Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Asystent świateł drogowych - Mam pytanie czy korzystacie z tej funkcji ? Ogólnie interesują mnie wasze opinie o przydatności tego sysytemu.

Ostatnio kilka razy próbowałem jeździć z tym asystentem i wydaje mi się, że mimo wszystko naraża on zbyt często na oślepianie innych użytkowników drogi - dotyczy to głownie jazdy po bardzo krętych drogach i jazdy przez wzniesienia lub wzniesienia klikukrotne, a także sytuacji gdy w zasięgu świateł drogowych znajduje się oświetlenie uliczne (odległość ok.1-2 km) - nie zawsze wyłącza światła drogowe mimo iż z naprzeciwka jadą samochody...

Podejrzewam że system ten jest ustawiony "raz na zawsze" i nie ma mozliwości ustawiania tam żadnej czułości, ustawiania opóźnieniń etc. - tak więc pytam się tylko czy jesteście zadowoleni z działania tego rozwiązania :?:

• Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Asystent świateł drogowych - Mam pytanie czy korzystacie z tej funkcji ? Ogólnie interesują mnie wasze opinie o przydatności tego sysytemu.

Ostatnio kilka razy próbowałem jeździć z tym asystentem i wydaje mi się, że mimo wszystko naraża on zbyt często na oślepianie innych użytkowników drogi - dotyczy to głownie jazdy po bardzo krętych drogach i jazdy przez wzniesienia lub wzniesienia klikukrotne, a także sytuacji gdy w zasięgu świateł drogowych znajduje się oświetlenie uliczne (odległość ok.1-2 km) - nie zawsze wyłącza światła drogowe mimo iż z naprzeciwka jadą samochody...

Podejrzewam że system ten jest ustawiony "raz na zawsze" i nie ma mozliwości ustawiania tam żadnej czułości, ustawiania opóźnieniń etc. - tak więc pytam się tylko czy jesteście zadowoleni z działania tego rozwiązania :?:

Ja też jestem ciekawy, bo mogę sobie włączyć tą funkcję i się zastanawiam. :roll:

George Wind
Opublikowano
Jak dla mnie jeden z mniej potrzebnych gadżetów, ale generalnie się sprawdza, poza sytuacjami wyżej opisanymi. Może być też problem w czasie ulewnego deszczu.
Opublikowano
Fakt faktem, że instrukcja ostrzega, że asystent może nie działać m.in. na wzniesieniach, krętych drogach, we mgle i w silnym deszczu. W praktyce to moim zdaniem bardziej zabawka, niż coś użytecznego.
Opublikowano
Fakt faktem, że instrukcja ostrzega, że asystent może nie działać m.in. na wzniesieniach, krętych drogach, we mgle i w silnym deszczu. W praktyce to moim zdaniem bardziej zabawka, niż coś użytecznego.

Instrukcja w samochodzie (ten animowany filmik) niestety nic o tym mówi.

Papierową mam tylko niemiecko-języczną więc niewiele z niej korzystałem...

Tak więc generalnie za darmo można to brać :lol:

Opublikowano
Kup instrukcję po polsku na allegro, cena 60-120 PLN na pewno się przyda nie tylko w tej sytuacji. Pozdrawiam :D
Larsen
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie cytujemy postu znajdującego się nad pisanym !!!
Opublikowano

Trochę z innej beczki, zamawiając asystenta świateł, który kosztuje niewiele, można potem aktywować "asystenta pasa" i informację o przekroczeniu prędkości i trochę zaoszczędzić. Te trzy systemy korzystają z kamery w szybie, zamawiając jeden, kamera już będzie, a soft jest wgrany do każdego egzemplarza.

Dla mnie te systemy są bezużyteczne, nie korzystam. No może info o dozwolonej prędkości się przydaje. Ale jak ktoś lubi "full opcję" to może to być pomocna informacja.

