Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jest samochod w usa ktory mam ochote nabyc, ale chcialbym zasiegnac Waszej opinii dotyczacej ponizszej aukcji na ebay-u:

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2011-BMW-328I-X-Drive-Fully-Loaded-6-Speed-Manual-LOW-MILES-EASY-FIX-/150943315824?_trksid=p3984.m1427.l2649&ssPageName=STRK:MEBOFFX:IT&forcev4exp=true

Wstepnie umowilem sie na cene 12.500 dolarow i mysle ze jesli auto nie mialo wczesniej dzowna to warto by sprobowac bo uszkodzenia nie wygladaja na duze.

Co mi sie nie podoba:

1.Na ktoryms ze zdjec wnetrza jest uchwycony zestaw wskaznikow na ktorym widac ze silnik pracuje (wskazowka obrotomierza wskazuje na wolne obroty) lecz nadal pali sie kontrolka poduszki na pulpicie...?

2. Na kolejnym znow zdjeciu gdzie podniesiona jest klapa bagznika widac nadmiar kleju od tylnej szyby przy dolnej jej krawedzi? Czy fabryka mogla tak zrobic czy tez szyba byla juz kiedys ponownie wklejana..?

3. Na samym prawie dole jest fotka samochodu z calej strony pasazera. Dlaczego caly tylny blotnik ma inny odcien od reszty nadwozia? Czy to moze kwestia swiatla tylko..?

Pozatym auto wydaje mi sie byc atrakcyjne bo ma bardzo maly przebieg, mlody rocznik i wersja w manualu.

Co myslicie o tym zakupie?

Za wszystkie sugestie i porady z gory dziekuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyposażenie

Składanie Dane pojazdu

Art.

Wartość

Numer podwozia WBAPK5G51BNN51662

Kod typu PK57

Typ 328XI (USA)

Typoszereg E E90 (MUE)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik N51

Pojemność skokowa 3.00

Moc 172

Napęd ALLR

Skrzynia biegów MECH

Kolor SPACEGRAU METALLIC (A52)

Tapicerka LEDER DAKOTA/SCHWARZ (LCSW)

Data prod. 2011-06-24

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S203A ALLRADSYSTEM Napęd na cztery koła

S248A LENKRADHEIZUNG Podgrzewanie kierownicy

S2KUA LM RAEDER V-SPEICHE 285 Obr. BMW, st. le., spr. V 285

S2VBA REIFENDRUCKANZEIGE Kontrola ciśnienia w oponach (RDC)

S319A INTEGRIERTE UNIVERSAL-FERNBEDIENUNG Zintegrowana pilot uniwersalny

S403A GLASDACH, ELEKTRISCH Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S430A INNEN-/AUSSENSPIEGEL AUT.ABBLENDEND Lust. wew./zew. z automatyką przyciemn.

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S459A SITZVERSTELLUNG, ELEKTR.MIT MEMORY Elektryczna regulacja foteli z pamięcią

S488A LORDOSENSTUETZE FAHRER/BEIFAHRER Podparcie lędźwi kierowcy i pasażera

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S4ABA EDELHOLZAUSFUEHRUNG NUSSBAUM WURZEL Wer. dr. szlach. korzeń drzewa orzech.

S4NAA INNENSPIEGEL MIT DIGITALEM KOMPASS Lusterko wewnętrzne z kompasem cyfrowym

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S544A GESCHWINDIGKEITSREGEL. MIT BREMSF. Regulacja prędkości z funkcją hamowania

S563A LICHTPAKET Pakiet oświetlenia

S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S615A ERWEITERTE BMW ONLINE INFORMATION Rozszerzona informacja BMW Online

S620A SPRACHEINGABESYSTEM Wejście głosowe

S639A KOMPLETTVORB. HANDY USA/CDN Instalacja tel. kom. kompl. USA/CDN

S676A HIFI LAUTSPRECHERSYSTEM System głośników HiFi

S693A SATELLITENTUNER VORBEREITUNG Instalacja radia satelitarnego BMW

S697A AREA-CODE 1 Area-Code 1 do DVD

S6AAA BMW TELESERVICES BMW Teleservices

S6ABA STEUERUNG TELESERVICES Sterowanie teleserwisem

S6FLA USB-AUDIO-SCHNITTSTELLE Złącze USB-/Audio

S6UHA TRAFFIC INFORMATION Traffic Information

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S6VCA STEUERUNG COMBOX Sterowanie Combox

