Skocz do zawartości

520i M54 2001 nie działa radio i panel klimatronic

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Nie działa mi radio i klima, trzeba nadmienić, że podczas zakupu podłączyłem źle odwrotnie klemy. Radio się zwyczjanie nie włącza, ale świeci się obwódka pokrętła głośności. Panel klimatronika nie działa wogóle - całkowicie ciemny, nadmuch nie reaguje. Czy Koledzy mogliby mnie naprowadzić na wszystkie bezpieczniki dla radia i klimy?

http://tomaszewicz.com.pl/mcmt/e39/reverse.jpg

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podświetlanie pokrętła idzie z radia, ale to ten sam obwód co reszta podświetlania do przycisków itd. Zazwyczaj radia mają swój bezpiecznik, wyjmij radio, powinien być z tyłu przy kostce. O przejrzenie podstawowych bezpieczników nie będę Cię pytał, bo chyba bym Cię obraził :wink:

Na szczęście takie radio kosztuje dziś 30zł.

Co do klimy, to już gorzej, ale może warto spojrzeć też na te duże bezpieczniki za schowkiem, one są od jeża, a jeż to chyba część tego właśnie układu..

No ale poczekaj, przecież nie miałeś ładowania i rozrusznik nie kręcił, pisaliśmy Ci o tej klemie pirotechnicznej, naprawiłeś to? Może prąd jest zbyt mały, żeby rozbujać klimę i radio, nie mówię oczywiście o voltach, a o watach.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trafiłeś w 10 :mrgreen:

Klimatronik to bezpiecznik, radio - będę wiedział jutro :cool2:

Wielkie dzięki za pomoc!

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

W schowku jest bezpiecznik od radia. Wczoraj mi wyskoczył :D

P.S. Byłem dziś w Jabłonnej. Dobrego macie speca od radii w Kątach Węgierskich. Robił mi dziś podświetlenie i pixele bo coś poznikały, a sam nie ogarnąłem :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bezpiecznik w radiu wymieniony - śmiga aż miło :cool2:

Ile kosztowało Cię Krys zrobienie pixeli?

Mam teraz następujący dylemat: chciałem wymienić to radio na radio z CD... Tylko na Allegro są same odtwarzacze CD (górna część za zaślepką), czy jeśli dokupię do tego panel dolny to bez problemu zamontuję?

Zadałem pytanie w tym temacie, ale echo :| : viewtopic.php?f=92&t=201732

Może Koledzy pomogą?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Chłopak zrobił za stówkę. W cenie wymienił mi całe podświetlenie i poprawił potencjometr, żebym nie musiał znów przyjeżdżać. Na prawadę jestem mile zaskoczony.

Co do radia to możesz spokojnie wymienić. Wszystko można zrobić tylko na spokojnie Tylko nie wiem jakie ma wejście te twoje bo moje trochę się różni.

Ja mam takie tylko tą cześć na CD inna (Nie weim czym się różnią):

http://images44.fotosik.pl/498/b82f62244565fdd5med.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Całe radio składa się z dwóch części, górna "za zaślepką" to może być magnetofon lub CD i to też są różne rodzaje, bo są modele z przyciskami to ustawiania "tonów" i bez przycisków, oraz dolna część czyli radio i też kilka rodzai, najdroższy i najlepszy z BC, czyli czyli z komputerem (tak zwane RADIO BIZNES). Z zamontowaniem nie ma problemu, ale nie wiem czy wszystkie opcje będą ze sobą chodziły, czy to nie zależy od LCM, czy jak kto woli modułu komfortu. Tyle z mojej wiedzy, może inni mają większe doświadczenie.

P.S. Byłem dziś w Jabłonnej. Dobrego macie speca od radii w Kątach Węgierskich. Robił mi dziś podświetlenie i pixele bo coś poznikały, a sam nie ogarnąłem :D

W Kątach Węgierskich czy w Józefowie, czyli obok. Na takim łuku w prawo, zjeżdżałeś w lewo w boczną drogę?

Ja właśnie robiłem pixele licznika w Józefowie, wziął ode mnie 200zł.

Trzeba było dać znać, że będziesz w Jabłonnie, żona robiła wczoraj pyszny obiad :D

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam jedną wtyczkę (+ antena). Mojego radia nie da się rozdzielić :P . Gniazdo z tyły wygląda podobnie do: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTe6K4iHI_uDO1qlz1aqkeFLwtCOOiMftC4NQJhQ6NN4-oyJcBdo71aQ5sTlQ

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Ja byłem w Katach Węgierskich na Akacjowej 18. Ogłasza się na allegro. Tak jak pisałem wyżej wziął 100zł, wymienił w cenie poświetlenie te mikrometryczne żaróweczki hehe :D i potencjometr. 2 lata gwarancji. Ba żebym wiedział to bym wpadł na obiadek a nie zjeżdżał do Mc Donald's hehe :D Będę pamiętał na drugi raz :mrgreen:
Opublikowano
Mam jedną wtyczkę (+ antena). Mojego radia nie da się rozdzielić :P . Gniazdo z tyły wygląda podobnie do: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTe6K4iHI_uDO1qlz1aqkeFLwtCOOiMftC4NQJhQ6NN4-oyJcBdo71aQ5sTlQ

Nie to moje się różni. Jest takie malutkie i wchodzi w bok radia. Ciekawe jak z tym CD :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No a w/g bmwfans.info pasuje wszystko :| ... Szkoda mi trochę pieniędzy na eksperymenty :roll: http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Sedan/Europe/520i-M54/LHD/M/2001/november/browse/audio_navigation_electronic_systems/

Ktokolwiek z Kolegów temat ogarnia?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik