Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM mam problem

4 miesiące wymieniałem olej (Castrol edge td 5w 40) poziom oleju był na poziomie MAX na mierniku.

dzisiaj przed zapaleniem silnika sprawdziłem i jest poziom na minimum, na zdjęciu widać.

http://c.wrzuta.pl/wi12865/e8a92f2c00210a7550a4da22/sdc11394

NASTĘPNIE PO ZAPALENIU i ROZGRZANIA SILNIKA - PONOWNIE SPRAWDZIŁEM i na zdjęciu widać że jest poniżej MINIMUM...

http://c.wrzuta.pl/wi2036/3d46c0fc00035e0c50a4dcdc/sdc11399

Co mogę zrobic? dokupić i dolać 1L tego oleju castrol ?

Nie chciał bym wymieniać od razu znowu filtra i oleju na nowy... najwyżej potem mógłbym wymienić na jakiś pół syntetyczny ?

Co w takiej sytuacji zrobić może ktoś ma podobny problem ?

przez ok 2 lata 2 razy wymieniałem już olej cały czas na ten castrol full syntetyczny, i wciąż ten problem i jeszcze gdy zimny silnik to bardzo dymi z rury wydechowej

gdy kupiłem auto to o ile pamiętam gosciu miał wlany mobil 10w 40

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co mogę zrobic? dokupić i dolać 1L tego oleju castrol ?

Nie chciał bym wymieniać od razu znowu filtra i oleju na nowy... najwyżej potem mógłbym wymienić na jakiś pół syntetyczny ?

Co w takiej sytuacji zrobić może ktoś ma podobny problem ?

przez ok 2 lata 2 razy wymieniałem już olej cały czas na ten castrol full syntetyczny, i wciąż ten problem i jeszcze gdy zimny silnik to bardzo dymi z rury wydechowej

gdy kupiłem auto to o ile pamiętam gosciu miał wlany mobil 10w 40

Na pewno nie zmieniaj na pół syntetyk bo to kiepski olej i BMW nie zaleca go do swoich silników, zmień markę oleju bo Castrol łatwo odparowuje i nie jest to najlepszy olej, polecam Motul, Millers , Valvoline. Wymień też odmę jeśli jeszcze tego nie robiłeś.

Opublikowano
ale moge dolac litr teraz zeby nie jeździć w takim stanie? czy ile max moge wlac w takiej sytuacji ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A dlaczego max? Ma być pomiędzy, kup litr castrola takiego jak masz i dolej, ale nie do maksa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dolej do polowy miarki,tak jak pisal kolega wyzej jesli odma niewymieniona to wymien gdyz jak jest zpchana autko lyka olej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej,

Spore kopcenie i ubywający olej to objaw zapchanej odmy, tak jak kolega wyżej napisał. Wymień albo przynajmniej wyjmij i wymyj benzynką. Nic skomplikowanego. Kiedyś jak nie wiedziałem co to odma, to myślałem, że każda bmka musi brać olej, teraz wiem, że tak nie jest.

Dziwne, że ten Twój olej jest taki czarny, ja zmieniałem olej 2-3 miesiące (3000km) temu i nadal jest ładny i przezroczysty... Może to właśnie ta odma, a może płukanie silnika by się przydało....

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
sprawdź czy w interkulerze nie masz oleju,bo odma wypluwa tam własnie opary oleju,u mnie to odma sie nie wyrabia i olej splywa mi do interkulera i niby silnik nie pobiera oleju a olej mam w przewodach interkulera i co jakis czas musze czyscic wszystko bo pływa w oleju,także u ciebie może jest to samo że odma wysysa olej w interkuler
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Krzysiek olej czarny bo dobrze zbiera sadze umnie jest podobnie z kolorem oleju.

No to teraz się zastanawiam, może coś nie tak jest u mnie z tą sadzą, ale tak samo miałem w 525d, że olej jak zmieniałem regularnie i zawsze na syntetyk, to do zrobienia 6000-8000 olej nie był czarny jak u kolegi na zdjęciu. W tej mam tak samo, właśnie byłem sprawdzić, widać, że olej nie jest nowy z butelki, ale jest czysty i przezroczysty, widać, że miarka pod nim jest czerwona. Może jednak warto zrobić jakąś płukankę i pozbyć się tej sadzy, sam już nie wiem. Gość od którego kupiłem autko pracuje w serwisie dobrej marki w Warszawie i mówił, że czasem z nudów jak nie było roboty, to dopieszczali swoje autka różnymi specyfikami, może robił jakieś płukanki jak i tak miał to za darmochę :norty:

sprawdź czy w interkulerze nie masz oleju,bo odma wypluwa tam własnie opary oleju,u mnie to odma sie nie wyrabia i olej splywa mi do interkulera i niby silnik nie pobiera oleju a olej mam w przewodach interkulera i co jakis czas musze czyscic wszystko bo pływa w oleju,także u ciebie może jest to samo że odma wysysa olej w interkuler

Olej w rurze intercollera to norma, to są tylko opary olejowe, w ciemno stawiam diagnozę, że mało jeździsz w trasy, że w większości po mieście. Kiedyś mechanik mi tłumaczył skąd to się bierze, ale już dokładnie nie pamiętam, a nie chciałbym Was nakłamać..

Zobacz tą rurę w aucie prosto z niemca, które dużo jeździ autostradą, intercoller czysty bez grama oleju.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwne, że ten Twój olej jest taki czarny, ja zmieniałem olej 2-3 miesiące (3000km) temu i nadal jest ładny i przezroczysty... Może to właśnie ta odma, a może płukanie silnika by się przydało....

W dieslu olej robi się czarny ponieważ w procesie spalania powstaje sadza i olej wiąże ją ze sobą, gdyby po kilku tys. km. był jasny to bym się zaczął martwić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W dieslu olej robi się czarny ponieważ w procesie spalania powstaje sadza i olej wiąże ją ze sobą, gdyby po kilku tys. km. był jasny to bym się zaczął martwić.

No weź mnie nie strasz, może to zależy od oleju, jeden lepiej się łączy z sadzą, inny mniej. Od jakiegoś czasu leje LOTOSA 5W40, może czas wrócić do castrola.

Od dziś będę to bardziej kontrolował.

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No weź mnie nie strasz, może to zależy od oleju, jeden lepiej się łączy z sadzą, inny mniej. Od jakiegoś czasu leje LOTOSA 5W40, może czas wrócić do castrola.

Od dziś będę to bardziej kontrolował.

To na pewno zależy od oleju i jeśli po długim czasie olej masz jasny to nie spełnia on dobrze swojego zadania. Osobiście zmienił bym markę na twoim miejscu ale nie na Castrol tylko na coś lepszego np. Motul, Valvoline, Millers.

Opublikowano

wtrące swoje 3 grosze. co prawda rzecz w benzyniaku i przerabiana przez dobrych klikadziesiat osób( hondy)

swego czasu non stop jezdzilem na castrolu 10w40 magnatec.Kazdy ,odszedł od tego oleju ponieważ ,brudzi on silnik olej szybko robił się czarny i gromadził sie osad pod deklem zaworów. po stosowaniu motula jak ktoś wyzej polecał problem, zniknął :D

przy nastepnej zmianie zastosuj inny olej i sam ocenisz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już tłumaczę, kiedyś na tym forum wypowiedział się chłopak, którego ojciec pracuje w rafinerii i rozlewa oleje, powiedział, że ten sam olej leje do baniek różnych producentów, jedynie są dodawane różne jakieś dodatki. Sam ma firmę i kilka dostawczaków, do każdego lał właśnie lotosa i autka jeździły po 400kkm bez problemu. Pierwszy raz zalałem lotosa do byłej bmki e39 525d, wcześniej lałem castrola i zauważyłem różnicę, po lotosie silnik był cichszy i dłużej pozostawał czystszy, castrol szybko robił się właśnie czarny, to potwierdza się z kolegą grzesiek84. Oczywiście olej to temat rzeka. Najlepsze, że na lotosie jest napisane, że spełnia normy BMW LL-coś tam :D

No ale to nie temat o tym, niech założyciel tematu zmienia odmę i zobaczymy czy się silnik poprawi.

