Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Mam pytanie co się stanie po odłączeniu akumulatora i po ponownym jego podłączeniu po jakimś czasie (w moim przypadku ok.2h)?

- czy wszystko się rozprogramuje, (radio, zegar, pamięć foteli itp)

- czy jest jakaś pamięć?

- czy są jakieś interwały czasowe, po których coś się stanie/zresetuje itd?

Proszę o jasną odpowiedź.

Opublikowano

po co chcesz odłączać akumulator?

ładuje się go przecież podpinając kable pod maską, nie trzeba się męczyć z wyciąganiem :)

http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano
Podłącze się pod temat , a nic się nie stanie jak będę ładować akumulator podłączony do samochodu bo ja słyszałem że trzeba odłączyć akumulator od samochodu i dopiero wtedy ładować
Opublikowano
ja 2x odpinałem poduche bez wylaczania aku, ale wiadomo bezpieczenstwo przede wszystkim :cool2:
http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano
dzięki, myślałem zawsze że to raczej "+" się głównie odpina...:)!

ogólnie + też by zrobił robotę, ale fachowo odpina się zawsze najpierw -.A w tym wypadku wystarczy odpiąć jeden potencjał :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podłącze się pod temat , a nic się nie stanie jak będę ładować akumulator podłączony do samochodu bo ja słyszałem że trzeba odłączyć akumulator od samochodu i dopiero wtedy ładować

Nic się nie stanie ale ,nie powinieneś przekroczyć napięcia ładowania powyżej 15,5V.

• 6 lat później...
Opublikowano

A jak jest w bmw x5 f15 rok 2017 można też odpiać akumulator czy będzie problem ? Też muszę wyciagnać airbag.

Nic sie nie rozkoduje oprócz zegara ?