Skocz do zawartości

Problem z kontrolkami ABS hamulca racznego i kotroli trakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

podepnę się pod temat , bo też mam problem z asc i abs'em

zaswieciły mi się kontrolki, nie miałem jeszcze kabelka żeby odczytać błedy,

więc postanowiłem przeczyścić czujniki. Niestety , tylny prawy był tak zapieczony,

że nie dałem rady wyjąć (rozpadł się).

Kabel już mam , w inpie pokazało taki błąd

http://images46.fotosik.pl/1886/6663d8522744f4e4m.jpg

co on oznacza , bo za cholere nie mogę przetłumaczyć...

czujnik i tak muszę kupić , wiem że polecacie orginały ,ale czy np; czujnik delphi nie będzie dobrą alternatywą?

może ktoś montował taki i podzieli się opinią...

Opublikowano
Nie będzie dobra alternatywą. Kup oryginał, w ostateczności może być używka ale ori (pod warunkiem, że sprawna).

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

A ja powiem tak. Mialem podobny problem. Inp pokazal ze to sterownik pompy, blad 113. No to pompa do wymiany ale... No wlasnie wymienilem lozysko bo strasznie buczalo i jak reka odjal. Sa rozne przyczyny, zaczynajac od wymiany czujnikow a po pompe. Mozecie sie smiac i mowic ze to nie ma nic wspolnego z abs i trakcja. Wymiana lozyska pomogla. Tak dodam gdy juz mialem naprawione lozysko wszystko ladnie dzialalo w drodze do domu jechalem po dziurach, wolno wiadomo jak to jest. Nagle zaswiecily mi sie kontrolki, abs i trakcja. Pierwsze co zrobilem sparawdzilem bezpieczniki, byly lekko wyczepione, docisnalem je i znow wszystko dziala.

Na moje sprawdz na poczatek wszystkie bezpieczniki, tzn docisnij je.

Opublikowano
A ja powiem tak. Mialem podobny problem. Inp pokazal ze to sterownik pompy, blad 113. No to pompa do wymiany ale... No wlasnie wymienilem lozysko bo strasznie buczalo i jak reka odjal.

Witam

U mnie też łożysko huczało , wymieniłem je , tyle że wczesniej dobrałem się do tego czujnika,

mogłem sie wstrzymać z czyszczeniem ich, być może faktycznie od tych wibracji z łożyska czujnik fiksował...

No cóż szukam teraz tego czujnika , wymienię i zobaczę co będzie dalej..

pzdr

Opublikowano

Witam . Wlasnie wrocilem po wymianie czujnika ABS. Wszystko jest ok . Gdy auto odpalilem po okolo min zgasla kontrolka hamulca recznego, po przejechaniu okolo 500 metrow zgasly pozostale kontyrolki tzn. ABS i kontrola trakcji. Wszystko dziala jak nalezy.

Do kolgi zaciapa wstawilem czujnik o ktorym pisales i wszystko dziala OK. Wiec sie nie zastanawiaj sie. Tylko kupuj i wymieniaj. U siebie czyjnik ten kupilem za 88 zl.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat....

Po badaniu amortyzatorów (na drugi dzień) zaczęły się świecić kontrolki (DSC, ABS, ręczny).

Podpiąłem kompa i jest błąd czujnika w prawym przednim kole.

Wydobyłem czujnik i stan wizualny jest ogólnie dobry (lekko zabrudzony + co dziwne opiłki metalu na końcówce czujnika), a także widać na końcu czujnika z jednej strony zadrapania.

Czy jest możliwe że coś tarło po czujniku????

Przeczyszczenie + lekkie przetarcie papierem ściernym zadrapań nic nie dało... dalej kontrolki się świecą. Czujnik do wymiany??

Zastanawiam się skąd te zadrapania się wzięły i czy jak kupie nowy czujnik to znów nie wystąpią.

Proszę o porady....

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano
W moim przypadku również wyglądał jakby o coś tarł, po mojej przygodzie nie wyglądał na uszkodzony mechanicznie, ale wymiana i tak była konieczna.
Opublikowano

Wymieniłem czujnik w prawym przednim kole i niestety dalej to samo. Na kompie jest błąd elektryki czujnika w prawym kole.

Czujnik jest dobry bo jak go podłączyłem pod lewe koło to jest ok.

Czyżby kabel do czujnika był uwalony?? Jak to sprawdzić domowym sposobem (nie mam miernika).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Okazało się, że jeden kabelek był pęknięty.

Lutowanie i wszystko OK.