Skocz do zawartości

Problem z kontrolkami ABS hamulca racznego i kotroli trakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . W srodku tyg gdy odpalilem auto z rana zuazylem ze nie zgasły mi kontrolki od recznego ABS i kontroli trakcji.

Zgasiłem auto i odpałilem je jeszcze raz , ale kontroli swieca do dzis ;/

Wybralem sie dzis pod komputer , lecz machanik powiedzial ze zadnych bledow w komuterze nie ma oraz w silniku .

Nie wiem co robic teraz "( Co to moze byc ?

BMW e46 1999r 136 km . PALIS SIE KONTROLA TRAKCJI ABS ORAZ HAMULEC RECZNY !!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej sprawdź inpą, błąd powinien być. Może to być wina któregoś czujnika ABS.
Opublikowano
"Najlepiej sprawdź inpą." O co z tym chodzi ? Mechanik podpinal mi kablem z pod maski pod jakies male uradzenie" czy to to ?
Opublikowano
Zajade jutro zapytam sie jakim programem sprawdzal mi te bledy . Byl w szoku ze nic nie ma . Mowil cos ze moze to byc wina sterownika. Napisal mi jakis nr co niby mam szukac na szrotach. Jakos do kocna mu nie ufam . Zaczekam zobacze co tutaj ludzie beda psiac .
Opublikowano
u mnie kontrolki swiecily sie od braku ładowania

Ciegle czy czasami gasły ?

aku nie ladowalem , ale nie widze problemow przy odpalaniu zeby byla potrzeba ladowania go

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Najlepiej sprawdź inpą." O co z tym chodzi ? Mechanik podpinal mi kablem z pod maski pod jakies male uradzenie" czy to to ?

INPA to program tylko do BMW, z tego co piszesz to mechanik używał jakiegoś małego uniwersalnego testera dlatego nie dziwie się że błędu nie pokazało, najlepiej jak bys podjechał do któregoś forumowicza który posiada kabelek lub do mechanika który ma lepszy sprzęt.

Opublikowano

Witam . Dzis zajechalem do tego mechanika co mi podpinal BMW zeby wykryc bledy. Pytam sie co to za program ze on mi niby nie wykryl bledow , a z tego co mi wiadomo to bład powinien zdiagnozowac. A on mi odpowiada ze jest ok bo inne BMW mial i nie mial problemow i zebym pojechal na szrot wymienil albo licznik albo sterownik pompy ABS, ze to przez jedno z tych rzeczy powstaje blad .

Chcialbym dodac ze dzis podczas jazdy w miescie po raz pierwszy zgasly mi kontrolki. Lecz po zgaszeniu i po ponownym uruchomieniu auta znowu pojawila sie choinka ;/

Jeszcze raz chcialbym sie zapytac doswiadczonym posiadaczy BMW czy warto sprobowac zmienic ta pompe lub licznik? Czy jechac do fachowca po komp ?

Opublikowano

Witam . Dzis zajechalem do tego mechanika co mi podpinal BMW zeby wykryc bledy. Pytam sie co to za program ze on mi niby nie wykryl bledow , a z tego co mi wiadomo to bład powinien zdiagnozowac. A on mi odpowiada ze jest ok bo inne BMW mial i nie mial problemow i zebym pojechal na szrot wymienil albo licznik albo sterownik pompy ABS, ze to przez jedno z tych rzeczy powstaje blad .

Chcialbym dodac ze dzis podczas jazdy w miescie po raz pierwszy zgasly mi kontrolki. Lecz po zgaszeniu i po ponownym uruchomieniu auta znowu pojawila sie choinka ;/

Jeszcze raz chcialbym sie zapytac doswiadczonym posiadaczy BMW czy warto sprobowac zmienic ta pompe lub licznik? Czy jechac do fachowca po komp ?

Opublikowano

Nic nie wymieniaj tylko podepnij kompa z INPĄ, nie wierzę żeby kontrolki się świeciły a nie było błędów. Te dwie kontrolki mogą się zaświecić chociażby z powodu zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku, ale nawet to wychwycisz kompem. Poszukaj kogoś z forum z okolicy kto ma interfejs ;)

I zmień warsztat bo osobnik u którego byłeś to wymieniacz-naciągacz a nie mechanik.

Opublikowano
Zgadza się. Mechanik mało kumaty z uniwersalnym testerem do wszystkiego czyli do niczego. Najczęściej te 3 kontrolki palą się kiedy szwankuje jeden z czujników abs. Inpa dokładnie pokaże który należy wymienić.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Byłem dzis u innego mechanika i pytam sie jaki koszt za podlaczenie i diagnoze, zaznaczam mu tylko ze jesli nie pokaze mi bledu jego komputer to nie place.

