Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam E90 z kluczykami(pilotami) typu smart odpalane na guzik start/stop. Jeden pilot działa bez zarzutu drugi natomiast odpala tylko sam silnik (piloty bez funkcji komfort).

Przeglądałem wpisy na różnych forach i stwierdziłem że trzeba podładować akumulatorek w kluczyku – czyli otwieram auto z pilota działającego a odpalam z pilotem do podładowania (to jest też sugestia Pana z serwisu BMW). Przejechałem sporo kilometrów tak więc kluczyk miał szansę się podładować zwłaszcza że trwało to kilka dni (oczywiście nie ciągłej jazdy nie jestem aż tak zdesperowany) – no i nic kluczyk nadal nie działa tzn. nie otwiera drzwi.

Następny pomysł zaczerpnięty z forum – otwarcie tylnej klapy z włożonym kluczykiem w stacji dokującej – podobno ma to pokazać czy ładowany jest akumulatorek czy nie i w

jakim jest stanie. Pilot niedziałający brak reakcji – sprawdzam pilota działającego w celu potwierdzenie teorii – niestety brak reakcji mimo iż otwiera klapę poza stacją dokującą nie wykonuje polecenia po zadokowaniu.

Nic innego tylko rozebrać pilota (rozcięcie mechaniczne) nie za pomocą piły mechanicznej tylko delikatnie żeby można było ponownie skleić obudowę.

No to mam – płytka na zewnątrz obudowy i sprawdzam

1. pomiar akumulatorka – ogromne zdziwienie :shock: napięcie 3,2 V – aku prawie jak nowe

2. pomiar aku przy naciśniętym przycisku 3,09 V znaczy przycisk działa no i aku prawie jak nowe

3. pomiary wszystkich przycisków – działają poprawnie (miernik na pozycji piszczyk i zwierają po naciśnięciu prawidłowo)

I teraz pytanie do Was co można z tym pilotem dalej zrobić co sprawdzić, czy ma ktoś jakieś pomysły?

To że mogę kupić nowy w ASO to wiem.