kiedy dowiedziałem się od kolegi który ma ten sam silnik (M47N2 163 KM) że u niego klapka na 4 cylindrze trzymała się dosłownie na włosku.

2. Mi zajęło to ok. 1,5 godz.

3. musisz zakupić zaślepki 22 mm.

4. Nie jest to tak bardzo skomplikowane, najwięcej jest odkręcania i odpinania wężyków i wtyczek przy kolektorze ssącym, potem tylko odkręcasz klapki i wysuwasz je z otworów i w te miejsca wkręcasz zaślepki.

5. Nie zauważyłem żadnej różnicy, z resztą 318d, 325d i 525d 197 KM fabrycznie nie posiadają klapek tak że nie jest to takie niezbędne ustrojstwo.

Opublikowano

Jeny... koleś, zdejmij kolektor, wyczyść, sprawdź czy się solidnie trzymają i to wszystko. To że masz to nie znaczy że się urwą. W e46 to był realny problem.

Jak będzie luz to wywal, jak nie to zostaw i jeździj, po 50 kkm sprawdź znowu i tyle!