Skocz do zawartości

e46 318d 2004, kod silnika m47n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sprawdzałem inne posty i nigdzie nie znalazłem przypadku który trapi moje BMW. Wczoraj zauważyłem dosyć duże, nawet bardzo duże dymienie na szaro ( taka jasna szara duża chmura). Zaczęło się od tego że wcześniej nic takiego nie zważyłem, były jakieś tam małe dymki przy przyspieszaniu lub ruszani jak silnik jeszcze zimny. Teraz jak jadę i na 1, 2 jak wcisnę gaz do oporu to pojawia się duża chmura, prawie nie widać auta za mną, nie ma różnicy czy silnik jest ciepły czy zimny. Jak jadę to już nie ma takiej chmury, na postoju i przy starcie nawet dymka nie puszcza. jeżeli chodzi o filtry i olej to wszystko wymienione 6 tys km temu. na wyższych biegach jest dymek ale dużo mniejszy. Dodam ze jest to 116 km z wirusem na 146 km. Nie zauważyłem żadnych ubytków oleju, płynu chłodzącego oraz moc jest jak najbardziej w porządku. elastycznosc na 4 biegu od 80 do 120 7,2 s.

Z tego co czytałem to każdy twierdzi żeby zająć się najpierw odmą, czy ma ona wpływ na taka przypadłość ???

Proszę o pomoc ?? Jakie rzeczy należy sprawdzić, co może być przyczyna takich dolegliwości??

Nie chce rozstawać się ze swoim BMW od marca służy mi świetnie przejechała 19 tyś km bez żadnej awarii, i jest w bardzo dobrym stanie.

Oprócz teraz puszczanego dymu.

Dodam że aktualny stan licznika to 256 tyś, i bardzo prawdopodobne że jest to prawdziwy stan.

Opublikowano

Witam wieczorem doszła nowa rzecz, kopci jak z komina, do tego wciąga olej. Po konsultacji ze znajomym doszliśmy do wniosku,że turbo odmawia posłuszeństwa.

Może ktoś miał już taki problem w tym silniku i doradzi gdzie najlepiej oddać turbo do naprawy, czy lepiej kupić używane, czy może wydać większą kasę i kupić nową ?????????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poczekaj z tym turbem, masz objawy zapchanej odmy. Zrób test, przejedź palcem po końcówce rury wydechowej, jak jest tam olej, to jednak turbo, a jak tylko czarny suchy osad, to na 99% filtr (separator) odmy, jest o tym sporo na forum, poczytaj i wymień, płaciłem ostatnio coś około 100zł w intercarsie.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jezeli odma niebyla wymieniana to zacznij od kupna calego kompletu odmy cena okolo160-180zl ,napewno silnik odetchnie.Jesli to niepomoze to sprawdz parametry turbiny ,wtryskow.
Opublikowano
Rura cała mokra od oleju...... Jeszcze czekam na podpięcie się pod kompa, zobaczymy co on pokaże
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obym się mylił, ale to jednak wygląda na turbo... Dobry mechanik mi mówił, że nie zawsze komp pokaże błąd turbiny, bo turbo może "dmuchać" dość dobrze, a wirnik może mieć okropne luzy. Nie znam się na tym dość dobrze, ale wiele osób radziło żeby zdjąć rurę z turba i zobaczyć jak wygląda wirnik, czy ma duże luzy, najlepiej oczywiście wyjąć turbo i dać specjalistom. Co do odmy, to komp nie pokaże jej błędów.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Czekam na odme do jutra, jak ją wymienię to jeszcze raz sprawdzę czy dalej dymi. Ale na 90% to jednak turbo się sypie. Też mechanik mi mówił, że jak dmucha i ma luzy to na kompie nic nie wyjdzie. Jutro jak nic nie da odma to jadę do gościa co ogarnia tematy turbin i on zacznie majstrować.

Dzięki za podpowiedzi i bezawaryjnej jazdy :)

Opublikowano
Czekam na odme do jutra, jak ją wymienię to jeszcze raz sprawdzę czy dalej dymi. Ale na 90% to jednak turbo się sypie. Też mechanik mi mówił, że jak dmucha i ma luzy to na kompie nic nie wyjdzie. Jutro jak nic nie da odma to jadę do gościa co ogarnia tematy turbin i on zacznie majstrować.

