Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam potrzebuje pilnie pomocy;/ mam dziwny problem

a mianowicie jak jechałem dzisiaj do domu to auto przestało reagować na pedał gazu;/

Gdy odpaliłem to było ok, wycofałem dałem 1 i pojechałem , ale na wolnych obrotach troszeczkę podwyższyły się obroty, prawie do 1000obr/min

Teraz to po odpaleniu auto wchodzi n ok 1500obr/min i tak trzymię, gdy nacisnę na pedał hamulca to obroty spadną do normy ale tylko na chwilkę i potem znowu rosną.

Pedał gazu w ogóle nie reaguje jedynie jak docisnę go w podłogę i puszczę to jest takie lekkie szarpnięcie i tyle.

Na desce nie świecą się żadne dodatkowe kontrolki, temp.w normie, nic dodatkowego tylko obroty niekiedy skaczą od normy do ok 1500 ale to co ok 1min no pedał gazu nie reaguje;/

Jak myślicie co może być tego powodem?? może być przyczyną dziura w rurze od dolotu??

Proszę o pomoc bo potrzebuje auta a tak się nie da jeździć i też nie chce żeby się coś jeszcze spiepszyło;/

Edytowane przez 11Krzys17
Opublikowano

ale przeciesz napinacz tam jest automatyczny, ja nie decyduje o mocy napięcia paska

jest możłiwe ze ten napinacz jest szkodzony i napina pasek zbyt mocno? i przy rozruch właśnie ta rolka nr 10 jest najbardziej obciążona przez mocne napięcie paska;/ hmm sam juz nie wiem;/ już drugi raz mi się to stało;/

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Problem rozwiązany(chyba)

Ostatnio znowu miałem problem z urwana rolką przy odpaleniu;/ wymieniłem tą łape a wraz z nią piszczącą pompę wspomagania no i efekt taki ze auto lepiej odpala a na jałowych obrotach juz nie czuć takiego szarpania silnikiem(tak jakby sie dławił) myślałem ze to wtryski ale jednak pompa wspomagania bardzo obciażała silnik mam nadzieje że to będzie już po problemie.

no i za każdym razem jak odpalałem to szło to bardzo słabo tak jakby akumulator padał a teraz bez problemu

Może sie komuś kiedys przyda:)

Opublikowano
jak coś miałeś wymieniane to sprawdź czy średnica rolek jest taka sama , mi po wymianie alternatora zrywało pasek dopiero zobaczyłem po drugim zerwaniu ,że rolka była inna
Opublikowano
u mnie roki są nowe bo wymianiałm rok temu wszytkie więc napewno sie wszystko zgadza, a winna była chrobocząca pompa wspomagania bo teraz jak odpalam auto po dłuższym postoju to bezproblemowo rozrusznik kręci a przedtem to tak jakby akumulator padał choć był naładowany:) więc mam nadzieje że już po problemie bo facet w serwisie się zdziwił że ja 3 razy tą łape kupowałem choć nikt inny jej jeszcze nie kupowal
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam potrzebuje pilnie pomocy;/ mam dziwny problem

a mianowicie jak jechałem dzisiaj do domu to auto przestało reagować na pedał gazu;/

Gdy odpaliłem to było ok, wycofałem dałem 1 i pojechałem , ale na wolnych obrotach troszeczkę podwyższyły się obroty, prawie do 1000obr/min

Teraz to po odpaleniu auto wchodzi n ok 1500obr/min i tak trzymię, gdy nacisnę na pedał hamulca to obroty spadną do normy ale tylko na chwilkę i potem znowu rosną.

Pedał gazu w ogóle nie reaguje jedynie jak docisnę go w podłogę i puszczę to jest takie lekkie szarpnięcie i tyle.

Na desce nie świecą się żadne dodatkowe kontrolki, temp.w normie, nic dodatkowego tylko obroty niekiedy skaczą od normy do ok 1500 ale to co ok 1min no pedał gazu nie reaguje;/

Jak myślicie co może być tego powodem?? może być przyczyną dziura w rurze od dolotu??

Proszę o pomoc bo potrzebuje auta a tak się nie da jeździć i też nie chce żeby się coś jeszcze spiepszyło;/

Opublikowano

Przyczyn możesz mieć kilka, sam pedał gazu ? sterownik silnika ? kable , masa .

Wyglądało by że silnik pracuje w trybie awaryjnym a to od pedała gazu raczej sie nie dzieje.

Podpiąć pod kompa ale takiego co ma program do BMW a nie jakiś uniwersalny, jak wizualnie sam nic nie stwierdzisz to dobrego specjalisty bo inni to Ci połowę auta wymienią.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.