Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym założyć lusterko foto chrom :) Moje pytanie czy taka inwestycja wymaga jakiś dodatkowych modyfikacji ?:)

Opublikowano
Ja zakładałem do 730, Po lifcie masz kostke,koło szyberdachu wpinasz i działa.Natomiast ja kupiłem od 750 Invidual i tam było podłonczenie, do tylnej konsoli.Zobacz u siebie jak masz.Wyciągnij ten kwadrat, i kostke będziesz widział :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musisz sprawdzić czy masz instalację pod lusterko w aucie.

Wyjmij lampkę nad lusterkiem i najlepiej osłonę silnika szyberdachu z podsufitki. Trzeba wtedy poszukać małej wtyczki, u Ciebie, ponieważ masz auto przed FL, będzie to wtyczka z trzema przewodami, brązowo/pomarańczowy - uziemienie, zielono/czerwony - zapłon, niebiesko/żółty - sygnał ze wstecznego, o TAKA wtyczka, TUTAJ też dobrze widać czego szukać pod podsufitką - zdjęcia koleżanki Nowa z 7er. TUTAJ masz PDF'a z instrukcją dołożenia lusterka do wersji przed FL. Co prawda po niemiecku/angielsku ale da radę załapać o co chodzi.

Pod TYM linkiem masz instrukcje dołożenia różnych opcji w e34/e32. Jest tam m.in. dołożenie właśnie takiego lusterka, strona 87. Masz pokazane i opisane wszystko co i jak zrobić.

Dla jasności, w autach przed FL, lusterko nie jest fotochromatyczne. Działa na zasadzie odchylania lusterka w momencie kiedy na fotokomórkę pada światło, coś jak

@ norbi_1221,

z ciekawości, co to jest tylna konsola?

pzdr

yaz

Opublikowano
Jak ja kupiłem od Invidual tam było zupełnie co innego.Podłonczenie się ciągło, od lusterka do tylnej rolety ...
Opublikowano
Przecież masz lusterko zwykłe, i jak masz na kratownicy taką podczerwień to podobno jest do zwykłego, lusterka żeby dawalo coś.Wyczytałem z instrukcij od E34 ;]
Opublikowano

Nic nie rozumiem z tego co tu napisałeś :-)

Na szczęście kolega YAZ wyczerpał temat.

Opublikowano
Kolega yaz, mówi głupoty ... rozbierałem tyle e32, wieć wiem co tam jest. Zalezy jak kupisz lusterko, z pokrętłem 1-0 ma 4 pinową kostke, to z przesuwakiem tez jest inne. Zobacz jak masz u siebie i odpisz :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolega yaz, mówi głupoty ... rozbierałem tyle e32, wieć wiem co tam jest. Zalezy jak kupisz lusterko, z pokrętłem 1-0 ma 4 pinową kostke, to z przesuwakiem tez jest inne. Zobacz jak masz u siebie i odpisz :)

W sumie racja,

kolego tajger, najistotniejsza kwestia to "mieć na kratownicy taką podczerwień, która podobno jest do zwykłego lusterka żeby dawalo coś", a oprócz tego kupić lusterko od Inviduala (nie mylić z wersją individual - jakby to miało jakiekolwiek znaczenie dla funkcjonalności lusterka), którego podłączenie ma lokalizacje w tylnej konsoli (cokolwiek to znaczy).

Jeżeli będziesz spełniał powyższe warunki to masz kwestię rozwiązaną.

A najlepiej jak rozbierzesz "tyle" e32 i będziesz wiedział co tam jest.

Darujcie, ale nie mogłem się powstrzymać. Poziom ignorancji wypowiedzi niektórych omnibusów na tym forum wzrasta logarytmicznie i nie pozostaję mi nic innego jak tylko ironia.

pzdr

yaz

Opublikowano

Kolego yaz, z całym szaczunkiem do ciebie... jeżdzisz e32 z kultowym silnikiem dotego zabytek, a prujesz się że nie ma co ...

Poprostu co do podczerwieni na kratownicy, służy to żeby nie oślepiać z lusterek bocznych ... jak ktoś ma synchroniczne :wink:

Mówie jak jest... Wersja Invidual ma wgl co innego, z podłanczaniem.Kabel idzie aż do tylengo siedzenia do lampek.Ja osobiście musiałem przerobić na kostke.Wieć jak będziesz kupował, to kup odrazu z kostką, ale pierw zobacz u siebie jaką masz kostke.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... jeżdzisz e32 z kultowym silnikiem dotego zabytek, a prujesz się że nie ma co ...

