Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

czy ktos ma instalke stag w m50 2.0 bez vanosa i moglby mi powiedziec jakie sa u niego wartosci: MAP, czas wtrysku benzyny na wolnych, najlepiej jakby ktos mi piodrzucil screeny z map lub pliki osc.

potrzebuje porownania, bo nie wiem czy u siebie mam ok. u mnie map na wolnych wynosi 0,52 i czasy wtryskow ok. 4.4ms. ogolnie autko jezdzi dobrze, nie faluje, nie przerywa, ale pali mi 20l w miescie.

Opublikowano
troszeczke tzn ile powinno byc?? w jaki sposob mam sprawdzic rozrzad? nie wiem czy moze byc tu winny czujnik polozenia walu, wstawilem nowy firmy eps i nie jestem pewien czy dziala prawidlowo, bo slyszalem negatywne opinie.
Opublikowano
Prawidłowo poniżej 0,5 bara, około 4ms.

Czujnik położenia wału raczej nie.

Map na wolnych, przy rozgrzanym aucie, to około 0,3 Bara.

Opublikowano
Ale ten silnik nie ma vanosa i ma dość ostre wałki, do tego dużo cylindrów jak na tą pojemność, więc nie dziwi nas że map jest taki wysoki. Przykładowo silnik 2.5 V6 alfy też ma ostre wałki i też na wolnych ma 0,45 bara. Silnik M50TUB20 ma dołożony vanos i tam MAP jest już dużo niższy. Dopiero w naszych dwuvanosowych silnikach masz 0,3 bara, a nawet czasem 0,29.
Opublikowano
to czy to mozliwe ze ten silnik z automatem w miescie moze palic 20l gazu przy spokojno-normalnej jezdzie, bez przyciskania?? sonda nowa bosh z wtyczka oryg., przeplywka druga uzywka, swiece nowe, fajki tez. nie wiem gdzie szukac przyczyny, na kompie nie ma zadnych bledow.
Opublikowano

Ja mam m50b20 vanos,

na wolnych MAP mam ~0.35

ile Ci pali na trasie? w zależności od jakości podzespołów LPG powinna palić 9-11l przy prędkościach do 120km/h

W mieście niestety automaty żłopią ale 20l to mimo wszystko chyba za dużo.

Mi manual potrafi zjeść 14-15l przy normalnej jeździe po Kielcach

http://img338.imageshack.us/img338/4369/sygnaturka2w.jpg
Opublikowano
wyciagnalem kolektor, posprawdzalem wszystkie przewody, dalem nowe uszczelki i oringi. po zlozeniu dalej jest taka sama wartosc. na trasie pali mi teraz ok. 12l. sa to duze wartosci dlatego nie wierze ze powinna normalnie palic tyle.
Opublikowano

a na N masz normalne obroty? nie faluje, nie są zawyżone?

Pokaż zdjęcie instalki spod maski, zerkniemy gdzie masz zainstalowanego map sensora itp

http://img338.imageshack.us/img338/4369/sygnaturka2w.jpg