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wcześniej lałem castrola i zauważyłem różnicę, po lotosie silnik był cichszy i dłużej pozostawał czystszy, castrol szybko robił się właśnie czarny, to potwierdza się z kolegą grzesiek84. Oczywiście olej to temat rzeka. Najlepsze, że na lotosie jest napisane, że spełnia normy BMW LL-coś tam :D

Nie można porównywać silnika benzynowego z dieslem dlatego porównanie z kolegą grzesiek84 jest nie trafne, gdyby chodziło o silnik benzynowy to jasny kolor oleju nie wzbudzał by niepokoju.

Opublikowano
wcześniej lałem castrola i zauważyłem różnicę, po lotosie silnik był cichszy i dłużej pozostawał czystszy, castrol szybko robił się właśnie czarny, to potwierdza się z kolegą grzesiek84. Oczywiście olej to temat rzeka. Najlepsze, że na lotosie jest napisane, że spełnia normy BMW LL-coś tam :D

Nie można porównywać silnika benzynowego z dieslem dlatego porównanie z kolegą grzesiek84 jest nie trafne, gdyby chodziło o silnik benzynowy to jasny kolor oleju nie wzbudzał by niepokoju.

tak tylko ja napisałem o używaniu 2 rodzajów oliwy własnie castrola i motula po tym 1 oleju w każdym benzyniaku błyskawicznie robił sie czarny i brudził. a po motulu nie było tego zjawiska.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W 100% się zgadzam.

Teraz znowu byłem sprawdzić olej, no i chyba głupia podświadomość działa, bo ten olej nie jest już taki czysty :wink:

Żartuję oczywiście, ale nie będę się tym zamartwiał, następnym razem zmienię na coś lepszego, nie obciążam zbytnio silnika, nie zapierniczam, jeżdżę głownie sam (choć mały nie jestem), samochód stoi w ogrzewanym garażu, więc nie ma startów w mrozy, dam radę, będzie motul.

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
przez jacekmury1 » 15 Lis 2012 17:53

Krzysiek wymien tego Lotosa,to cieniutki olej,wybierz cos z tego co zaproponowal Guzior.

Dlaczego cieniutki? Bo Polski... :mad2: Ma takie same aprobaty i LL01 co inne "markowe". Dobrą cenę i nikt go w odróżnieniu od "markowych" nie podrabia, bo się nie opłaca.

BMW dopuszcza oleje 10W40 - poczytajcie sobie. Ich stosowanie zależy od temperatury /sezonu/.

przez Krzysiek BMW Jabłonna » 15 Lis 2012 16:08

Hej,

Spore kopcenie i ubywający olej to objaw zapchanej odmy, tak jak kolega wyżej napisał. Wymień albo przynajmniej wyjmij i wymyj benzynką. Nic skomplikowanego. Kiedyś jak nie wiedziałem co to odma, to myślałem, że każda bmka musi brać olej, teraz wiem, że tak nie jest.

Radzę kupić okularki kolego, albo masz coś nie tak z silnikiem jak w dieslu po 3tys km olej jest "ładny i przeźroczysty" :cool2:

Opublikowano
Porownaj paramety Lotosa do parametrow Motula to sie dowiesz czemu jest cieniutki.

Jak ma być to rzeczowa dyskusja to o jakich parametrach mówimy bo jeśli o tych z kart charakterystyki to różnice są niewielkie??

Opublikowano
rafalb33 bez obrazy ale troszke Cie ponosi próbując porównywać motula do lotosa :duh: weź głeboki wdech pomyśl coś napisał glupiego i odpuść temat nie pogrążając sie dalej
Opublikowano

chodź by bo jesteś głupi, bez obrazy ale to co piszesz to przykład totalnej głupoty, zaraz zaczniesz pisać że tico jest porównywalne do e39, dam ci dobra rade... przestać z siebie robić głupka

jak chcesz tak bardzo porównywać oleje dobra, weź załóż temat w dziale eksplatacji oleje i tam możesz dać specyfikacje jednego oleju i drugiego i dodać swój komentarz, może znajdą się na to czytelnicy

Opublikowano
chłopcy bez teakiej spiny. heh własnie kolega załozył temat co zalać do swego bolidu motul czy też mobil co lepsze. jak ktoś ciekaw co wybiorą hondziarze do swych szlifierek, które porządnie dostają w dupke prosze o odzew to wrzuce ankiete, ludzi ,którzy jeżdzą na codzień ostro i dbaja o swoje maszynki :D