S818A BATTERIEHAUPTSCHALTER Główny wyłącznik akumulatora

S8SCA LAENDERSPEZ. TELESERVICEFREISCH. Aktywacja syst. telem. char. dla kraju

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie COP

S8TNA TAGFAHRLICHT UEBER LICHTMENUE EINST Dummy-SALAPA

S925A VERSANDSCHUTZPAKET Ochronny pakiet wysyłkowy

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S240A LEDERLENKRAD Kierownica skórzana z pod.pow.

S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S497A MITTELARMLEHNE IM FOND Podłokietnik środkowy na kanapie

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S5DSA KOFFERRAUMNOTENTRIEGELUNG Odryglowanie awaryjne bagażnika

S645A RADIO-STEUERUNG US Radio v

S823A HEISSLAND-AUSFUEHRUNG Wersja dla ciepłych krajów

S845A AKUSTISCHE GURTWARNUNG Akustyczne ostrzeżenie o pasach

S850A ZUSAETZL. TANKFUELLUNG EXPORT Dodatkowe napełnienie zbiorn. na eksport

S853A SPRACHVERSION ENGLISCH Wersja językowa, angielski

S876A FUNKFREQUENZ 315 MHZ Częstotliwość radiowa 315 MHz

S992A STEUERUNG KENNZEICHENBEFESTIGUNG Sterowanie mocowania tabl. rej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież masz komunikat na idrive ze jest problem z napinaczem w fotelu pasażera to będzie sie poduszka palić. Auto walniete w tył ma pogiety prawy blotnik. Poszukaj po stluczce w DE będzie bliżej jak w USA
Krzysztof
Opublikowano
Przecież masz komunikat na idrive ze jest problem z napinaczem w fotelu pasażera to będzie sie poduszka palić. Auto walniete w tył ma pogiety prawy blotnik. Poszukaj po stluczce w DE będzie bliżej jak w USA

Ale ja mieszkam na stale w usa.

Hmm moze jak dostal strzal w tylek to go ''dostawilo'' do czegos z przodu?

Musze chyba Autochecka sprawdzic...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie lepiej coś bezpośrednio z aukcji kupić wiedząc, że auto jest prosto z ubezpieczalni?

Naprawa też może nie być taka tania bo jednak i przód i tył dostał, a tył wcale nie tak lekko.

A masz tam jakiegoś blacharza i lakiernika, który to ogarnie w miarę tanio?

Opublikowano
Błotnik tylny dostał,widać przy drzwiach tylnych ze do przodu dostał,podłużnica też,więc czy warto u Was w USA naprawiać,nie wiem jakie koszty u Was są napraw.

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzieki maniek, masz moze dojscie do Autochecka?

Zajrzyj do powieszonego u góry tematu, kolega znalazł fotki :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Błotnik tylny dostał,widać przy drzwiach tylnych ze do przodu dostał,podłużnica też,więc czy warto u Was w USA naprawiać,nie wiem jakie koszty u Was są napraw.

Nie jest zle. Robilem juz lexusa IS- gdzie tez podluznica w tyle byla do naciagniecia i wymieniali tylny quarter panel (poszycie tylko) za robocizne wzial mistrzo miejscowy jakies 2,5 tys salaty ale mnie naciagnal bo umawialem sie na 2 tys i nic tam specjalnego wiecej nie wyszlo, ale to juz taka uczciwosc rodakow za granica - moja strata.

Powiem ze to bmw jest chyba w lepszym stanie bo Lexus mial tylne kolo troche skrecone - tak podluznica poszla.

Jesli chodzi o cene to naprawde temu kolesiowi udalo sie wyrwac tanio to auto z aukcji skoro sprzedaje za 12.5 tys to musial ja nabic na aukcjach jakies 10-11tys max skoro sprzedaje to musi miec jeszcze jakis zarobek.

