Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z samochodem który pojawił się tak po prostu podczas jazdy. Mianowicie stojąc na światlach silnik wyraźnie zaczął drgać, nie przejmując się zbytnio z racji że kończył mi się gaz jechałem dalej w strone stacji i tu nagle bam silnik zgasł. Nie mogłem go odpalić, po chwili postoju w końcu złapał, dojechałem normalnie na stacje, zalałem paliwka i dalej to samo, mozolne kręcenie no ale odpalił. Następnego dnia rano na zimnym silniku bez problemu odpalił więc moje podejrzenie padło na czujnik położenia wału. U ojca pomogło samo przeczyszczenie więc wyczyściłem też swój i jak ręką odjął(na jeden dzien) do czasu aż stanąłem w konkretnym korku. Znowu zaczęlo się dławienie gaśnięcie i tak dalej. Dowlokłem się do kumpla ledwo ledwo bo nie pozwolił osiągnąc obrotów wyżej niż 2,5tys a i tak szło to bardzo mozolnie.

I teraz moje pytanie, czy dobrze obstawiam na ten czujnik i jeżeli chciałbym na podmianke to czy podejdzie od M50 ale bez vanosa? Oczywiście dolot szczelny i tak dalej, cisnienie na listwie jest, wtryski wporządku, dzieje się tak i na gazie i na benzynie.

Edytowane przez Carvie89

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano

Właśnie doszły mnie słuchy, że te nowe czujniki ORI produkowane teraz mają czasem problemy ze współgraniem z autem ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć...zamiennik raczej odpada właśnie z tego względu co pisałeś..

Czyli jako tako chyba dobrze obstawiam że to czujnik położenia wału nie?

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
takie objawy jak je opisujesz wyraznie wskazują na czujnik ,tylko jak już będziesz wymieniał zwróć uwagę jaką masz elektronikę ,w wersji na niemcy/austria jest zdaje się siemens ,czujniki innych firm nie będą kompatybilne z tą elektroniką
iZzI
Opublikowano
No dzięki, moja jest z włoch ale na siemensie też

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
a i z tego co się właśnie dowiedziałem czujnik dla vanosa i bez vanosa powinien podejść bo numery się zgadzają

(OO=[][]=OO)

Opublikowano

12DEX09 pamiętasz jakiej firmy? i jak długo na nim już jeździsz?

No a ja wczoraj miałem nie miłą niespodziankę. Wracam sobie do domu i patrze a mi z rury jakieś włoski wystają i ciągne i ciągne i dalej ciągne i wyciągnałem takie oto coś:

http://images43.fotosik.pl/1640/4a46f004b5268fc0.jpg

najśmieszniejsze jest to że auto jakoś odżyło, jeździ normlaniej, jakby sprawniejsze i mocniejsze, na benzynie nadal troche kuleje ale jedzie...

wcześniej troche ją przegoniłem żeby zobaczyć czy objawy tego czujnika znowu się pojawią po takim rozgrzaniu ale nic sie nie działo i wypluło te włosy..teraz mam dylemat czy to przez te kłaki i skąd to wogóle się tam wzięło bo raczej wątpie żeby to było jakieś wygłuszenie tłumika hehe

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
No jak zacząłem to wyciągać to właśnie sobie pomyślałem "co to k***a za kot się tam wdupcył" hehe jakoś zdaje mi się że tłumiki nie mają czegoś takiego..może się myle

(OO=[][]=OO)

Opublikowano

Kuna wlazła do kolektora i ją wessało ;p.

A poważnie to wygłuszenie z tłumnika. Znajomy wytargał 2x tyle z civica, ale wcześniej go przez to zagotował i uszczelka poszła, kilka tygodniu po wyremontowaniu silnika.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
NO widzisz, czyli jednak jest coś takiego w tłumiku...nie wiedziałem. Dzięki wielkie. WIęc wychodzi na to że jednak to nie czujnik położenia wału tylko wygłuszenie narobiło tyle problemów. Dzięki raz jeszcze, temat do zamknięcia.

(OO=[][]=OO)

• 3 tygodnie później...