A on mi ze za darmo to on nie podlaczy , a bledu moze nie pokazac bo moze byc sterownik zepsuty.

Powiedzcie cos na temat tego sterownika ?

Jest mozliwosc ze na dobrym sprzecie takze nie pokaze bledu ? Bo ja twierdzilem ze blad ma byc a jak nie ma to nie place bo szrot ma i dlatego nie pokazuje mu bledu ;]

Dosyc ostro sie tam z nim scialem i podziekowalem .

Na sobote jestem jeszcze umowiony z innym kolesiem, tylko ze 2x drozszym i powiedzial ze jak nie bedzie pewny na 100 % co jest nie tak kasy nie bierze. Tylko teraz sobie mysle a jak on mi powie ze sterownik zepsuty i bledu nie ma........

Wiec jeszcze raz sie pytam o co chodzi z tym sterownikiem ? POKAZE TAKI BLAD CZY NIE POKAZE ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy niesprawnym sterowniku powinien być błąd jego lub chociaż jednej spalonej świecy ale zapytaj jeszcze na wszelki wypadek kolegi Roger-Nysa, zajmuje się naprawą sterowników i ogólnie dieslami.
Opublikowano
Jeśli gościu podepnie inpe lub disa to nie ma bata na pewno pokaże, który czujnik czy sterownik szwankuje. Ważne aby miał odpowiedni sprzęt z softem i nie podpinał żadnego uniwersalnego badziewia bo ten nie pokaże!
Opublikowano

Witam . Wlasnie wrocilem z pod kompa. W koncu mechanik trafił sie ok. Uterka to CZUJNIK OBROTOW TYLNY PRAWY.

Zadowolony jestem ze w koncu wiem co jest do wymiany. Zajade to tych dwoch madrych poprzednich mechanikow , pokaze im zdjecie i powiem zeby sobie sami sterowniki po wymieniali tylko ze w komuterach.

Przed zakupem czesci do usunieca usterki zajdade jeszcze na kanal i sproboje przeczysc ic i zobaczyc czy nie pomoze, bo kiedys mi te kontrolki zgasly, ale tylko raz.

Dla zainteresowanych dodam ze po wymianie czesci nie trzeba jechac ponownie pod komputer, po przejechaniu kilku metrow kontrolki powinne same zgasnac.

DZIEKI WSZYSTKIM UZYTKOWNIKOM KTORZY WLACZYLI SIE DO TEMATU.

Opublikowano

Już w pierwszym poście guzior2 pisał, że to będzie czujnik. Tak po prawdzie w 9 przypadków na 10 jest to właśnie czujnik ABS.

Teraz już wiesz, że diagnostyka to podstawa.

Aha, jak będziesz kupował czujnik to niech ci nie przyjdzie do głowy kupowanie zamienników. Czujnik ABS to tylko oryginał.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
z ciekawośći to po wymianie zgasły same i nie świecą się już? masz asc czy dsc? moja przygoda z kontrolkami też nie była ciekawa 200 zł wydane na diagnostyke aż akońcu zainwestowałem w kabelek i sam to zrobiłem tylko ,że ja mam DSC 60(3) , czujnik kąta skrętu potrzebował kalibracji i wyrzucał błąd czujnika w tylnim prawym kole , skalibrowany inpą i do dziś spokój, dodam ,że kabel kosztował mnie 50 zł a bezsensowana diagnostyka prawie 200...
Opublikowano

W tym tyg bede wymienial dopiero czujnik. Ale mechanik ktory postawil mi diagnoze powiedzal ,ze nie musze jechac do niego ponowie po wymianie czujnika , aby usunac blad. Mowil ze kontrolki zgasna po przejechaniu kilke metrow. Pod koniec tyg dam znac. Na wtorek jestem umowiony najpierw przeczyscic czujnik , jesli to nie pomoze w srode wymienie na nowy.

Mam ASC

Opublikowano
Warto spróbować przeczyścić i podejrzeć czy przypadkiem we wtyczce jakiś pin się nie ułamał. Przetestowałem to w e39, ułamany pin, w 3 minuty polutowane na krótko i było ok, a kasa pozostała w kieszeni :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym tyg bede wymienial dopiero czujnik.

Mam ASC

Tylko kup czujnik 'po numerach', a nie ' po kolorach wtyczek' bo się możesz zdziwić.