Mam tutaj znajomego co ma licencje na wszystkie aukcje i wierzcie mi ze probowalem bic juz wiele aut z www.copart.com i z iaai.com ostatnio miedzy innymi bylo fajne audi a4 2010 lekko tylko przejechane przez drzwi i tak nabili ze to byl smiech na sali... Za tysiac lub dwa wiecej mozna bylo kupic na gotow u dilera czystym titlem i gwarancja i te same mile ( amile maja tutaj baaardzo duzy wplyw na cene auta)

Raz bylem swiadkiem u znajomego w innym garazu bicia 2011 335i coupe, koles tak sie zjaral tym ze zaczal specjalnie drugiego typa przebijac zeby mu dosrac- w koncu wygral ale to co potem mu przywiezli to rece opadly.. Na fotach miod a przywiezli normalna podrobe.. kolo zaczal przeszukiwac neta i takie dojscia jakie tylko mial zeby sprawdzic co z tym autem i sprawdzil.. heh okazalo sie ze to juz byl jej 2gi wypadek a przy pierwszym miala drzewo gdzies w miejscu srodka silnika heh...

To BMW nie bylo tak atrakcyjnym towarem na tutejszy rynek gdyz jest w manualu a usa wiadomo 95% to automat...

Gdzie te fotki maniek? nie widze nic tam u gory?

Opublikowano

Ok. Dzieki koledze Loona Thic z dzialu Autocheck juz wiemy ze jest to ''podpicowana'' podroba dla lepszego zysku.

Je...ne ruskie pasozyty!

viewtopic.php?f=44&t=186938&p=1477574#p1477574

Mialem jednak nosa co do tylnej szyby ze byla ponownie wklejona :D :D

A i teraz rowniez wiemy dlaczego poducha sie pali heh

Zaraz mu posle te fotki to go zdziwko rypnie z deka :P :P

Opublikowano

Kolego boss22, z autami na ebay rozwalonymi daj sobie spokój, one są na 99% podpicowane i to czasami z takiego stanu, że ta omawiana w tym wątku 3-ka to cud malina w porównaniu z nimi. Jak pisze mmw, w USA kupować ma sens wyłącznie samochody na aukcjach sprzedawane WYŁĄCZNIE przez ubezpieczalnie, najlepiej na żywo oglądnięte przed zakupem. Choć nawet i ubezpieczalnie obecnie kombinują jak mogą, niejednokrotnie nie fair. Można by parę wieczorów o tym opowiadać.

No i jest dokładnie tak jak piszesz pozwolisz, że przekleję, bo każdy kto chce kupić auto z USA powinien się tego nauczyć na pamięć:

Mam tutaj znajomego co ma licencje na wszystkie aukcje i wierzcie mi ze probowalem bic juz wiele aut z www.copart.com i z iaai.com ostatnio miedzy innymi bylo fajne audi a4 2010 lekko tylko przejechane przez drzwi i tak nabili ze to byl smiech na sali... Za tysiac lub dwa wiecej mozna bylo kupic na gotow u dilera czystym titlem i gwarancja i te same mile ( amile maja tutaj baaardzo duzy wplyw na cene auta)

Raz bylem swiadkiem u znajomego w innym garazu bicia 2011 335i coupe, koles tak sie zjaral tym ze zaczal specjalnie drugiego typa przebijac zeby mu dosrac- w koncu wygral ale to co potem mu przywiezli to rece opadly.. Na fotach miod a przywiezli normalna podrobe.. kolo zaczal przeszukiwac neta i takie dojscia jakie tylko mial zeby sprawdzic co z tym autem i sprawdzil.. heh okazalo sie ze to juz byl jej 2gi wypadek a przy pierwszym miala drzewo gdzies w miejscu srodka silnika heh...

Dokładnie tak to wygląda. Samochody niewiele uszkodzone, w szczególności BMW, osiągają takie ceny, że nawet z robocizną w Polsce cena finalna grubo przekracza średnie ceny takich aut, które są do kupienia na naszym allegro. Jak więc te samochody musiały wyglądać, skoro ktoś je sprzedaje w takich cenach i jeszcze na tym osiąga zysk? Odrobina oleju w głowie wystarczy, aby sobie móc wyobrazić stan takiego auta. Tylko co z tego jak 90% szukających to bezmózgi wklejające tu do tego działu np. E60 w takich średnich cenach do oceny z zapytaniem, co można powiedzieć o bezwypadkowości danej sztuki? No żal na takich debili patrzeć.

