Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dwa miesiące temu kupiłem e92 320d w automacie. od jakiegoś czasu zauważyłem, że na zimnym silniku przy ruszaniu gdy puszcze hamulec jest takie szarpniecie zanim samochód ruszy tak jak by sprzęgło puszczało z opóźnieniem ale skrzynia zmienia biegi płynnie. Po nagrzaniu się silnika problem znika i działa bez zarzutów. pojechałem do mechanika i okazało się,że był niewielki wyciek ze skrzyni co mogło spowodować ubytek oleju w skrzyni co z kolei powodowało przy zimnym silniku te szarpniecie które znikało gdy olej się nagrzał i rozrzedził. Wymieniłem miskę z uszczelka oraz z olejem i dla pewności zeby juz pózniej tego nie powtarzac tulejke gniazdka. Jednak na drugi dzien przy zimnym silniku szarpniecie znów miało miejsce. Czy ma ktoś może pomysł co to może być. Serwis zalecił zostawić auto i podłączenie go pod komputer z samego rana na zimnym silniku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te objawy,które opisujesz pasują idealnie na zbyt niski poziom oleju jesteś pewny,że uzupełniono go prawidłowo?

Skrzynia gorzej działa na zimnym bo wtedy poziom oleju jest niski po rozgrzaniu olej się rozszerza.

Dlatego zawsze każda skrzynia ma procedurę uzupełniania oleju zazwyczaj robi się to na zimnym oleju lub rozgrzanym do około 30 stopni gdyż na gorącym poziom będzie zawsze większy.

Opublikowano
no wydaje mi się, że przy wymianie uzupełnili do pełna... mówił mi mechanik ze nawet żeby sprawdzić poziom musi silnik sie ostudzic calkowicie... podobno przy wymianie zużył 7,5 litra. Ile wchodzi do mojej skrzyni?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ogólnie pojemność skrzyni to 9,5L przy zdejmowaniu miski powinno wejść sporo ale ile dokładnie trzeba by zapytać kogoś kto robił coś takiego w tym modelu skrzyni.
Opublikowano
Koledzy nie chcę zakładać kolejnego tematu a też mam problem ze skrzynią.Mianowicie u mnie szarpie zawsze przy zmianie biegu z 2ki na 3kę.Właściwie to odczucie fajne, prawie jak w SMG ale wiem,że tak nie powinno być.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli skrzynia źle zmienia biegi szarpie itd zawsze należy zacząć od sprawdzenia poziomu oleju (na zimnej skrzyni)

Jeżeli poziom oleju jest poprawny zawsze warto spróbować go wymienić wraz z filtrem jest to dużo tańsze niż ewentualna naprawa skrzyni a często pomaga.

Przed wymiana warto podpiąć auto pod komputer i sprawdzić czy nie ma błędów w skrzyni.

Jeżeli w/w nic nie zmienią niestety zostaje mechaniczna naprawa skrzyni.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czyli jest taka opcja, że dolali o 2 litry za mało ? musze poszukać gdzieś info na ten temat

Jest kilka wątków na ten temat. Wg opinii tych co wymieniali olej z reguły przy wymianie wchodzi 7-8 litrów. Nie ma możliwości (bez demontażu sprzęgła) wymienić olej w 100%. Pomiar poziomu oleju należy wykonać na idealnie wypoziomowanym samochodzie i skrzynia powinna mieć 30 stopni C.

Opublikowano
Jeżeli skrzynia źle zmienia biegi szarpie itd zawsze należy zacząć od sprawdzenia poziomu oleju (na zimnej skrzyni)

Jeżeli poziom oleju jest poprawny zawsze warto spróbować go wymienić wraz z filtrem jest to dużo tańsze niż ewentualna naprawa skrzyni a często pomaga.

Przed wymiana warto podpiąć auto pod komputer i sprawdzić czy nie ma błędów w skrzyni.

Jeżeli w/w nic nie zmienią niestety zostaje mechaniczna naprawa skrzyni.

Ok.

Więc skoro wymieniłem olej miskę itd i poziom oleju mam dobry a komputer nie pokazuje żadnego błędu to pozostaje tylko naprawa skrzyni. Skąd mieć pewność i skąd wiedzieć co dokładnie jest zepsute... mam jeszcze miesiąc gwarancji na te auto a dwa tygodnie nie ma mnie w kraju więc po przyjeżdzie musze wiedzieć co dokladnie zrobnić żeby wrazie czego szybko coś zrobić ponieważ juz sprzedawca nie chce mi zwrócić za uszczelnienie i wymiane oleju ponieważ twierdzi, że to amortyzacja samochodu jak przebita opona:))) więc jak będzie naprawa skrzyni to juz usterka ukryta zmusza go do pokrycia kosztów...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O ile poziom oleju jest prawidłowy to zostaje Ci odwiedzenie jakiegoś porządnego zakładu zajmującego się skrzyniami gdzie powiedzą Ci co może odpowiadać za w/w objaw.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Już wszystko jasne! Pojechałem do zakładu zajmującego się naprawą skrzyń automatycznych. Zapłaciłem za test skrzyni 220zł i co się okazało, że mam problem ze sterownikiem który trzeba wgrać na nowo będzie mnie to kosztować 500 zł ale szarpanie zniknie. Więc skrzynia mechanicznie jest ok :)) Umówiłem się na wizytę napisze jak będzie po naprawie...
Opublikowano
Samo wgranie nowego oprogramowania?

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego najpierw sam zresetuj skrzynię: na włączonym zapłonie (nie na odpalonym silniku) wciśnij pedał gazu do oporu (kick down) i trzymaj tak ok 30 sek. Później odpal auto i zacznij jazdę. Skrzynia na nowo nauczy sie Twojego stylu jazdy i dostosuje zmianę przełożeń. Polecam, bo w tym warsztacie za kilka stów pewnie zrobia to samo.... :mad2:
Opublikowano
Kolego najpierw sam zresetuj skrzynię: na włączonym zapłonie (nie na odpalonym silniku) wciśnij pedał gazu do oporu (kick down) i trzymaj tak ok 30 sek. Później odpal auto i zacznij jazdę. Skrzynia na nowo nauczy sie Twojego stylu jazdy i dostosuje zmianę przełożeń. Polecam, bo w tym warsztacie za kilka stów pewnie zrobia to samo.... :mad2:

Ale czemu skrzynia ma się uczyć mojego stylu jazdy skoro nic sie z nia nie dzieje podczas jazdy tylko przy ruszaniu szarpie na zimnym silniku pozniej gdy sie nagrzeje nic sie z nia nie dzieje... W tym zakladzie powiedzieli ze jest walniety sterownik, wiec co to moze oznaczac? Z