A co ma jedno do drugiego?? Lubię to się pruję (cokolwiek to znaczy w twoim narzeczu).

Poprostu co do podczerwieni na kratownicy, służy to żeby nie oślepiać z lusterek bocznych ... jak ktoś ma synchroniczne :wink:

Jakikolwiek komentarz jest raczej zbędny. Nawet nie trzeba się wysilać żeby zdyskredytować twoje ludowe wierzenia. Sam robisz to perfekcyjnie. Radzę również nie używać słów, znaczenia których nie do końca się rozumie.

Mówie jak jest... Wersja Invidual ma wgl co innego, z podłanczaniem.Kabel idzie aż do tylengo siedzenia do lampek...

Nie ma wersji Invidual, jest individual i tak się składa, że właśnie dysponuję taką wersją e32. Co więcej sam dokładałem w niej lusterko wewnętrzne fotochromatyczne i muszę obalić twój światopogląd. Lusterko z pokrętłem 0 I od e32/e34 ma kostkę na 9 lub 10pinów (jeżeli auto wyposażone jest w fabryczny alarm), a nie na 4piny. Wiązka z kostką jest wyprowadzona przy zaślepce szyberdachu w podsufitce (i tu, bez względu czy jest to przed FL czy po FL, individual czy nie).

Możesz starać udowodnić się swoje racje, ale jak narazie to wg. mnie kiepsko Ci idzie. Swoich teorii jak do chwili obecnej nie poparłeś żadnymi faktami. Powołujesz się na własne doświadczenie i instrukcję do e34.

Nawiasem mówiąc, strona26 owej instrukcji opisuję ustawianie lusterek zewnętrznych, wg Ciebie synchronicznych (podaj proszę inną stronę instrukcji, która wspomina słowem o lusterkach synchronicznych), mających coś wspólnego z "podczerwienią" na kratownicy, która to podczerwień w rzeczywistości jest diodą, a jej zadanie opisuje strona64 instrukcji.

Na przeciw swoich wynaturzeń masz:

- moje słowo

- gotową instrukcję montażu lusterka wewnętrznego z suwakiem (czyli do wersji przed FL, a takie auto posiada autor wątku), sporządzoną przez BMW (żeby nie było, że sam ją spreparowałem)

- instrukcję dołożenia kilku extrasów do e34, aplikowalnych także do e32, wśród których m.in. instrukcja dołożenia lusterka fotochrom (wersja po FL), zamieściłem ja głównie po to, aby można było zobaczyć gdzie szukać wiązki/wtyczki do lusterka

Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby odbiorca naszych porad przeszukał forum pod kątem twoich i moich postów.

Będzie, myślę, że bez przeszkód, w stanie ocenić ich użyteczność i wtedy sam oceni kto się pruje, a kto nie.

pzdr

yaz

Opublikowano

Oj yaz, jak czytam twoje posty to mnie ściska z śmiechu :mrgreen: ,Jesteś jeszcze, młody a klasykami się wożisz .... nie zabraniam ci, ale wiesz mówie jak jest, a ciebie nie polecam.Pamiętasz jak, pojechałeś do gosćia obejrzeć dla mnie 750 ? Wcisłeś mi KIT .. to był złom, albo faktycznie nie znasz się na autach :)

To jest podczerwień i tam diody żadnej nie ma :lol:

Opublikowano

Panowie ale spokojnie nie ma się co kłóćić nie ukrywam Norbi, że troche Cię poniosło... Nie Tobie oceniać inncyh użytkowników tego forum, i szybko dorobisz się ostrzeżenia i ban. Sam zacząłeś wojne pisząc to i owo... Poza tym Twoje niektóre wypowiedzie są bardzo nie zrozumiałe, więc cięzko stwierdzić o co tak naprawdę Ci chodzi... Albo pisz jaśniej bo niektóre Twoje zwroty do mnie i do innych nie trafiają, może myślimy o tym samym lecz opis inny...

P.S. Dla wyjaśnienia owego problemu z lusterkiem sprawdze co jest i oczywiście opisze by rozwiać wszelkie wątpliwości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pozwolę sobie po raz ostatni zejść do twojego poziomu wypowiedzi, za co z góry przepraszam autora tematu.

Oj yaz, jak czytam twoje posty to mnie ściska z śmiechu :mrgreen:

Cieszę się, że mogłem pomóc. Mówią, że śmiech to zdrowie, a u Ciebie w tej kwestii wyraźnie nienajlepiej, a przynajmniej jeżeli chodzi o sferę spiritus.

,Jesteś jeszcze, młody a klasykami się wożisz ....

To nawet miłe i tu nie wiem jak się zrewanżować komplementem, może pisząc starcze??

nie zabraniam ci, ale wiesz mówie jak jest,

Tu chyba twoje medykamenty znowu przestały działać i zaczęły się projekcje astralne.

a ciebie nie polecam.

Nie ma problemu, nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie polecać tudzież nie. Odbieram to nawet jako swego rodzaju komplement, jeżeli takie stwierdzenie jest wypowiedziane przez Ciebie, biorąc pod uwagę twoją, dotychczasową fachowość wypowiedzi.

Pamiętasz jak, pojechałeś do gosćia obejrzeć dla mnie 750 ? Wcisłeś mi KIT .. to był złom, albo faktycznie nie znasz się na autach :)

Doskonale pamiętam, chociaż nie wiem co to do końca ma wspólnego z tematem dołożenia lusterka fotochromatycznego.

Małe sprostowanie tylko, bo widzę, że sobie zanadto schlebiasz. Nie pojechałem auta oglądać specjalnie dla Ciebie. Oprócz Ciebie insteresowała się nim również inna osoba. Z grzeczności napisałem do Ciebie po fakcie oględzin i poinformowałem o stanie auta jak i warunkach w jakich je oglądałem.

Jak widać czytanie ze zrozumieniem też może być wyzwaniem. Zamieszczam więc zdjęcie z instrukcji obsługi e34. Zaznaczyłem na nim czerwoną ramką informacje o diodzie, której nie ma. Żeby było jasne, dioda której nie ma, jest infrared czyli jest diodą podczerwoną.

http://rozneroznosci.pxd.pl/gallery/pic337/t2012112111571179117535.jpg

Ubiegając twoją kolejną jakże zapewne błyskotliwą wypowiedź, że zdjęcie jest za małe. Trzeba najechać na nie i kliknąć. Wtedy zdjęcie w magiczny sposób się powiększy.

Życzę owocnego przebywania we własnym towarzystwie i więcej pokory w życiu.

Chociaż czytając twój temat powitalny na 7er /i wybacz, ale wtedy to mnie "ściskało" ze śmiechu/ i tempo z jakim Cię "pożegnano" /delikatnie mówiąc/ z tego forum, uświadczam się, że stan pokory i wyciąganie wniosków z własnych porażek są Ci pojęciami całkowicie obcymi.

Jak już wspomniałem, moja wypowiedź jest ostatnią z cyklu w tym wątku i wszelkie, kolejne prowokacje będą traktowane w sposób na jaki zasługują.

pzdr

yaz

Opublikowano
Pozwolę sobie po raz ostatni zejść do twojego poziomu wypowiedzi, za co z góry przepraszam autora tematu.
Oj yaz, jak czytam twoje posty to mnie ściska z śmiechu :mrgreen:

Cieszę się, że mogłem pomóc. Mówią, że śmiech to zdrowie, a u Ciebie w tej kwestii wyraźnie nienajlepiej, a przynajmniej jeżeli chodzi o sferę spiritus.

,Jesteś jeszcze, młody a klasykami się wożisz ....

To nawet miłe i tu nie wiem jak się zrewanżować komplementem, może pisząc starcze??

nie zabraniam ci, ale wiesz mówie jak jest,

Tu chyba twoje medykamenty znowu przestały działać i zaczęły się projekcje astralne.

a ciebie nie polecam.

Nie ma problemu, nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie polecać tudzież nie. Odbieram to nawet jako swego rodzaju komplement, jeżeli takie stwierdzenie jest wypowiedziane przez Ciebie, biorąc pod uwagę twoją, dotychczasową fachowość wypowiedzi.

Pamiętasz jak, pojechałeś do gosćia obejrzeć dla mnie 750 ? Wcisłeś mi KIT .. to był złom, albo faktycznie nie znasz się na autach :)

Doskonale pamiętam, chociaż nie wiem co to do końca ma wspólnego z tematem dołożenia lusterka fotochromatycznego.

Małe sprostowanie tylko, bo widzę, że sobie zanadto schlebiasz. Nie pojechałem auta oglądać specjalnie dla Ciebie. Oprócz Ciebie insteresowała się nim również inna osoba. Z grzeczności napisałem do Ciebie po fakcie oględzin i poinformowałem o stanie auta jak i warunkach w jakich je oglądałem.

Ignoruje cię.

Co do tematu, to tak jak pisałem invidual ma co innego z podłanczaniem ... zobacz tajger u sibie, napewno ci pomogę :)

Jak widać czytanie ze zrozumieniem też może być wyzwaniem. Zamieszczam więc zdjęcie z instrukcji obsługi e34. Zaznaczyłem na nim czerwoną ramką informacje o diodzie, której nie ma. Żeby było jasne, dioda której nie ma, jest infrared czyli jest diodą podczerwoną.

http://rozneroznosci.pxd.pl/gallery/pic337/t2012112111571179117535.jpg

Ubiegając twoją kolejną jakże zapewne błyskotliwą wypowiedź, że zdjęcie jest za małe. Trzeba najechać na nie i kliknąć. Wtedy zdjęcie w magiczny sposób się powiększy.

Życzę owocnego przebywania we własnym towarzystwie i więcej pokory w życiu.

Chociaż czytając twój temat powitalny na 7er /i wybacz, ale wtedy to mnie "ściskało" ze śmiechu/ i tempo z jakim Cię "pożegnano" /delikatnie mówiąc/ z tego forum, uświadczam się, że stan pokory i wyciąganie wniosków z własnych porażek są Ci pojęciami całkowicie obcymi.

Jak już wspomniałem, moja wypowiedź jest ostatnią z cyklu w tym wątku i wszelkie, kolejne prowokacje będą traktowane w sposób na jaki zasługują.

Opublikowano
Tak czytam ten wątek i nie rozumiem o co Ci chodzi kolego Norbi? Yaz powiedział już chyba wszystko w tej kwestii a Ty na siłę próbujesz dorzucić jakieś swoje irracjonalne teorie coraz bardziej się tylko pogrążając. I o co Ci chodzi z tą wersją Indyvidual? To nie ma najmniejszego znaczenia, wiem bo posiadam taką wersję E32. :mad2:
Opublikowano

Indvidual, NIE ma kostki przy szyberdachu :wink: Kabel od lusterka, fotochromowego idzię do tylnej cześci samochodu . Czy to tak ciężko zrozumieć? :norty:

Tak, da się przerobić wtyczkę, mówie to co wiem .

Opublikowano
Nie czytałem tego wątku do końca gdyż poziom wiedzy na ten temat kolegi norbiego jest na poziomie rynsztoka. :duh: Podczerwień na kratce .. dobre, jest to dioda fabrycznego alarmu. Podczerwień w poliftowych lusterkach automatycznych z diodą w szkle '' czytaj fotochrom'' jest w pokrętle 0-1. Poza tym jak wymienisz zwykłe lusterko w polifcie na lusterko fotochrom to i tak trzeba zakodować je od klucza aby pilot działał i można było otwierać drzwi. W polifcie kostka na 10 pinów w przedlifcie kostka na chyba 3 piny.
E32 740i shadowline 93 http://bibainfo.pl/pub/91/193/208/103/2011/07/29/222713/7346/sygnatura.jpg
Opublikowano

Wydaje mi się że twoje wypowiedzi to prowokacja i bicie piany ale co tam:

W przedlifcie podczerwieni nie ma w lusterku i też w przedlifcie nie było automatycznego fotochromu a jedynie lusterko z suwakiem automatycznie opuszczane na 3 piny. Podczerwień była w tym prostokącie wystającym z osłony silniczka szyberdachu. Osobna instalacja.

http://img219.imageshack.us/img219/9562/r0010124bb4.jpg

E32 740i shadowline 93 http://bibainfo.pl/pub/91/193/208/103/2011/07/29/222713/7346/sygnatura.jpg