Znajomy szukał ostatnio (przez prawie pół roku) E60 ze względnie niewielkim przebiegiem, raczej 530i, 535i lub 535d z lat od 2007r w górę, niestety koniecznie z automatem. Obejrzał sporo jak na polskie możliwości aut i co? I kupił A6 C6 z 3.0 TDI z 2008r za 90 tys zł bo w BMW nic godnego uwagi nie znalazł. Taki jest stan naszego rynku.

A co do drugiego akapitu, to również tak to wygląda. Jelenie biją z internetu na podstawie wyłącznie zdjęć, nikt auta na żywca nie poogląda na aukcji, nikt nie popatrzy w papiery co w nich jest i potem kupuje taki jeden z drugim takie gówno, bo inaczej tego nie można określić. Na aukcjach są samochody, które licytują się czasami ponad pół roku, z aukcji na aukcję, gdzie czeka się na takich łowców okazji. Do szczęścia sprzedającemu potrzeba tylko dwóch!

Do sprzedania: - E60 535xi LCI USA 2008 MT

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=222639

Dla amatorów "rynkowych" cen E60 535i/xi taka mała przestroga:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=1983450#p1983450

Opublikowano

Znajomy szukał ostatnio (przez prawie pół roku) E60 ze względnie niewielkim przebiegiem, raczej 530i, 535i lub 535d z lat od 2007r w górę, niestety koniecznie z automatem. Obejrzał sporo jak na polskie możliwości aut i co? I kupił A6 C6 z 3.0 TDI z 2008r za 90 tys zł bo w BMW nic godnego uwagi nie znalazł. Taki jest stan naszego rynku.

A co do drugiego akapitu, to również tak to wygląda. Jelenie biją z internetu na podstawie wyłącznie zdjęć, nikt auta na żywca nie poogląda na aukcji, nikt nie popatrzy w papiery co w nich jest i potem kupuje taki jeden z drugim takie [bAD], bo inaczej tego nie można określić. Na aukcjach są samochody, które licytują się czasami ponad pół roku, z aukcji na aukcję, gdzie czeka się na takich łowców okazji. Do szczęścia sprzedającemu potrzeba tylko dwóch!

Zwlaszcza jesli sprzedajacy takie samochody to jakis ''pa-savjetskij'' hohsztapler: Victor Lushnikov (215) 86-7949 :D :D

Od takich to balbym sie zwyklego sruta kupic heh.

Oj to znajomy mial duzo szczescia, ja bedac ostatnio w polsce zlozylem wizyte znajomemu mechanikowi. Stalo u niego piekne Audi A6 jakos 2007 lub 2008 wlasnie 3.0 TDI, bez silnika, pytam sie co mu dolega, a koles otwiera mi maske i mowi zobacz na ten kielich a zobcz na drugi. Ja patrze patrze i zakumalem: dwa rozne odcienie hah, pytam sie ile dal ten frajer? Koles mowi ze pod 70tys zl i tak byla zrobiona ze motor po wlozeniu bil w grodz i glowica sie obila i gdzies tam zaczelo lac olejem :duh:

Auto kupione bylo u ktoregos dilera Audi w pl!!! Diler oczywiscie umywa raczki i koles sie buja z wozem teraz...

Czujesz klimat??? U Dilera Audi oryginal bity zlom kupujesz :duh: :duh:

Wracajac d us i gield to fakt, zgodze sie z tym iz najlepiej jest kupowac auta prosto z ubezpieczalni chociaz i te czasami kreca waly ale znacznie rzadziej niz robia to prywatni (garaze)

Jak dotad ''zaliczylem'' jedna tylko fure z copart-u ktora byla prosto z ubezpieczalni bylo to Lexus IS 250 bity lekko w prawa tylna cwiartke ale i tak Bylo z nim troche przejsc (najwiecej chyba z ''uczciwymi'' rodakami z garazu haha) bo wyszly nieplanowane wymiany niektorych czesci ale doprowdzialem auto do dobrego stanu i powiedzialem nigdy wiecej, ale teraz z kolei mysle ze jednak zrobilbym to jeszcze raz, ale raczej tylko jakies auto bite wlasnie w tyl lub lekko w bok, i wiem dokladnie na co zwracac uwage juz teraz...

Jakby nie bylo to mozna troche zaoszczedzic pod warunkiem ze sie nie kupi wraka/wozu po jakims garazu, po tych to i nawet widzialem przypadki desek w dachu :duh: , wycietcyh katalizatorow i mase brakujacych czesci...

Opublikowano

Oj to znajomy mial duzo szczescia,

Czy miał szczęście, trudno powiedzieć, czas pokaże. Rzekomo kupił od jakiegoś Prezesa firmy co to więcej latał samolotami niż jeździł tym autem. Przebieg niewielki, bo niecałe 40 tys. km, krajowy, no i dość dobrze wyposażony.. Był w ASO na weryfikacji i wszystko potwierdzili. Ale jak piszę wcześniej, czas pokaże.

Czujesz klimat??? U Dilera Audi oryginal bity zlom kupujesz :duh: :duh:

No niestety, takie czasy.

Wracajac d us i gield to fakt, zgodze sie z tym iz najlepiej jest kupowac auta prosto z ubezpieczalni chociaz i te czasami kreca waly ale znacznie rzadziej niz robia to prywatni (garaze)

Tak, dlatego żelazna zasada jest taka, że kupuje się WYŁĄCZNIE z ubezpieczalni. Garaże vel dilerzy jak wystawiają auta, to:

- albo auta nie umieją naprawić mechanicznie, bardzo rzadki przypadek,

- albo kupują auto na części, wybierają co im potrzeba i resztę wywalają na aukcję,

- albo (i to jest najczęstszy przypadek) kupią na aukcji od ubezpieczalni kompletnego złoma, wyjmą jeszcze co dobre, podmalują spray'em pod kolor, bo na copartowych zdjęciach i tak tego nie widać, wszystko po to, aby na tzw. oko zdjęcia były jak najlepsze i tak wystawiają na sprzedaż. Jak dochodzi do aukcji kumpel lub kumple z innych stanów podbijają licytację i od pewnego momentu cenowego czekają na jelenia. Jak się tym razem nie znajdzie, to kończy się licytacja i sprzedający nie oddaje samochodu, tylko wystawia go znów na kolejną aukcję, płacąc teraz jakieś grosze, bo dawniej kosztowało to znacznie więcej. Taki wrak może czekać na klienta nawet przez dziesiątki licytacji. Zależy oczywiście od wartości auta i potencjalnego zarobku na nim. Kupujący dostaje to, co wylicytował Twój znajomy, kilogramy złomu. Dla przykładu, taką najlepszą aukcją na Coparcie do kupienia czegoś takiego o czym piszemy, to aukcja w Newburgh na wschodnim wybrzeżu. Teraz tam dużo aut po Sandy i z tego co wiem, to takie długoterminowe niesprzedane miny każą wywozić z aukcji, bo nie ma miejsca, niemniej po odrzuceniu aut popowodziowych i tak ich sporo można znaleźć.

http://www.copart.com/c2/salelist.html?_eventId=sortColumn&execution=e1s2&_lastAction=lotCompare&listType=&highlightedLotId=0&currentPage=0&currentPageSet=0&sortColumn=YEAR&ascending=false&showImage=true&freshRequired=false&onSale=true&omniSorting=Y&subfilterForceRequery=false&subfilterYear=&subfilterMake=&subfilterModel=&subfilterStateType=&subfilterPrimaryDamage=&returnPage=SALE_LIST_BACK&resetChosenFilters=&mainFilterSelect=%23

Teraz w USA na aukcjach ceny są wysokie. Dziwimy się ze znajomym co tam ma garaż, kto to winduje.

Na Twoim miejscu szukałbym jakiegoś pokradzieżowca z ubezpieczalni. Koszty do doprowadzenia do stanu idealnego czasami żadne, a jednak sprzedają się taniej od najtańszych oferowanych na portalach.