Opublikowano
I to jest ciekawa informacja. A ten asystent pasa nie ma jakiegoś oddzielnego przycisku po lewej stronie poniżej kierownicy?
Opublikowano
Tak, ma, nowy panel kosztuje 200zł i wtedy mamy jak w oryginale, ale można też dodać menu w idrive gdzie można włączać: a.pasa ruchu, ograniczenia prędkości, a.świateł.
Opublikowano
A gdzie takie cuda można zrobić i co jeszcze z ukrytych funkcji, które można odblokować można zrobić i dodać do menu idriva?
Opublikowano

A ten asystent pasa nie potrzebuje dodatkowych kamer w lusterkach :?:

Widziałem kiedyś taki gadżet do dokładania we własnym zakresie do dowolnego samochodu i miał oprócz czujnika montowanego z przodu samochodu (coś jak kamera koło lusterka) dwa sensory do zamontowania pod lusterkami...

Opublikowano

Monogamus, nie wiem dokladnie jak sie nazywaja te funkcje ale chyba cos pokreciles.

Jeden system wlacz sie wtedy kiedy wlaczysz kierunkowskaz aby zmienic pas a z tylu ktos sie zbliza lub jest w martwym polu. Ten system wymaga czegos wiecej niz kamery przedniej i chyba sa to jakies male radary w tylnym zderzaku. Mam ten system, mam rowniez asystenta swiatel czyli auto wlaczanie dlugich swiatel. Zgadzam sie ze asystent jest malo przydatny ale ten pierwsze jak najbardziej super sie sprawdza. Ostrzeganie jest przez swiecacy trojkat w lusterku i drzenie kierownicy.

Inny system ktorego nie mam ostrzega ( nie wiem jak ) wtedy jak zmieniasz pas ruchy bez wlaczonego kierunkowskazu. I ten system wymaga chyba kamer w lusterkach.

Mam rowniez info o ograniczeniu predkosci. Ten system korzysta chyba z kamery przedniej.

Tak wiec wydaje mi sie ze majac samego asystenta swiatel tym samym majac przednia kamere nie uruchomisz programowo zadnego z dwoch pierwszych systemow bo potrzebne sa albo te radarki albo kamery w lusterkach

Opublikowano

Pierwszy system dobrze opisałeś, faktycznie wykorzystuje radary w tylnym zderzaku. Ale zobacz, masz lustra bez martwego pola, żółty trójkąt ostrzega jak patrzysz na lusterko więc to trochę bez sensu. Niby jest wibracja w kierownicy, ale jest mało wyczuwalna, zwłaszcza na PL drogach.

Kamery w lusterkach są do "top view".

Asystent pasa korzysta tylko z kamery, tej w przedniej szybie, monitoruje tylko pasy namalowane na jezdni (może też krawężniki, jak włączysz), jeśli zjeżdżasz to miga i trzęsie kierownicą, takie zabezpieczenie przed zaśnięciem albo zagapieniem, ale nie wiem czy by mnie to obudziło gdybym zasnął na autostradzie :)

Mam wszystkie te systemy, a asystenta pasa sam aktywowałem więc wiem co piszę :)

Opublikowano

Ciekawa sprawa. Nie myslalem ze to takie latwe. Chcialbym to miec. Daj namiar u kogo to robiles i ile to koszyuje.

2 tyg temu prawie rozwalilem auto. Zjechalem ze swojego pasa bo zagapilem sie na radio i plynnie zjechalem szerokoscia pol metra na pas przeciwny. Jakbym mial ten system to uniknalbym tej sytuacji. Uratowal mnie refleks kierowcy z naprzeciwka.

Opublikowano
Daj znać, coś więcej info na ten temat. Nie mam tych dwóch systemów w F10, ale mam asystenta świateł drogowych :D

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Żeby aktywowac trzeba mieć kamerę kafas na przedniej szybie , występuje przy opcji rozpoznawania znaków ...

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

Opublikowano

Niestety tak , ten czujnik pod lusterkiem mierzy tylko natężenie światła z przodu pojazdu..

Kamera kafas montowana jest pod czujnikiem deszczu i wymaga innej szyby ( trójkąt czarny koło czujnika deszczu)

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

Opublikowano

Oczko w lusterku wstecznym to czujnik natężenia światła, bo masz lusterko samo ściemniające się.

A jeśli mówisz o czujniku który jest skierowany w stronę szyby, to to nie jest oczko tylko wiele większy niż oczko czujnik też natężenia światła ale w celu włączania/wyłączania świateł drogowych.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato