Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no cóż pozwole sobie wkleić zdanie ściganta ,który ma zdrowo pogrzebanego civica i jego auto jest maksymalnie eksploatowane akurat teraz, dodał.cyt.

Motul każdym parametrem przebija mobila.Mobil nie ukrywajmy jest przereklamowany a przy motulu każdy kto. zalal swój samochód tym olejem powie ze odczuwa równice nawet w dzwieku badz spalaniu oleju.

Opublikowano

rafalb33 nie jest jak widać podatny na reklamę zachodnich koncernów :cool2:

Klasy jakości i specyfikacje (porównywalnych):

Motul 8100 x-cess 5w40: ACEA A3/B4, API SM/CF + aprobaty producentów pojazdów (za grubą kasę - jak stać to mogą drukować na butelkach)

Lotos syntetic plus 5W40: ACEA A3/B4, API SN/CF + aprobaty producentów pojazdów (....)

Lotos dla silników benzynowych ma nawet wyższą klasę jakości SN niż "młotkul"

A więc jak coś jest lepsze i tańsze, a w dodatku polskie to po co przepłacać? :mad2:

przez karambol » 15 Lis 2012 21:57

chodź by bo jesteś głupi, bez obrazy ale to co piszesz to przykład totalnej głupoty, zaraz zaczniesz pisać że tico jest porównywalne do e39, dam ci dobra rade... przestać z siebie robić głupka

jak chcesz tak bardzo porównywać oleje dobra, weź załóż temat w dziale eksplatacji oleje i tam możesz dać specyfikacje jednego oleju i drugiego i dodać swój komentarz, może znajdą się na to czytelnicy

Nie ma to jak dużo "wiedzieć" :duh: i innych obrażać.

Ps. Tępych nie sieją, oni się sami rodzą. [Hans Kloss] :idea:

Opublikowano
rafał nie żebym kogoś, bronił. ale to co piszą na etykietkach to jedno a to co ,mówią o danym oleju jego użytkownicy to 2 sprawa :8) ja swego czasu upalałem swoje auto ,kręcąc do 8 tys na castrolu myslac ze to najlepsza oliwa na swiecie bo tyle wyczytałem w necie. po 1 wymianie a olej ,wymieniałem co 5 tys. jak ujrzałem jak on wygląda :shock: to brak takiej emoty ,która by się tu nadawała uwierz.
Opublikowano
chodź by bo jesteś głupi, bez obrazy ale to co piszesz to przykład totalnej głupoty, zaraz zaczniesz pisać że tico jest porównywalne do e39, dam ci dobra rade... przestać z siebie robić głupka

jak chcesz tak bardzo porównywać oleje dobra, weź załóż temat w dziale eksplatacji oleje i tam możesz dać specyfikacje jednego oleju i drugiego i dodać swój komentarz, może znajdą się na to czytelnicy

Hmm jak brakuje argumentów na poparcie swoich jakże ograniczonych światopoglądów, to najlepiej kogoś zwyzywać :lol: . Naturalnie nie będę się zniżał do tak niskich lotów, bo nawet nie jesteś w stanie mnie obrazić :).

Ale do rzeczy jak porównamy karty takiego motula 5w40 do lotosa 5w40 to jakoś nie widać znacznych różnić na korzyść motula, jakieś są ale nie wielkie. Aprobaty te same, ale wiadomo aprobaty można kupić. Zatem gdzie ta różnica ??

Baza olejowa, no i tu dochodzimy do sedna. Ani jeden ani drugi nie jest olejem syntetycznym w technicznym rozumieniu tego słowa, nie marketingowego bełkotu (zresztą niezwykle skutecznego jak widać po ostatnich wpisach :lol: ). Obydwa oleje to minerały poddane procesowi hydrocrakingu. Zapewne nikt z poprzedników nie wie nawet co to grupy bazowe...Takie oleje o takiej samej klasie lepkości różnią się w dzisiejszych czasach kosmetycznymi różnicami i niczym więcej.

Ale motul tak zachwalany tutaj (btw sam na nim jeżdżę :lol: ), to żadne cudo inżynierii tylko zwykła średnia półka. Są o wiele lepsze oleje na bazach Estowych i PAO ale z reguły kosztują więcej niż 200zł za bańkę, nie 130 jak motul.

A i jeszcze skoro ten lotos taki zły, to jakim cudem 730 na taryfie zrobiła na nim 380tyś km (stan licznika całkowity ~500).

Opublikowano

dobrze wiesz swoje my swoje... ja wiem po sobie ze wczesniej mobile, castrole byly spalane przez silnik jak szalone, od kiedy mam motula jest spokuj i mam juz od kilku lat w rożnych samochodach i jest spokuj, ja leje motula, ty sobie lej lotosa, tylko że ja wcale nie nagabuje cie na mojego motula... dla mnie możesz sobie lać olej po frytkach

co do obrażania, ja cienie obrażałem tylko stwierdziłem fakty

"poznasz głupiego po czynach jego" Forest Gump

ps. nie pitol o silnikach 730 bo tam co byś nie wlał to by chulało, nawet olej roślinny

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skad ty mozesz wiedziec kto co wie :?: Na BMW Sport byl mega temat o olejach bardzzo dobra lektura,chcesz lej Lotos albo fryture twoja sprawa :D
Opublikowano (edytowane)
dobrze wiesz swoje my swoje

Wow, my to znaczy kto, jakaś komitywa :lol: ?

ja wiem po sobie ze wczesniej mobile, castrole byly spalane przez silnik jak szalone, od kiedy mam motula jest spokuj i mam juz od kilku lat w rożnych samochodach i jest spokuj

Niesamowite, moje doświadczenia na samochodach którymi jeżdżę/zarządzam pokazują, że nie ma najmniejszego znaczenia jakiej marki olej jest wlany (przebieg łączny jakieś 300-400 tyś rocznie). Czy jest to motul, mobil, shell w danej klasie lepkości w eksploatacji wychodzi to samo.

ja leje motula, ty sobie lej lotosa, tylko że ja wcale nie nagabuje cie na mojego motula... dla mnie możesz sobie lać olej po frytkach

Twojego motula ?? Jesteś z działu PR motula, czy poprostu bierzesz go pod poduszkę do spania ?

:lol:

co do obrażania, ja cienie obrażałem tylko stwierdziłem fakty

Niesamowicie merytorycznie do tego podchodzisz, również pokazałeś swoją niesamowitą wiedzę w tej dziedzinie. Zapewne nawet nie wiesz co to HC, grupy bazowe, estry, pao, glt i jesteś wielkim specjalistą :lol:

ps. nie pitol o silnikach 730 bo tam co byś nie wlał to by chulało, nawet olej roślinny

Fakt to perpetum mobile :lol:

NAPISZĘ JESZCZE RAZ DRUKOWANYMI, SAM JEŻDŻĘ W 330D NA MOTULU. DLATEGO, ŻE JEST TO OLEJ DOBRY I TANI A PRZEDE WSZYSTKIM TANI. OT TAKI MERKETOWY TARGET, BO DOBRA OLIWA KOSZTUJE PONAD 200ZŁ ZA BAŃKĘ A NIE 130ZŁ. CUDO INŻYNIERII HC :lol:

Edytowane przez rafalb33