Dzięki za podpowiedzi i bezawaryjnej jazdy :)

a nie wystarczy zdjąć rurę od przepływki do turbo i sprawdzić wstępnie luz na wirniku ??

Opublikowano

Mi wręcz przeciwnie... po wymianie filtra odmy na nowy zaczeło auto kopcić na szaro i na kominie czarny osad zostaje...(??)

Wcześniej nigdy nic takiego nie miało miejsca (silnik M57)

Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!
Opublikowano

Jeśli turbo w tym silniku to współczuję ;(

Znaleźć używkę (do tego dobrą) to jak strzelić choćby piątkę w totka ;) - to nie jest wyjątkowo popularny model.

Ta turbina składa się z połowy turbiny od 320d M47N (albo M47 - nie pamiętam na 100%) a z połowy dedykowanej dla 318d M47N. Jak masz luzy na wirnikach to zrób ją jak najszybciej, puki skorupa cała - ale nie znajdziesz chińskiego zestawu naprawczego dla niej (tam gdzie oddałem swoją nie znaleźli, zawsze coś było nie tak...), stąd problem z regeneracją jej. Na szczęście okazało się, że to co nie pasuje od 320d i jakiejś chińszczyzny - to pasuje od jakiegoś VW (wirnik - serio, jest identyczny, sprawdzone po numerach, garrett) ;)

Opublikowano

Witam

Dzisiaj rano wymieniłem odme. Zacząłem jeździć i na początku puszczał lekkie dymki teraz ich w ogóle nie ma. Jeszcze sprawdzę czy w wężu nie ma oleju, oraz czy nic nie ubyło. Oby to było rozwiązanie moich problemów.

A mam jeszcze pytanko czy możliwe żeby odma była tez przyczyną utraty oleju przez silnik ???

A miłąem wstawioną odmę z filtrem, który już go nieprzypominał, a w zestawie kupionym w Intercarsie wychodzi że powinien być plastikowy separator (sprawdzone po vinie) czy to możliwe ???

Z góry dzięki za odpowiedź :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A miłąem wstawioną odmę z filtrem, który już go nieprzypominał, a w zestawie kupionym w Intercarsie wychodzi że powinien być plastikowy separator (sprawdzone po vinie) czy to możliwe ???

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Na początku w silnikach M47N montowali filterek odmy ale można śmiało zmienić na plastikowy separator tak że dobrze Ci doradzili.

Opublikowano
Na razie po przejechaniu 40 kilometrów i testowaniu silnika po wymianie odminie widać żadnego dymku, na wydechu nie ma już oleju. Jutro jeszcze mała trasa i kolejne sprawdzenia. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi, pomogliście uratować mi kilkanaście 100zł. :D
Opublikowano
Na razie po przejechaniu 40 kilometrów i testowaniu silnika po wymianie odmy nie widać żadnego dymku, na wydechu nie ma już oleju. Jutro jeszcze mała trasa i kolejne sprawdzenia. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi, pomogliście uratować mi kilkanaście 100zł. :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz zobaczysz, że o ile masz zdrowy motor, to od wymiany do wymiany nie powinna brać już oleju. Wiele osób poleca też w takim momencie po zmianie odmy zaleca wymianę oleju. Zawaliłeś jedynie teorię mojego dobrego mechanika co do oleju na rurze=padnięte turbo, ale cieszę się, że u Ciebie się to nie potwierdziło.

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Teraz zobaczysz, że o ile masz zdrowy motor, to od wymiany do wymiany nie powinna brać już oleju. Wiele osób poleca też w takim momencie po zmianie odmy zaleca wymianę oleju. Zawaliłeś jedynie teorię mojego dobrego mechanika co do oleju na rurze=padnięte turbo, ale cieszę się, że u Ciebie się to nie potwierdziło.

Też się cieszę, mi też dużo osób mówiło że jak jest olej na wydechu to turbo umiera, ale jeden mechanik co skrzyniami się zajmuje powiedział, że widział takie przypadki, że przez odme tez może pojawić się olej na wydechu. A tez mam zamiar wymienić olej tylko jeszcze poczekam z tydzień dwa aż bede pewny że nic nie bierze i przyczyną na pewno była odma.