Skocz do zawartości

E39 520i - strasznie gorąco w środku !!!

muti39

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie poratujcie mnie swoim doświadczeniem.

Mam E39 520i podwójny VAnos. Od kilku dni przy ustawionej na 18 stopni temperaturze ( nie mam klimatronika) - gotuje sie w środku. Mam wrażenie że jest ze 300 stopni. Próbuje kręcić "potencjometrem" w te i z powrotem , owszem przy minimalnej tem jest chłodno - wystarczy że podkeće na 18 jest sauna.

Co może się dziać.

W międzyczasie:

1. Wymieniłem obydwa termostaty.

2. Poziom płynów jest w normie.

3. Układ nie jest zapowietrzony.

4. Wąz górny i dolny zapalny płynem obydwa maja jednakową temperaturę - namacalnie sprawdzone

Dodam jeszcze że zauważyłem coś niepokojącego - cała plastykowa obudowa od góry ta nad wisko jest w ch..j gorąca.

POMOCY

Przy dłuższej jeździe dzieje się to samo? Ja gdy jest zimno nie daje na 20st, ale pokrętło przy środkowych kratkach nawiewu daje na niebieskie pole bo gdy jest kreska lub na czerwonym to na początku by osiągnąć te 20st grzeje bardzo mocno co jest uciążliwe. Spróbuj tak zrobić. I nie ustawiaj nawiewu tylko na jedną pozycję

Niestety tak. Piszesz o regulacji przy górnych nawiewach - owszem sprawdza się jeżeli nadmuch mam ustawiony na pasażera a nie na ogół.

Ale takie wyjście z sytuacji mnie nie rajcuje bo to jak leczenie syfa pudrem

Wydaje mi sie że mam jednak problem....

• Moderatorzy

Lepiej miej za ciepło niż za zimno.Szczególnie że na zimę idzie.Może coś czujniki temperatury źle działają.

U mnie na 18 jest przy zimno.Przy tych pogodach mam pokrętła pionowo czyli na 22.Pokrętło od kierunków nawiewu w pozycji pionowo do dołu czyli na szybę,nogi,i kratki w desce .

Ale ja lubię jak robi się gorąco :norty:

Ruszaj,ruszaj mała.W tę noc nie będziesz sama. :mrgreen:

leczenie syfa pudrem

Obyś nie miał :mrgreen:

ec2Wze6.jpg

• Moderatorzy

Czujniki są z prawej i lewej strony nad nogami-przynajmniej u mnie,mam prawą i lewą stronę regulowaną oddzielnie.

Mogą też coś zawory pierdzielić.Ja na miejcsu kolegi nie ruszał bym tego zwłaszcza,że może zrobić ciepło i zimno.

A na zimę idzie,może być potem założony temat "M jak marznę" :mrgreen:

TO zależy gdzie ten syf.Na twarzy jeszcze tragedii nie ma :mrgreen:

Ja zawsze w tych sprawach mam jedno na myśli :norty: :mrgreen: .

ec2Wze6.jpg

Elektrozawory, przerabiałem, na dworzu +50C a w samochodzie ze 200C, najpierw sprawdz kostkę podpiętą pod elektrozawory, u mnie raz przyśniedział jeden pin i grzala jak głupia na lewą stronę, mogły się zawiesić pomóc może delikatne pukniecie od góry.

• Zasłużeni forumowicze

Jeśli chodzi o wieszające się elektrozawory, to najpewniejsza metodą reanimacyjna jest ich wymontowanie, rozebranie i czyszczenie.

W środku na tych tłoczkach co odcinają dopływ robi się warstwa nalotu, z czasem na tyle gruba że całość zaczyna się zacinać.

Pomaga wyczyszczenie, i zazwyczaj chodzi dobrze.

Mi po czyszczeniu problem jeszcze nie powrócił, a jeżdżę już rok.

• Zasłużeni forumowicze
A gdzie są te elektrozawory ? jakieś foto? chyba ma ten sam problem co kolega , albo wieje gorące powietrze ,albo jak trochę ruszę pokrętłem to zimne :duh: