Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów wie co skręca 6 śrub ukazujących się po wyjęciu filtra powietrza?

Jedna z nich (pierwsza) urwała się gdyż za mocno ją dokręciłem i nie za bardzo mam jak ją teraz wykręcić. Czy można jeździć z tą urwaną śrubą?

Opublikowano
Pewnie chodzi o śruby którymi przykręcona jest pokrywa zaworów. Jedynie co to może zacząć cieknąć olej z pod tej pokrywy ale może nic nie będzie.
Opublikowano

Możliwe. Te śruby są na dole obudowy filtra powietrza. łepek 10 na klucz nasadowy pod łepkiem guma o grubości około 6mm.

Po tym jak się urwała zostawiłem ją w tym samym miejscu gdyż nie ma możliwości żeby wypadł lub gdzieś wpadła. Po odkręceniu wszystkich 6 śrub obudowa nawet nie drgnęła stąd wydaje mi się że bez jednej śruby nic się nie stanie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Skoro już jest urwana to i tak nie trzyma. Ja bym podjechał do warsztatu, który ma dobry sprzęt do wykręcania urwanych śrub tzw. potocznie wykrętakiem i spróbował a może się uda. Jak nie to i tak się nic nie stanie, a jeśli da radę to kupisz śrubę oryginalną w ASO za parę zł i po kłopocie :cool2: .
Opublikowano

Te śruby trzymnają pokrywę zaworów (całą plastikową i wielką jak cholera- miałem przyjemność zdejmować). żeby ja zedrzeć, trzeba oprócz tych sześciu śrob odkręcić jeszcze chyba ponad 20, w tym od wtryskiwaczy, kolektora ssącego (cały musi wyjechać), przewódów od wtrysków itp itd, a nawet jak się wszystkie odkręci to i tak pokrywa jest zassana na uszczelce i silikonie, tak więc nie ma prawa się ruszać jeśli urwałeś jedną. Może się sączyć olej ale nie musi, na pocieszenie powiem Ci, że jeśli będzie się sączył to od strony ściany grodziowej i praktycznie nie masz możliwości zajrzenia tam (chyba że lusterkiem). A czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal :) . Zdjęcie pokrywy zaworów jest jedyną opcją przy wymianie pękniętego kolektora wydechowego. Samą turbinę podobno da się odkręcić bez zdejmowania pokrywy (metalowe 3 zaślepki pod filtrem powietrza maskują śruby), ale szczerze to ja sobie nie wyobrażam ponownego montażu. Gdybyś zdecydował się na wykręcanie i nie dało się bez zdjęcia pokrywy, warto przy okazji wywalić klapki z dolotu, wyczyścić kolektor, egr (zaślepiać nie polecam bo po ok. 200km wywali byka, lepiej go przymknąć w ecu) no i oczywiście zrobić inspekcje kolektora wydechowego, a najlepiej go wymienić na żeliwny (od e39 3.0 pasuje do 2.5 plug and play, ponadto nie ma przegrody i turbo lepiej wstaje). To wszystko jedna robota więc warto hurtem. Trochę się rozpisałem, odpowiedź brzmi: warto zrobić ale można olać, hektolitry oleju się nie wyleją.

a tak na marginesie zapytam: po jaką cholerę ruszałeś tą śrubę? z ciekawości? :)

Opublikowano
Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz ;) chcialem wymienic kolektor wydechowy bo pekl ale moje umiejetnosci okazaly sie niewystarczajace :p zostal wymieniony na zeliwny i faktycznie jest lepiej.
Opublikowano

tez nie wiem po co sciaglaes pokrywe zaworow :nienie:

mozna kolektor zdemontowac bez problemu, wystarczy zestaw cienkich kluczy nasadowych, najlepieej 3/8 cala.

sam tak robilem i poszlo gladko

Opublikowano
Asystowałem przy takiej wymianie, trzy łby nad tym myślały i nie widzieliśmy innej drogi niż demontaż pokrywy zaworów (fakt że nie było kanału żeby sprawę porządnie od spodu oblookać)). Zresztą w tym przypadku demontaż pokrywy i tak był niezbędny bo obrobiła się jedna śruba łącząca turbo z kolektorem i konieczna byla szlifierka/wiertarka itp itd. Dorze wiedzieć że nie trzeba zdzierać tej pokrywy, niebawem zostanę posiadaczem e60 i na pewno bede grzebał w tych okolicach:) Na pewno po zdjęciu pokrywy jest dużo lepszy dostęp, łatwiej pozakładać uszczelki itp.