Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie jak myślicie co może być powodem pływania jej przy 160 h . Zauważyłem że lekko pływa mi na autostradzie.Fakt jestem po zmianie opon na zimowe 255/55/18 ale kola zostały dobrze wyważone ponieważ mam pierdolca na tym punkcie.Wahacze przednie powymieniane jakieś 4miesiace temu ( Lemforder ) Nie wymieniałem stabilizatorów były spoko . Ale teraz pływa mi po autostradzie . Nie mogę sobie na takie pływanie pozwolić gdyż jeżdżę na długich odcinkach przeważnie autostradach , a kulanki 120h nie wchodzą w rachunek. Jak Panowie co wymieniać i jakie firmy proponujecie . Dziękuje za podpowiedzi.
Opublikowano

Opony zimowe jakie masz kolego jesli 235/65/17 i przy tej wadze auta to balon opony to powoduje auto plywa jak na poduszkasz.I zalezy jak stare masz opony jesli nowe to guma na zimowki jest to bardzo miekka mieszanka.Jak juz starsze niz 3 lata to guma twardnieje.

Chyba ze napompujesz ponad 3 atmosfery

Opublikowano
Opony to mam kolego ---------------- 225/55/18 Michelin - -------------------nowe to one nie są ale nie wydaje mi się żeby miały balon . Masz jakieś inne propozycjie .
Opublikowano
Mialem to samo.zalozylem nowe opony zimowe brigestone o rozmiarze 235/65/17 i przy cisnieniu 2,2 i przy wysokiej temperaturze panujacej na dworze auto kolysalo sie na autostradzie jak tytanik przy sztormie.dopompowalem do 2,6 i jest zdecydowanie lepiej.
Opublikowano
Mialem to samo.zalozylem nowe opony zimowe brigestone o rozmiarze 235/65/17 i przy cisnieniu 2,2 i przy wysokiej temperaturze panujacej na dworze auto kolysalo sie na autostradzie jak tytanik przy sztormie.dopompowalem do 2,6 i jest zdecydowanie lepiej.

Dokladnie kolego jak napisales zimowe kola jak jest mroz i snieg lub oblodzenie to najlepsze jest miec niskie cisnienie(co wiaze sie z wiekszym zuzyciem paliwa) ale cos za cos za (wieksza powierzchnia przytzepnosci)

Ale gdy nastanie ocieplenie i pogoda jest na + to trzeba dopompowac kola nawet do 3 atmosfer.

Opublikowano
Dzieki .Przy okazji chyba nie musze tlumaczyc tak prostej fizyki ze im chlodniej tym cisnienie mniejsze ,a im cieplej to cisnienie w kole wzrasta........

to juz pomijam ale samemu trzeba dopompowac.

Opublikowano

odnośnie pływania auta, nie piszesz jasno czy problem występował przed zmianą opon...

jak miałem ixa w starej budzie też miałem efekt pływania, pojechałem na ścieżkę diagnostyczną ale ciemniaki nic nie znaleźli, dopiero po wizycie u magików, którzy siedzą trochę beemkach znaleźli, że 4 poduszki gumowe (tuleje) tylne w belce bodajże po 220zł miałem do wymiany, może warto sprawdzić ;)