Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co jest, skasowało mi posta :shock:

Koledzy - jak to jest z tym czarnym olejem?

To jest chyba dziwne, że nikt nie miał normalnego, klarownego oleju?

Przecież nasze przebiegi nie przekraczały 200 tys. najczęściej, a BMW zapewnia, że nie zmienia się oleju w manualach :!:

Co do tej przyjemności z jazdy - wiesz, taki haczyk jest. Nikt nie mówi o przyjemności z ruszania i rozgrzewania silnika ;D

Przyjemność z jazdy jest, bo nie redukujesz na 1. bieg :D

A jaki wy chcecie kolor oleju miec??? Olej pracuje przeciez, obliczcie sobie ile to motogodzin pracy te 100 czy 200tys km przebiegu.

Poza tym zmiena koloru nie swiadczy o utracie wlasciwosci smarnych oleju.

Nie wiem co znaczy ciezko wchodza biegi? Owszem nie wchodza jak w maslo, ale da sie jezdzic.

Zima olej jest gesty i ciezej wchodza ale latem da sie przezyc.

Wymieniac skrzynie? Hmm... wymienicie i dalej beda ciezko wchodzic.

Moim zdaniem za ciezko wchodzace biegi nie odpowiada skrzynia bezposrednio.

Po prostu generalnie biegi wchodza ciezko w E9X, ewentualnie mozna:

a) wymienic olej na nowy, ktory bedzie nie przepracowany i bedzie bardziej plynny niz ten stary. Ewentualnie wogole zalac bardziej plynny olej jak to robia wlasciciele Nissanow Z.

b) Wymienic poduszki silnika i skrzyni.

c) zalac ten szuwaks: http://www.lubegard.com/C-197/LUBEGARD+Gear+Fluid+Supplement

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jaki wy chcecie kolor oleju miec??? Olej pracuje przeciez, obliczcie sobie ile to motogodzin pracy te 100 czy 200tys km przebiegu.

W dyferencjale olej też pracuje a po 200 tys. km. wygląda jak świeżo wlany.

Opublikowano

Poza tym zmiena koloru nie swiadczy o utracie wlasciwosci smarnych oleju.

Nie wiem co znaczy ciezko wchodza biegi? Owszem nie wchodza jak w maslo, ale da sie jezdzic.

Zima olej jest gesty i ciezej wchodza ale latem da sie przezyc.

Wymieniac skrzynie? Hmm... wymienicie i dalej beda ciezko wchodzic.

Moim zdaniem za ciezko wchodzace biegi nie odpowiada skrzynia bezposrednio.

Po prostu generalnie biegi wchodza ciezko w E9X

Widziałem wiele olejów i nigdy czarnego. Dlatego się dziwię.

Ciężko wchodzą - to znaczy ciężej niż jest to normalnie dla BMW, nie jest to zwykły wyczuwalny opór.

To, że szukamy rozwiązania, nie znaczy że od razu za wszelką cenę będziemy wszystko wymieniać.

Czy zużyte poduszki moga dawać taki objaw, że tylko jeden bieg nie wchodzi dobrze i to nie zawsze?

Opublikowano

U mnie pomogla wymiana wszystkich poduszek, czyli 2 silnika i skrzyni.

Co do czarnosci oleju to jezeli nie zmienie auta, to za rok wam fotki porobie, bo bede wymienial cale oleum w aucie jak leci. Czyli silnik, skrzynia, dyfer.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wymieniłem olej w skrzyni, faktycznie był czarny, ale dalej skrzynia ciężko chodzi. Fachman ( a widać kumaty) powiedział żeby jeszcze wymienić płyn hamulcowy i odpowietrzyć cały układ bo jest odpowiedzialny za pracę wysprzęglika, zasilany płynem hamulcowym - zrobię to i zobaczymy czy się poprawi

Jakby fachman był taki kumaty to by Ci nie kazał po kolei robić rzeczy niepotrzebnych tylko od razu by określił przyczynę. ;)