Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem ze ściąganiem w prawo podczas jazdy właściwie od początku posiadania auta.Od tego czasu zrobiłem geometrie ,potem okazało się ,że drążki kierownicze są do wymiany więc wleciały nowe na pokład + geometria. W Aso sprawdzili też kieronice czy jest prosto założona itp.Twierdzili też,że moze to przyczyna kół(niewyważenia,krzywych felg lub nierównomiernie startych opon) ale to było jeszcze tamtej wiosny na zimówkach.Na Letnich to samo i teraz gdy na tą zimę wleciały nowe felgi i nowe opony dalej bez zmian.Co jeszcze moze to powodować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak miałem e92 pojechałem do ASO na wymianę drążków kierowniczych i geometrię. Po odbiorze okazało się, że auto ściąga w lewo (wcześniej jeździł idealnie prosto :) ) Pojechałem na poprawkę i okazało się, że wystarczyło zamienić stronami przednie koła i było git. Pokombinuj w ten sposób. Znajomy miał problem z drżeniem podczas jazdy w e91, dopiero 4 komplet kół założony do auta okazał się ok :duh:
Opublikowano
Potwierdzam to co mówią przedmówcy... w BMW każda niedoskonałość jest wyjątkowo mocno wyczuwalna... Skoro geometria jest ok, koła wyważone to chyba jedynym wyjściem jest zastosowanie metody houka
Opublikowano
U mnie żle wyważone tylne koło na zimówkach z lewej strony dawało taki efekt . Po ponownym wyważeniu problemu nie ma . Przy 150 km/h drgało budą a przy 165 już wszystko wracało do normy .W tym aucie byle jakie odstępstwo od normy jest widoczne ale może i dobrze .
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
No ale właśnie to nie jest kwesita felg bo teraz te zimowe są po prostowaniu i renowacji i dodatkowo nowe opony a ściąga dokladnie tak samo jak na letnich kołach :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro felgi ok, opony ok, geometria ok, ciśnienie w kołach ok, droga prosta ( :mrgreen: ), elementy zawieszenia sprawne i bez luzów to robi się mała zagwozdka. Sprawdź łożyska i zaciski hamulcowe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja też miałem problem ze ściąganiem w prawo. Zamieniłem stronami przednie koła i problem znikł.

Spróbuj jeszcze zamienić koła z tyłu.

Przejedź się kawałek nie hamując za często i sprawdź czy któreś koło się nie nagrzewa. Możliwe że któryś zacisk nie odbija do końca i pojawia się ściąganie.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
  • 4 lata później...
Opublikowano

Odpowiadam, pomimo, że ten temat jest stary, ale problem jest jak najbardziej aktualny. Dodatkowo temat dobrze się googluje więc można pomóc wielu osobom.

Mnie wszelkie ściąganie lub wibracje doprowadzają do szału i usuwam je zawsze do skutku.

Ostatnio miałem taki problem po założeniu nowych opon zimowych - ściągało w prawo.

Dobra rada: ZACZYNAMY OD PRZEŁOŻENIA OPON NA PRZEDNIEJ OSI Z JEDNEJ STRONY NA DRUGĄ - zwykle to pomaga i to jest podstawa.

Nie ma sensu zaczynać od geometrii. Jeżeli przełożenie z jednej strony na drugą nie pomaga wtedy:

- geometria koniecznie w BMW i sprawdzenie czy jakiś wahacz nie jest zgięty (miałem tak kiedyś i auto nie ściągało w jedną stronę, ale słabo utrzymywało kierunek na wprost, tj. minimalne nachylenie jezdni w prawo lub lewo powodowało, że samochód ściągał w tą stronę)

- porządne wyważanie - z tym jest wielki problem, bo większość zakładów ma sprzęt wyskalowany na dużą tolerancję i zatrudnia patałachów. Podstawa to dokładna selekcja felg i założenie najlepszych na przód, sprawdzenie po założeniu opony na wyważarce czy guma się dobrze osadziła na feldze - jak nie to spuszczenie powietrza i szokowe nabicie do 4 atm - opona musi się dobrze osadzić przed założeniem ciężarków. Większość patałachów olewa to bo zakładają, że się ułoży przy jeździe - prawda, ale utracisz już ideale wyważenie.

Życzę spokoju i radości z jazdy... :D

George Wind