Opublikowano

Newburgh NY?? O taaak to to znam hehe stolica przekretow , z daleka od tego miejsca!!

Na Twoim miejscu szukałbym jakiegoś pokradzieżowca z ubezpieczalni. Koszty do doprowadzenia do stanu idealnego czasami żadne, a jednak sprzedają się taniej od najtańszych oferowanych na portalach.

Masz racej ale z drugiej strony jak auto jest malo uszkodzone to ceny ida bardzoo w gore bo jest maly wklad w naprawe, tak jak juz wspomnialem wyzej o Audi A4 ktore mialo stosunkowo nieduze uszkodzenia i cena doszla prawie do takiej za jaka mozna kupic auto z czystym tytulem i gwarancja.

Tak sie sklada ze jest jedno praktycznie nowe X5 po kradziezy na ktore mam ochote (nie ja jeden zapewne hah) ale bankowo to bedzie nabite grubo ponad $20tys a nie zdziwie sie jak cena pojdzie ponad $30tys ale jak bedzie naprawde to sie okaze bo bedziemy ja ze znajomym podbijac... Rzuc okiem tutaj: https://www.iaai.com/Vehicles/VehicleDetails.aspx?auctionID=0&itemID=13587342&RowNumber=48

Z twoich postow wynika ze jestes dosyc dobrze ogarniety w tutejszym temacie :) , byles w usa, a moze jestes obecnie? Jesli tak w jakim stanie?

Opublikowano

Masz racej ale z drugiej strony jak auto jest malo uszkodzone to ceny ida bardzoo w gore bo jest maly wklad w naprawe, tak jak juz wspomnialem wyzej o Audi A4 ktore mialo stosunkowo nieduze uszkodzenia i cena doszla prawie do takiej za jaka mozna kupic auto z czystym tytulem i gwarancja.

Wiem, ale skoro bite auta osiągają takie ceny a masz jeszcze niemałe koszty doprowadzenia tego auta do stanu używalności, to pokradzieżówka ostatecznie może okazać się tańsza. To BMW obawiam się, że pójdzie grubo ponad 30 tys. USD.

Nie, nie byłem w USA. Mam tam kumpla, poznanego w 2007 przy okazji importu pierwszego mojego samochodu, na własny użytek - wówczas Priusa. Prowadzi garaż od ponad 14 lat, z takimi trochę droższymi autami. Wepchnął mi taką 535xi z manualem i stąd to forum odwiedzam, ale głównie siedzę w hybrydowych Toyotach i Lexusach.

http://www.autohausinc.com

Bardzo fajny gość, stan CT, całą wiedzę jak to chodzi mam więc z dobrego źródła. Jak nie masz daleko, to zadzwoń, może coś Ci doradzi.

A co do samochodowych min, to teraz są tam garaże wyłącznie specjalizujące się w takim procederze. Niskie ryzyko, kupujący głównie obcokrajowcy, dobrze płacą, czasami trzeba odrobinę cierpliwości, a jeleni ciągle nie brakuje.

A tak mi się przypomniało, a myślisz, że u nas to funkcjonuje inaczej? Nie, tak samo. Ostatnio u mojego blacharza widzę roczne auto marki premium, rozwalone z przodu, z tyłu, poduchy. Kupiony we Włoszech albo Szwajcarii, nie pamiętam. Pytam się, kupił ktoś sobie, czy na handel? Na handel, ale trzeba poprawić, aby lepiej wyglądało! Haha. A wiesz ile rozwalonych aut z Austrii przywieziono do nas, naprawiono po taniości i wywieziono z powrotem, gdzie cudeńko kupił Polak zadowolony, że kupił super dobre auto? Powiem tak, proceder nagminny! Szkoda gadać.

Opublikowano (edytowane)

Wiem, ale skoro bite auta osiągają takie ceny a masz jeszcze niemałe koszty doprowadzenia tego auta do stanu używalności, to pokradzieżówka ostatecznie może okazać się tańsza. To BMW obawiam się, że pójdzie grubo ponad 30 tys. USD.

dokladnie tez tak mysle, ruskie ponoc bija jak porabani heh, ale to sie jeszcze okaze bo mam zamiar sie temu przygladnac blizej.

Nie, nie byłem w USA. Mam tam kumpla, poznanego w 2007 przy okazji importu pierwszego mojego samochodu, na własny użytek - wówczas Priusa. Prowadzi garaż od ponad 14 lat, z takimi trochę droższymi autami. Wepchnął mi taką 535xi z manualem i stąd to forum odwiedzam, ale głównie siedzę w hybrydowych Toyotach i Lexusach.

http://www.autohausinc.com

Bardzo fajny gość, stan CT, całą wiedzę jak to chodzi mam więc z dobrego źródła. Jak nie masz daleko, to zadzwoń, może coś Ci doradzi.

No nie mow!! Ja jestem rowniez w CT a Naugatuck to 25 min ode mnie!! :D :D Jak ten koles ma na imie? On cos robi kolo samochodow tzn. ma swoj garaz czy tylko handluje?

Jak nie masz daleko, to zadzwoń, może coś Ci doradzi.

Ja juz temat mam ogarniety i zawsze sprawdzam dobrze to co chce kupic, ale szukam raczej kogos kto solidnie i bez walenia w ch...a podejdzie do ewentualnej naprawy zakupionego samochodu.

Ci u ktorych robilem jedna naprawe to szkoda gadac (no moze poza blacharzem ktory okazal sie naprawde dobrym fachowcem ale to nie byl jego garaz...) Dlatego szukam kogos uczciwego.

Co do ''szczepankow'' to byly sa i beda, bo auto powypadkowe zawsze bedzie zyskiem bo kupisz wrak tanio a niekonecznie musisz go naprawic na oyginalnych czesciach i zgodnie z procedura producenta co ma tutaj miejsce czesto i gesto bo na inspekcji powypadkowej (ktora widzialem osobiscie) sprawdzaja wizualnie tylko nadwozie, podwozie i auto wjezdza na rolki zeby sprawdzic hamulce - tyle. Jest to taka sciezka przegladowa cos jak u nas ale w czasach PRL-u haha wiec auto nie musi byc az tak dokladnie naprawione. Przy okazji wspomne jak czekalismy przed garazem inspekcji na nasza kolejke z moim Lexusem juz zrobionym, 5 min przed wjazdem na stanowisko nie z gruchy nie z pietruchy choinka na pulpicie: abs, poduchy, kontrola trakcji wszystko wywalone - ja dostalem wku..wa bo specjalnie sie zwalniam z tyry jade a tutaj taki zonk, typ mowi spoko wjezdzamy moze nie zauwazy i co najlepsze ze koles nic nie zakumal hahaha!! Podbil inspekce a kontrolki same zgasly po przejechaniu kilku mil- dziwne...

Wracajac do ''lepienia'' aut to tutaj w us sprzet do napraw blacharskich ktory ja widzialem ktory maja w garazach to poracha doslownie... Polska pod tym wzgledem ma sie bardzo dobrze, ale i tak jest duzo amatorow co to naprawiaja wraki po stodolach.

Edit: Calkiem sympatyczna ta trojka: http://www.autohausinc.com/cBMW18.html i calkiem dobra cena jak na 2012

Edytowane przez boss22
Opublikowano

Grzegorz Kozłowski, masz blisko podjedź, pogadaj, pooglądaj co ma na miejscu. Rozwaleńcami się raczej nie zajmuje, ale samochody naprawia i serwisuje.

O inspekcjach też sporo opowiadał, różnie z tym jest. Czasami przechodzi to tak jak Tobie, czasami za krzywe spojrzenie gość Ci nie podbije papieru. Taki swoisty totolotek.

Widziałem amerykańską robotę parę razy. Powiem tak, że wolę sobie sam naprawić.

Opublikowano
Grzegorz Kozłowski, masz blisko podjedź, pogadaj, pooglądaj co ma na miejscu. Rozwaleńcami się raczej nie zajmuje, ale samochody naprawia i serwisuje.

O inspekcjach też sporo opowiadał, różnie z tym jest. Czasami przechodzi to tak jak Tobie, czasami za krzywe spojrzenie gość Ci nie podbije papieru. Taki swoisty totolotek.

Widziałem amerykańską robotę parę razy. Powiem tak, że wolę sobie sam naprawić.

Aha dzieki wielkie a jeszcze pytanie: czy on jest wlascicielem tego garazu czy tylko tam pracuje?

Opublikowano

Edit: Calkiem sympatyczna ta trojka: http://www.autohausinc.com/cBMW18.html i calkiem dobra cena jak na 2012

Z tą trójką sytuacja przedstawia się tak, że samochód był na aukcji rzekomo po gradobiciu i po kradzieży:

http://www.ridesafely.com/Inventory.aspx?InventoryID=1206240647&secid=1&trc=409&ob=Year+DESC&sin=img2&mk=BMW

Grzegorz kupował to auto trochę w ciemno, bo na tej aukcji nie ma człowieka do weryfikacji stanu. Jak się okazało, z rzekomego gradobicia były cztery, lekkie wgniotki, których pochodzenie raczej nie sugerowało gradobicia (wgniotki zostały profesjonalnie odessane, bez uszczerbku na oryginalnym lakierze). Zdemontowany tunel został zamówiony w serwisie po VIN. No i oczywiście, szyba tylna wklejona (nie wiem czy oryginał, czy zamiennik).

Samochód jak się okazało nigdy przez dilera nie został sprzedany. Diler aby się odchudzić wykorzystał lokalne lekkie gradobicie nad Missouri. Wybił szybę i zdemontował tunel (sugerując kradzież) i tak przedstawił ubezpieczalni do oceny. Wystawiła więc Salvage Title, oczywiście z terminem TOTAL LOSS (tu z pozdrowieniami dla guru Loona Thick) i puściła samochód przez aukcję do sprzedaży.

Samochód na Rebuilt Title ma przebieg 160 mile, a rzeczywisty jak widać w ofercie. Auto praktycznie w stanie salonowym. Gdyby był w Xdrive, to by go już nie było, a że jest RWD, to jeszcze stoi do wzięcia. Ot cała historia tego wozu.

Opublikowano

Z tą trójką sytuacja przedstawia się tak, że samochód był na aukcji rzekomo po gradobiciu i po kradzieży:

http://www.ridesafely.com/Inventory.aspx?InventoryID=1206240647&secid=1&trc=409&ob=Year+DESC&sin=img2&mk=BMW

Grzegorz kupował to auto trochę w ciemno, bo na tej aukcji nie ma człowieka do weryfikacji stanu. Jak się okazało, z rzekomego gradobicia były cztery, lekkie wgniotki, których pochodzenie raczej nie sugerowało gradobicia (wgniotki zostały profesjonalnie odessane, bez uszczerbku na oryginalnym lakierze). Zdemontowany tunel został zamówiony w serwisie po VIN. No i oczywiście, szyba tylna wklejona (nie wiem czy oryginał, czy zamiennik).

Samochód jak się okazało nigdy przez dilera nie został sprzedany. Diler aby się odchudzić wykorzystał lokalne lekkie gradobicie nad Missouri. Wybił szybę i zdemontował tunel (sugerując kradzież) i tak przedstawił ubezpieczalni do oceny. Wystawiła więc Salvage Title, oczywiście z terminem TOTAL LOSS (tu z pozdrowieniami dla guru Loona Thick) i puściła samochód przez aukcję do sprzedaży.

Samochód na Rebuilt Title ma przebieg 160 mile, a rzeczywisty jak widać w ofercie. Auto praktycznie w stanie salonowym.

Hmm, brzmi to mi calkiem wiarygodnie. Auto warte jest zatem przygladniecia mu sie blizej.

Gdyby był w Xdrive, to by go już nie było, a że jest RWD, to jeszcze stoi do wzięcia. Ot cała historia tego wozu.

Oj prawda heh, tutaj Xdrive i wszystkie AWD to podstawa w wiekszej czesci wschodniego wybrzeza. Mnie to tam strzyka bo i tak zgodnie z poskim obyczajem zaloze caly komplet kol zimowych :D